Article (Scientific journals)
Human viral infections derived from food
Scipioni, Alexandra; Daube, Georges; Thiry, Etienne
2001In Point Vétérinaire, 32 (218, AUG-SEP)
 

Files


Full Text
définitif.doc
Author preprint (44.03 kB)
Request a copy

All documents in ORBi are protected by a user license.

Send to



Details



Abstract :
[en] Several viruses may be transmitted to humans via food including hepatitis A and E virus (VHA and VHE), Norwalk type calicivirus, rotavirus and astrovirus. Enterovirus and enteric adenovirus may also be transmitted. Sick people or healthy carriers excrete these viruses in their stools. Shellfish and water are the most frequently contaminated foodstuffs. Another route of infection is during handling of food. Detection of these viruses in food is complex for several reasons: the interaction of virus and food makes viral concentration and purification difficult, in vitro culture of these viruses is difficult if not impossible, and the quantity of virus present in the sample is low. Molecular technology (PCR) is the most suitable method of detection. Another method is to choose an indicator of viral faecal contamination.
[fr] Plusieurs virus sont susceptibles d’être transmis à l’homme par l’alimentation : les virus des hépatites A et E (VHA et VHE) ; les calicivirus de type Norwalk ; les rotavirus et les astrovirus. Les entérovirus et les adénovirus entériques peuvent également être transmis. Ces virus sont excrétés dans les selles de malades ou de porteurs sains. Les aliments le plus souvent impliqués sont les coquillages et l’eau. Une autre voie d’infection est due à la manipulation des aliments. La détection de ces virus dans les aliments est rendue complexe pour plusieurs raisons : les interactions virus-aliments rendent la concentration et la purification virale délicates, la culture in vitro de ces virus est difficile voire impossible et la quantité de virus présents dans l’échantillon est faible. Les techniques moléculaires (PCR) sont les plus adaptées. Une autre méthode consiste à choisir un indicateur de contamination virale fécale.
Disciplines :
Food science
Public health, health care sciences & services
Author, co-author :
Scipioni, Alexandra ;  Université de Liège - ULiège > Département des maladies infectieuses et parasitaires > Virologie, épidémiologie et pathologie des maladies virales
Daube, Georges  ;  Université de Liège - ULiège > Département de sciences des denrées alimentaires > Microbiologie des denrées alimentaires
Thiry, Etienne ;  Université de Liège - ULiège > Département des maladies infectieuses et parasitaires > Virologie, épidémiologie et pathologie des maladies virales
Language :
French
Title :
Human viral infections derived from food
Alternative titles :
[fr] Infections virales humaines d'origine alimentaire
Publication date :
2001
Journal title :
Point Vétérinaire
ISSN :
0335-4997
Publisher :
Point Veterinaire S A, Maisons-Alfort Cedex, France
Volume :
32
Issue :
218, AUG-SEP
Available on ORBi :
since 03 July 2008

Statistics


Number of views
149 (8 by ULiège)
Number of downloads
1 (1 by ULiège)

Bibliography


Similar publications



Contact ORBi