Reference : Human viral infections derived from food
Scientific journals : Article
Life sciences : Food science
Human health sciences : Public health, health care sciences & services
http://hdl.handle.net/2268/216
Human viral infections derived from food
French
[fr] Infections virales humaines d'origine alimentaire
Scipioni, Alexandra [Université de Liège - ULg > Département des maladies infectieuses et parasitaires > Virologie, épidémiologie et pathologie des maladies virales >]
Daube, Georges mailto [Université de Liège - ULg > Département de sciences des denrées alimentaires > Microbiologie des denrées alimentaires >]
Thiry, Etienne mailto [Université de Liège - ULg > Département des maladies infectieuses et parasitaires > Virologie, épidémiologie et pathologie des maladies virales >]
2001
Point Vétérinaire
Point Veterinaire S A
32
218, AUG-SEP
International
0335-4997
Maisons-Alfort Cedex
France
[en] Several viruses may be transmitted to humans via food including hepatitis A and E virus (VHA and VHE), Norwalk type calicivirus, rotavirus and astrovirus. Enterovirus and enteric adenovirus may also be transmitted. Sick people or healthy carriers excrete these viruses in their stools. Shellfish and water are the most frequently contaminated foodstuffs. Another route of infection is during handling of food. Detection of these viruses in food is complex for several reasons: the interaction of virus and food makes viral concentration and purification difficult, in vitro culture of these viruses is difficult if not impossible, and the quantity of virus present in the sample is low. Molecular technology (PCR) is the most suitable method of detection. Another method is to choose an indicator of viral faecal contamination.
[fr] Plusieurs virus sont susceptibles d’être transmis à l’homme par l’alimentation : les virus des hépatites A et E (VHA et VHE) ; les calicivirus de type Norwalk ; les rotavirus et les astrovirus. Les entérovirus et les adénovirus entériques peuvent également être transmis. Ces virus sont excrétés dans les selles de malades ou de porteurs sains. Les aliments le plus souvent impliqués sont les coquillages et l’eau. Une autre voie d’infection est due à la manipulation des aliments. La détection de ces virus dans les aliments est rendue complexe pour plusieurs raisons : les interactions virus-aliments rendent la concentration et la purification virale délicates, la culture in vitro de ces virus est difficile voire impossible et la quantité de virus présents dans l’échantillon est faible. Les techniques moléculaires (PCR) sont les plus adaptées. Une autre méthode consiste à choisir un indicateur de contamination virale fécale.
http://hdl.handle.net/2268/216

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