Reference : Effects of storage conditions on sprouting of microtubers of yam (Dioscorea cayenensis-D...
Scientific journals : Article
Life sciences : Phytobiology (plant sciences, forestry, mycology...)
http://hdl.handle.net/2268/34097
Effects of storage conditions on sprouting of microtubers of yam (Dioscorea cayenensis-D. rotundata complex).
English
[fr] Effets des conditions de conservation sur la germination des microtubercules d’igname (complexe Dioscorea cayenensis - D. rotundata)
Ondo Ovono, Paul [Université de Liège - ULg > > > Doct. sc. (bioch., bioch. mol.&cell., bioinf.&mod.-Bologne)]
Kevers, Claire mailto [Université de Liège - ULg > Département des sciences de la vie > Département des sciences de la vie >]
Dommes, Jacques mailto [Université de Liège - ULg > Département des sciences de la vie > Biologie moléculaire et biotechnologie végétales >]
2010
Comptes Rendus des Séances de l'Académie des Sciences. Série III, Sciences de la Vie
Gauthier-Villars
Yes (verified by ORBi)
International
0249-6313
Montreuil
France
[en] Yam ; storage ; sprouting ; Dioscorea cayenensis - D. rotundata, microtubers ; dormancy ; microtubers
[en] The control of field tuber dormancy in yam (Dioscorea cayenensis- D.rotundata complex) is poorly understood. Although studies have examined single environmental factors and chemical treatments that might prolong tuber dormancy and storage, only a few were focused on further tuber sprouting. The present study concerns microtubers obtained by in vitro culture. When microtubers were harvested (after 9 months of culture) and directly transferred on a new medium without hormone, the tubers rapidly sprouted in in vitro conditions. No dormancy was observed in this case. Harvested microtubers were also stored dry in jars in sterile conditions during 2 to 18 weeks before in vitro sprouting. In this case, microtubers stored during 18 weeks sprouted more rapidly than those stored 8 weeks. A constant “dormancy-like period” (storage duration + sprouting delay) was observed, between 20 and 28 weeks respectively for the more rapid and the slower microtubers. The size of the tubers used for the storage had great influence on further sprouting. The larger they were, the better they sprouted. Light during storage had no effect on the sprouting delay while a temperature of 25 °C permit a quicker sprouting than 18 °C. The medium used to obtain microtubers could also have an effect on sprouting rate.
Ex vitro sprouting was not a problem. There was a delay in sprouting in contrast to in vitro conditions but the rate of 100% was kept. This fact was very important for an agronomical application of this technique to the production of “seeds” directly usable in the field or after culture in greenhouse.
[fr] Le contrôle de la dormance des tubercules d’igname (complexe Dioscorea cayenensis - D. rotundata) aux champs est peu documenté. Différents travaux ont examiné des facteurs environnementaux et des traitements chimiques qui peuvent prolonger la dormance et la conservation des tubercules mais seuls quelques uns traitent de la germination ultérieure du tubercule. Ce travail concerne des microtubercules obtenus par culture in vitro. Lorsque ceux-ci sont récoltés (après 9 mois de culture) et directement transférés sur un nouveau milieu sans hormone, les tubercules germent rapidement en conditions in vitro. Aucune dormance n’est observée dans ce cas. Parallèlement, des microtubercules ont été stockés à sec dans des récipients en verre en conditions stériles durant 2 à 18 semaines avant d’être mis en germination in vitro. Dans ce cas, les microtubercules conservés durant 18 semaines germent plus rapidement que ceux stockés durant 8 semaines. Une période similaire à une dormance (durée de stockage + délais de germination) a été observée d’une durée constante comprise entre 20 et 28 semaines respectivement pour les microtubercules les plus rapides et les plus lents. La taille des microtubercules stockés a aussi une grande influence sur la germination ultérieure. Plus les tubercules sont gros, mieux ils germent. La lumière durant le stockage n’a pas d’effet sur la germination tandis qu’une température de 25° permet d’obtenir une germination plus rapide que 18°C. Le milieu utilisé pour l’obtention des microtubercules peut aussi avoir un effet sur le pourcentage de germination. La germination ex vitro n’est pas un problème. Un retard de germination est observé dans ce cas, contrairement aux conditions in vitro mais le taux de germination est toujours de 100%. Cela est très important pour une application de cette technique pour la production de « semences » utilisables directement aux champs ou après culture en serre.
Researchers ; Professionals
http://hdl.handle.net/2268/34097
10.1016/j.crvi.2009.11.001

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