Reference : Microwave-assisted conversion of carbohydrates. State of the art and outlook.
Scientific journals : Article
Physical, chemical, mathematical & earth Sciences : Chemistry
http://hdl.handle.net/2268/60836
Microwave-assisted conversion of carbohydrates. State of the art and outlook.
English
[fr] Conversion assistée par micro-ondes de sucres. Etat de l'art et perspectives.
Richel, Aurore mailto [Université de Liège - ULg > > Gembloux Agro-Bio Tech >]
Laurent, Pascal mailto [Université de Liège - ULg > > Gembloux Agro-Bio Tech >]
Wathelet, Bernard mailto [Université de Liège - ULg > > Gembloux Agro-Bio Tech >]
Wathelet, Jean-Paul mailto [Université de Liège - ULg > > Gembloux Agro-Bio Tech >]
Paquot, Michel mailto [Université de Liège - ULg > > Gembloux Agro-Bio Tech >]
2011
Comptes Rendus Chimie
Elsevier Science
14
224-234
Yes (verified by ORBi)
International
1631-0748
[en] microwaves ; Carbohydrates
[fr] Micro-ondes ; Chimie des sucres
[en] The valorisation of carbohydrates arising from the hydrolysis of renewable feedstocks (i.e. lignocellulosic biomass) is nowadays an area of outmost interest. In this context, the implementation of fast, expeditious and cost-effective methodologies for the modification of these naturally occurring compounds is becoming a prerequisite. In this sense, the application of microwaves has gained progressive attention in laboratories for making a range of high-added value sugars derivatives scaffolds. Advantages of microwaves are numerous and include enhancement of reaction rates and yields, combined to improved regio-, chemo- and anomeric selectivities.
Summary:
1. Introduction
2. Chemical transformations of monosaccharides
Regioselective hydroxyls protections/deprotections
Derivatisation at the anomeric position
Other derivatisations
Microwave-assisted click chemistry
Synergy between microwaves and heterogeneous catalysis
Enzymatic modifications of monosaccharides
3. Effect of microwave heating on polysaccharides
Hydrolysis and pretreatment of cellulose
Derivatisation of cellulose
4. Scale-up of microwave-promoted reactions
5. Conclusions
[fr] La valorisation des sucres issus de l’hydrolyse de matières premières renouvelables (par exemple, biomasse lignocellulosique) fait actuellement l’objet de recherches intensives. Dans ce contexte, la mise au point de méthodes de synthèse rapides, expéditives et peu onéreuses pour la modification de ces composés naturels est devenue l’une des priorités. Dans ce sens, l’application des micro-ondes a progressivement attiré l’attention dans les laboratoires pour l’obtention d’un panel de dérivés de sucres à haute valeur ajoutée. Les avantages des micro-ondes sont nombreux et incluent l’amélioration des vitesses de réaction et des rendements, combinée à de meilleures régio-, chemosélectivités et selectivités anomériques.
Région wallonne : Direction générale des Technologies, de la Recherche et de l'Energie - DGTRE
TECHNOSE - Bioraffinerie végétale. Chimie et Technologie des structures osidiques
http://hdl.handle.net/2268/60836
10.1016/j.crci.2010.04.004

File(s) associated to this reference

Fulltext file(s):

FileCommentaryVersionSizeAccess
Restricted access
CR Chimie Richel et al 2010.pdfPublisher postprint1.05 MBRequest copy

Bookmark and Share SFX Query

All documents in ORBi are protected by a user license.