Reference : Construction d’un marché alternatif de viande bovine fermière
Scientific journals : Article
Social & behavioral sciences, psychology : Sociology & social sciences
http://hdl.handle.net/2268/2209
Construction d’un marché alternatif de viande bovine fermière
French
[fr] Building of an alternative market of farmer beef meat
Stassart, Pierre M mailto [Université de Liège - ULg > Département des sciences et gestion de l'environnement > Département des sciences et gestion de l'environnement >]
2005
Economie Rurale
286-287
28-43
Yes (verified by ORBi)
International
0013-0559
[en] Alternative Agrifood Networks ; Qualification ; Sustainable Development ; Knowledge ; Farmer Product ; Hybride
[fr] Blanc Bleu Belge ; Boucher
[en] Food quality standards can be analysed as results of a convention process. This paper focuses on a beef farm production and commercialisation chain. It analyses the confrontation between a farmer’s project and the industrial norms that are ruling the Belgian beef market. This confrontation leads to a kind of hybridation of quality definition, but the paper shows how quality definition is closely linked with the kind of underlying commitments. Principles and criteria of collective organisation are modelling quality standards in such a way that flexibility and sensitivity to mutual demands are more important that stability and generalisation.
[fr] La construction de la qualité, ici dans le cadre d’une filière fermière de viande bovine, est souvent analysée comme le résultat d’une convention. L’article analyse la confrontation entre un projet paysan avec les normes industrielles de qualité qui dominent le marché belge. Cette confrontation entraîne une hybridation mais surtout elle révèle comment une qualité est liée à une forme de collectif, c’est-à-dire d’engagement des acteurs. L’article montre comment ce sont les principes constitutifs et les règles de fonctionnement du collectif qui président à une définition de la qualité qui vaut moins par sa stabilité et son extension que par sa flexibilité et sa sensibilité aux demandes réciproques des acteurs.
Researchers ; Professionals ; Students ; General public
http://hdl.handle.net/2268/2209

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Stassart, 2005ecru Marché aternatif viande bovine, 286-287, 29-44.pdfPublisher postprint184.2 kBView/Open

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