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Peer Reviewed
See detailRNAi inhibition of feruloyl CoA 6'-hydroxylase reduces scopoletin biosynthesis and post-harvest physiological deterioration in cassava (Manihot esculenta Crantz) storage roots.
Liu, Shi; Zainuddin, Ima M.; Vanderschuren, Hervé ULg et al

in Plant Molecular Biology (2017)

Cassava (Manihot esculenta Crantz) is a major world crop, whose storage roots provide food for over 800 million throughout the humid tropics. Despite many advantages as a crop, the development of cassava ... [more ▼]

Cassava (Manihot esculenta Crantz) is a major world crop, whose storage roots provide food for over 800 million throughout the humid tropics. Despite many advantages as a crop, the development of cassava is seriously constrained by the rapid post-harvest physiological deterioration (PPD) of its roots that occurs within 24-72 h of harvest, rendering the roots unpalatable and unmarketable. PPD limits cassava's marketing possibilities in countries that are undergoing increased development and urbanisation due to growing distances between farms and consumers. The inevitable wounding of the roots caused by harvesting triggers an oxidative burst that spreads throughout the cassava root, together with the accumulation of secondary metabolites including phenolic compounds, of which the coumarin scopoletin (7-hydroxy-6-methoxy-2H-1-benzopyran-2-one) is the most abundant. Scopoletin oxidation yields a blue-black colour, which suggests its involvement in the discoloration observed during PPD. Feruloyl CoA 6'-hydroxylase is a controlling enzyme in the biosynthesis of scopoletin. The cassava genome contains a seven membered family of feruloyl CoA 6'-hydroxylase genes, four of which are expressed in the storage root and, of these, three were capable of functionally complementing Arabidopsis T-DNA insertion mutants in this gene. A RNA interference construct, designed to a highly conserved region of these genes, was used to transform cassava, where it significantly reduced feruloyl CoA 6'-hydroxylase gene expression, scopoletin accumulation and PPD symptom development. Collectively, our results provide evidence that scopoletin plays a major functional role in the development of PPD symptoms, rather than merely paralleling symptom development in the cassava storage root. [less ▲]

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See detailPetite analyse critique des filtres à l’entrée des études de médecine
Detroz, Pascal ULg

Scientific conference (2017, March 18)

présentation de la pertinence de filtres à l'entrée de la filière médecine

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See detailL’aide docimologique dans le cadre d’un test d’orientation
Detroz, Pascal ULg

Scientific conference (2017, March 18)

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See detailApprentissage et mémoire chez l'enfant et l'adulte trisomique 21
Comblain, Annick ULg

Conference (2017, March 17)

Si le profil langagier des personnes trisomiques 21 est de mieux en mieux connu et décrit, certains aspects du développement et du fonctionnement cognitif des personnes atteintes demeurent encore peu ... [more ▼]

Si le profil langagier des personnes trisomiques 21 est de mieux en mieux connu et décrit, certains aspects du développement et du fonctionnement cognitif des personnes atteintes demeurent encore peu étudiés. Ainsi, les conséquences de la présence d’un chromosome surnuméraire dans leur patrimoine génétique, sur des domaines tels que le développement mnésique, les apprentissages académiques (lecture et arithmétique) ou la problématique du vieillissement cognitif restent peu étudiés et encore sujets à controverse. Même si depuis plusieurs décennies, on sait que la mémoire à court terme verbale des personnes trisomiques 21 est déficitaire, son fonctionnement exact et les conséquences de ce déficit sur le développement d’autres domaines comme le langage oral et la lecture restent relativement peu explorés en regard des nombreuses études descriptives sur les déficits observés dans la maîtrise langage oral. A l'heure ou l'inclusion des personnes atteintes d'une déficience intellectuelle devient une pratique de plus en plus courante et recommandée, il semble essentiel d'approfondir notre connaissance du développement cognitif de ces personnes de manière à mettre en place des moyens adaptés au sein des classes et de potentialiser apprentissages. Par ailleurs, la problématique du vieillissement et plus particulièrement de l’incidence de la maladie d’Alzheimer est devenue, de par l’espérance de vie accrue des personnes trisomiques 21, un sujet de recherche de plus en plus développé. [less ▲]

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See detailMusique et plaisanterie. Ethnographie de trois groupes sociaux (coolooji, ñeeñɓe et mbiruuji) à Djéwol (Mauritanie)
Sow, Aboubakry ULg

Doctoral thesis (2017)

The village of Djéwol (Mauritania) is located on the right bank of the Sénégal river and its' population is estimated to approximately 9000 inhabitants that are split to two communities, the Haalpulaar ... [more ▼]

The village of Djéwol (Mauritania) is located on the right bank of the Sénégal river and its' population is estimated to approximately 9000 inhabitants that are split to two communities, the Haalpulaar and the Soninké who are organinized into hierarchies. Straddling on both communities are the ñeeñɓe (social mediators) and the riimayɓe (servants), who are the main producers and actors of music. Although sometimes they declare themselves to be Haalpulaar, other times, they call themselves Soninké, mainly because of bilingualism and versatility of their music. For this reason, the ñeeñɓe and riimayɓe are conveyed to all manifestations and festivities that punctuate the life of the village. On such occasions, other genres of music are also played by coolooji (social protesters) and the mbiruuji (fighters), both of these being marginal subclasses who are constantly in conflict with the ñeeñɓe. Based on my position of researcher/musian/haalpulaar/dimo (noble) originating from this village and on my personal journey, while using a reflexive method, I will question the rôle and the place in the society of the three actors previously mentioned : The coolooji, the ñeeñɓe and the mbiruuji. Starting with an ethnological description and an anthropological analysis of the different operating modes of yano (pleasantry procedure) – which allow the denɗiraagal (similar to pleasantry) to be set into motion or not – in their articulation of music, it will be a matter of asking ourselves in which way the the coolooji, the ñeeñɓe and the mbiruuji define themselves and contribute to defining others through yano and music. Thus, the first part of this thesis suggests, beyond the presentation of the historical and social context of the community and Djéwol village, adopting a synoptic perspective on the Haalpulaar and Soninké music of the region near the Sénégal river. The second part, however, will focus on the origin of the different types of relations in jiidugal (kin) and of denɗiraagal (related of pleasantry) which proceed by using the yano, as well as the musical art associated with the later. Finally, the last part will be dedicated to analyzing the interactions, conflicting or not, as well as the absence of interactions between the coolooji, the ñeeñɓe and the mbiruuji while highlighting the similarities and the differences between these three significant figures. In conclusion, the situation will be analyzed in the light of the contemporary reconfigurations and of the evolution of the bounds tied between the denɗiraagal and the surrounding social networks. Le village de Djéwol (Mauritanie) se situe sur la rive droite du fleuve Sénégal et compte aujourd’hui 9000 habitants se répartissant en deux communautés, haalpulaar et soninké, fortement hiérarchisées en leur sein. À cheval sur les deux communautés, se trouvent les ñeeñɓe (médiateurs sociaux) et les riimayɓe (serviteurs) qui sont les principaux producteurs et acteurs de musique. Ceux-ci se déclarent tantôt haalpulaar tantôt soninké, notamment en raison de leur bilinguisme et de la polyvalence de leurs musiques. À ce titre, les ñeeñɓe et les riimayɓe sont conviés à toutes les manifestations et festivités qui rythment la vie du village. En ces occasions, d’autres genres de musiques sont également pratiqués par les coolooji (contestataires sociaux) et les mbiruuji (lutteurs), deux « sous-groupes marginaux » qui sont constamment en conflit avec les ñeeñɓe. En m’appuyant, de manière réflexive, sur ma position de chercheur/musicien/haalpulaar/dimo (noble) originaire du village et sur mon parcours, j’interrogerai le rôle et la place dans la société de trois des acteurs mentionnés : les coolooji, les ñeeñɓe et les mbiruuji. À partir de la description ethnographique et de l’analyse anthropologique des divers modes opératoires du yano (procédé de plaisanterie) – qui permettent d’activer ou de désactiver le denɗiraagal, parenté à plaisanterie – dans leur articulation avec la musique, il s’agira de se demander de quelle manière les coolooji, les ñeeñɓe et les mbiruuji se définissent et contribuent à définir autrui à travers le yano et la musique. Ainsi, la première partie de cette thèse proposera, au-delà de la présentation du contexte historique et social de la commune et du village de Djéwol, un regard synoptique sur les musiques haalpulaar et soninké de la région du fleuve Sénégal. La deuxième partie s’intéressera quant à elle à l’origine des différents types de parenté jiidugal (parenté) et de denɗiraagal (parenté à plaisanterie) procédant par le yano, ainsi qu’à l’art musical associé à ce dernier. Enfin, la dernière partie, consacrée à l’analyse des interactions, conflictuelles ou non, et de l’absence d’interactions entre les coolooji, les ñeeñɓe, et les mbiruuji, mettra en évidence les similitudes et les différences entre ces trois figures. La situation sera finalement analysée à la lumière des reconfigurations contemporaines et de l’évolution des liens de denɗiraagal sur les réseaux sociaux. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailL’animation à l’épreuve de la danse : Norman McLaren ou la conquête du chorégraphique
Tomasovic, Dick ULg

Conference (2017, March 17)

Figuremajeure du cinéma d’animation artisanal et expérimental, Norman McLaren, à travers l’apprentissage de multiples techniques d’animation (dessin animé, stop motion, pixillation, pellicule peinte ou ... [more ▼]

Figuremajeure du cinéma d’animation artisanal et expérimental, Norman McLaren, à travers l’apprentissage de multiples techniques d’animation (dessin animé, stop motion, pixillation, pellicule peinte ou grattée, expositions multiples...) n’a cessé d’étudier le mouvement. Si le cinéaste a, d’une part, émis un certain nombre de rapprochements entre la figure de l’animateur et celle du danseur, et, d’autre part, livré une œuvre qui fait date dans l’histoire du film de danse (le célèbre Pas de deux, 1968), c’est à une question moins apparente sur les liens entre danse et cinéma que cette intervention souhaite s’intéresser. En effet, à travers le commentaire d’une série de films conçus entre 1935 et 1972, il s’agira de comprendre de quelle manière la conception même du geste animé chez McLaren s’inscrit, dès ses prémisses, dans une logique d’invention chorégraphique. [less ▲]

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See detailLes produits "sans", pas sains ? Quelle composition modifiée ?
Sindic, Marianne ULg

Conference (2017, March 17)

Sans lait, sans sucre, sans gluten. De plus en plus de personnes choisissent d'écarter un aliment de leur alimentation. Face à cette demande, la distribution présente un large choix d’aliments modifiés ... [more ▼]

Sans lait, sans sucre, sans gluten. De plus en plus de personnes choisissent d'écarter un aliment de leur alimentation. Face à cette demande, la distribution présente un large choix d’aliments modifiés pour répondre aux courants à la mode « sans ». Mais hors cas avéré d'intolérance, ces évictions ont elles un intérêt médical ? Longtemps réservés à une population particulière, les produits sans gluten connaissent depuis quelques années un très large développement. Parmi les lancements de produits référencés dans la base de données Mintel GNPD, le pourcentage de produits revendiquant l’absence de gluten était inférieur à 1% en 2000 pour passer à 5% en 2010 et dépasser les 10% en 2015 (Chéné et al, 2015). Difficile de dire s’il s’agit d’un phénomène de mode lié à des «recommandations » par des personnes célèbres du cinéma ou du sport qui vantent les mérites d’un régime sans gluten sur leur bien-être. Mais qu’en est-il de la qualité de ces produits ? Dans une étude récente, Wu et al ont comparé la composition de plus de 3000 produits avec ou sans gluten répartis en 10 catégories. La qualité globale des produits sans gluten est nutritionnellement plus faible avec des niveaux plus élevés en sucres, graisses saturées et sel. En effet, remplacer le gluten dont les propriétés techno fonctionnelles et sensorielles sont importantes n’est pas aisé. Les sources les plus utilisées pour remplacer le blé sont le riz et le maïs mais d’autres sources plus originales sont parfois utilisées comme le lin, l’amaranthe ou le chia en complétant avec des additifs texturants (dérivés de cellulose, guar, xanthane,…). L’ajout de sucre ou graisses vient renforcer l’appréciation sensorielle. Dans une revue publiée en 2016 par Vici et al, on notera également un plus faible taux de fibres, vitamines et minéraux en particulier les folates, vitamines B12, D, calcium, fer, zinc et manganèse dans une alimentation « gluten-free ». Face à ce constat, il convient de s’interroger sur ces régimes « NO GLU » alors que des médecins annoncent que 90% des gens qui font un régime sans gluten le font sans raison valable. De même, le boycott pur et simple de l’huile de palme tel qu’il est encouragé par certains groupes activistes ne peut pas constituer une réponse adéquate au problème. En effet, si l’huile de palme doit être supprimée des produits, elle pourrait être remplacée par une autre matière grasse comme par exemple l’huile de palmiste (huile extraite du noyau du fruit du palmier à huile) ou de coprah (huile extraite de la pulpe de noix de coco) qui présentent un contenu encore plus important en acides gras saturés (surtout l’acide laurique et l’acide myristique). Technologiquement, les possibilités de substitution sont actuellement peu nombreuses, et présentent toutes des inconvénients majeurs, qu’ils soient nutritionnels ou environnementaux. C’est au travers de ces quelques exemples que la formulation d’aliments « sans » sera discutée en évoquant les risques potentiels pour la santé. [less ▲]

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See detailMulti-instrument overview of the 1-hour pulsations in Saturn's magnetosphere
Palmaerts, Benjamin ULg; Roussos, Elias; Radioti, Aikaterini ULg et al

Conference (2017, March 16)

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See detailPrésentation du projet de thèse : Performance des entreprises et ressources territoriales multi-échelles en Belgique et Wallonie
Wilmotte, Pierre-François ULg

Conference (2017, March 16)

Présentation du projet doctoral dans le cadre du séminaire des doctorants de l'ASRDLF. L'objectif est de présenter le projet mais aussi de mettre en avant les difficultés éventuelles pour recueillir des ... [more ▼]

Présentation du projet doctoral dans le cadre du séminaire des doctorants de l'ASRDLF. L'objectif est de présenter le projet mais aussi de mettre en avant les difficultés éventuelles pour recueillir des conseils et suggestions de doctorants ou d'enseignants-chercheurs. Le projet a été présenté avec les éléments suivants : contexte, questions de recherche, méthodologie, premiers résultats et éléments attendus. [less ▲]

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See detailImages à entendre. Le vocabulaire sonore des fêtes de 1622 dans les anciens Pays Bas
De Marco, Rosa ULg; Heering, Caroline

Conference (2017, March 16)

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See detailObjectif Mars
Stiepen, Arnaud ULg

Conference given outside the academic context (2017)

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See detailAssessing microbial diversity changes associated with different tillage and crop residue managements: study case in a loamy soil
Degrune, Florine ULg

Doctoral thesis (2017)

The major challenge of modern agriculture is to produce enough food for the growing population, and at the same time, minimize environmental harm. To meet this challenge, Agroecology aims to replace non ... [more ▼]

The major challenge of modern agriculture is to produce enough food for the growing population, and at the same time, minimize environmental harm. To meet this challenge, Agroecology aims to replace non-renewable external inputs with ecological processes to diversify the ecosystem services and attenuate the dis-services of agriculture. In this light, the ability to manage the soil microbiota, that has great effects on soil quality, is receiving attention. Plowing, the most widely used tillage practice in intensive agriculture has proven its efficiency in maximizing crop productivity, but its long term detrimental effects on soil quality, such as soil erosion and organic matter loss, have called for alternative tillage practices. However, the success of the implementation of these practices in Europe is still debated. In the upper part of Wallonia (Belgium), the soil is highly fertile and 80% of land is occupied mostly by intensive cropping systems. To date in Walloon cropping systems, few studies have explored the soil microbiota in association with different soil managements. Here, we used a meta-barcoding approach to explore differences in soil microbial community structure under two contrasting tillage regimes, conventional (CT) and reduced tillage (RT), either with or without crop residue retention. The effects of these soil treatments were explored at different depths and during the growing season of two crops. Our work demonstrated clear differences in microbial diversity between tillage regimes, but no clear differences between residue management practices. The observed differences appeared to be associated with differences in physical (e.g. structure and moisture) and chemical (nutrients) soil properties. Notably, the nutrient concentrations and moisture were higher under CT than under RT. Overall, soil under CT had higher or similar microbial diversity than under RT. Analysis of β-diversity revealed differences in the taxonomic structure of microbial communities. Certain microbial groups were more abundant under CT than under RT and vice versa. For example, mycorrhizal fungi, economically and ecologically important in agroecosystems, were more abundant under RT. Finally, the magnitude of tillage effects on the microbial diversity varied strongly with the sampling depth, whereas it varied moderately with the growing season. This work highlighted CT was not necessarily unfavourable in maintaining microbial diversity when compared to RT. However, the study raises new questions regarding the impacts of microbial diversity changes on soil functioning. We encourage researchers to undertake further investigations into the functional role of microbiota in order to improve our understanding of agroecosystem functioning and its sustainability. [less ▲]

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See detailPositioning in multi-GNSS mode
Deprez, Cécile ULg; Warnant, René ULg

Conference (2017, March 16)

Satellite positioning is facing new challenges with the appearance of mass-market receivers and smartphones. Mainly, the reliability of the car navigation systems, the accuracy of positioning in ... [more ▼]

Satellite positioning is facing new challenges with the appearance of mass-market receivers and smartphones. Mainly, the reliability of the car navigation systems, the accuracy of positioning in smartphone—based applications and the availability of positions in urban canyon or deep forests suffer from the hardware limitations of these low-cost receivers. Would the multi-GNSS positioning be the solution to handle those challenges? Indeed, the number of satellites available has dramatically increased, given the expansion of two new global satellite constellations (Galileo (EU) and BeiDou (C)), and might meet these positioning challenges, at least to some extent. [less ▲]

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See detailEnquête sur les pratiques de pâturage en Wallonie: Résultats et conclusions
Lessire, Françoise ULg; Dufrasne, Isabelle ULg

Conference given outside the academic context (2017)

The role of grasslands as a C sink is generally accepted. It is considered that permanent grasslands allow annual C storage rates between 22 and 44 g C/m2/y (Soussana et al., 2010) thereby contributing to ... [more ▼]

The role of grasslands as a C sink is generally accepted. It is considered that permanent grasslands allow annual C storage rates between 22 and 44 g C/m2/y (Soussana et al., 2010) thereby contributing to the mitigation of greenhouse gas (GHG) emissions. Grassland preservation has several other advantages including a decrease in feeding costs (Dillon et al., 2005), a positive effect on cows’ health (e.g.a decrease in lameness) (Burow et al., 2011) and the provision of a positive image to consumers. Despite these arguments, grazing is decreasing in Europe and grasslands are disappearing. A better understanding of grazing practices and of farmers’ expectations could suggest ways of improving these practices and limiting grassland disappearance. As a result, Walloon dairy farmers were surveyed in December 2015 and the preliminary results are presented below. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailAdministration of Third-Party Mesenchymal Stromal Cells at the Time of Kidney Transplantation: Interim Safety Analysis at One-Year Follow-Up
WEEKERS, Laurent ULg; ERPICUM, Pauline ULg; DETRY, Olivier ULg et al

Conference (2017, March 16)

Mesenchymal stromal cells (MSC)-based therapy has been proposed in kidney transplantation (KTx). We report on the 1-year follow-up of an open-label phase I trial using MSC in KTx. On postoperative day 3 ... [more ▼]

Mesenchymal stromal cells (MSC)-based therapy has been proposed in kidney transplantation (KTx). We report on the 1-year follow-up of an open-label phase I trial using MSC in KTx. On postoperative day 3, third-party MSC (~2.0x106/kg) were administered to 7 non-immunized first-transplant recip- ients from deceased donors, under standard immunosuppression (Basiliximab, Tacrolimus, MMF and steroids). No HLA matching was required for MSC donors. Seven comparable KTx recipients were included as controls. Informed consent was obtained. No side-effect was noted at the time of MSC injection. Still, 1 patient with a history of ischemic heart disease had a NSTEMI ~3h after MSC infusion. Ten months after KTx, 1 MSC patient had type B aortic dissection and STEMI. Four MSC patients had at least 1 opportunistic infection, whereas 3 controls had polyoma-BK viremia. At day 14, eGFR in MSC and control groups was 47.1 ± 6.8 and 39.7 ± 5.9 ml/min, respectively (p, 0.05). At 1 year, eGFR in MSC and control groups was 46.5 ± 18.6 and 54.2 ± 16.3 ml/min, respectively (p, 0.42). Per-cause biopsies evidenced 1 bor- derline and 1 acute rejections in MSC group, whereas no AR was biopsy-proven in controls. Three patients developed anti-HLA antibodies against MSC (n=1) or shared kidney/MSC (n=2) mismatches.MSC infusion was safe in all patients except one. Incidence of opportunist infections was similar in both groups. No difference in eGFR was found at 1-year post KTx. Putative immunization against MSC was observed in 3 patients. [less ▲]

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