Article (Scientific journals)
Influence de l'environnement et des pratiques culturales sur la productivité de Jatropha curcas L. en Afrique subsaharienne (synthèse bibliographique)
Minengu, Jean de Dieu; Mobambo, Patrick; Mergeai, Guy
2014In Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement, 18 (2), p. 290-300
Peer Reviewed verified by ORBi
 

Files


Full Text
Minengu et al 2013 Base.pdf
Publisher postprint (300.3 kB)
Download

All documents in ORBi are protected by a user license.

Send to



Details



Keywords :
Jatropha curcas; facteur écologique; pratique culturale; facteur de rendement; Afrique au sud du Sahara; ecology; cultivation; yield; Africa South of Sahara
Abstract :
[fr] Dans la plupart des pays de l'Afrique subsaharienne, la mise en place des plantations de Jatropha curcas L. a précédé les recherches scientifiques nécessaires à l'optimisation de la production de cette espèce. En conséquence, le développement des plantes a été faible et les rendements obtenus au cours des premières années de culture ont le plus souvent été décevants. Les faibles niveaux de rendement obtenus, en conditions marginales, ont amené à considérer que la culture du Jatropha ne pouvait être rentable que dans des zones aux sols et au climat les plus propices, ce qui la mettrait en concurrence directe avec la production alimentaire. Le présent article analyse des connaissances scientifiques disponibles concernant les facteurs écologiques et techniques qui influencent la productivité de J. curcas et propose des pistes de solutions pour l'amélioration de son rendement en Afrique subsaharienne.
[en] In most sub-Saharan African countries, the establishment of Jatropha curcas L. plantations preceded the scientific investigations necessary to optimize the production of this species. Consequently, the development of the plants was low and yields during the first years of cultivation were mostly disappointing. The low yields obtained in marginal conditions led to the belief that the cultivation of Jatropha could only be profitable in areas with fertile soils and sufficiently humid climates, which would place the plants in direct competition with food production. This article analyzes the available scientific knowledge regarding the ecological and technical factors influencing the productivity of J. curcas and suggests possible solutions for improving its performance in sub-Saharan Africa.
Disciplines :
Agriculture & agronomy
Author, co-author :
Minengu, Jean de Dieu;  Université de Kinshasa > Faculté des Sciences agronomiques
Mobambo, Patrick;  Université de Kinshasa > Faculté des Sciences agronomiques
Mergeai, Guy ;  Université de Liège - ULiège > Sciences agronomiques > Phytotechnie tropicale et horticulture
Language :
French
Title :
Influence de l'environnement et des pratiques culturales sur la productivité de Jatropha curcas L. en Afrique subsaharienne (synthèse bibliographique)
Alternative titles :
[en] Influence of environment and cropping practices on the productivity of Jatropha curcas L. in sub-Saharan Africa. A review.
Publication date :
2014
Journal title :
Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement
ISSN :
1370-6233
eISSN :
1780-4507
Publisher :
Presses Agronomiques de Gembloux, Gembloux, Belgium
Volume :
18
Issue :
2
Pages :
290-300
Peer reviewed :
Peer Reviewed verified by ORBi
Available on ORBi :
since 25 August 2014

Statistics


Number of views
354 (10 by ULiège)
Number of downloads
453 (9 by ULiège)

Scopus citations®
 
6
Scopus citations®
without self-citations
6

Bibliography


Similar publications



Contact ORBi