Article (Scientific journals)
Le sésame dans le département d'Aguié au Niger : analyse d'une culture aux atouts non-négligeables dans une zone agricole à forte potentialité
Andres, Ludovic; Lebailly, Philippe
2013In Tropicultura, 31 (4), p. 238-246
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Keywords :
Sesame; Food system; Niger; Diversification; Sésame; Système alimentaire; Aguié
Abstract :
[en] The Sahelian agro-ecological conditions and the socio-economic environment are the main factors that influence the dynamics of farming systems in the Aguié area in central Niger. In this region, increasing population pressure and competition for resources between crops and animals accentuate the pressure on land. Low surfaces per inhabitant generate a reorganization of agrarian systems. Farmers favor food crops than can be consumed and sold. Crop diversification is for them a strategy to minimize risk and secure the land. This article examines the interest of sesame cultivation in the Aguié region. It was carried out from a literature review, data of the technical services of the Aguié department, surveys and observations from producers and relevant organizations. It appears that the cultivation of sesame is an opportunity to secure food and financial needs of local households. Because of the proximity of the region with Nigeria, this crop is an economic asset for the households; as demonstrated by the analysis of its operating accounts.
[fr] Les conditions agro-écologiques sahéliennes et le contexte socio-économique constituent les principaux facteurs qui influencent la dynamique des systèmes de production agricole de la zone d’Aguié au centre du Niger. Dans cette région, l’augmentation de la pression démographique et la compétition pour les ressources naturelles entre les cultures et les animaux accentuent la pression foncière. Les faibles superficies par habitant engendrent un remaniement des systèmes agraires. Les agriculteurs privilégient des cultures à la fois vivrières et de rente. Pour eux, la diversification des cultures est une des stratégies de minimisation des risques et de sécurisation du foncier. Cet article étudie l’intérêt de la culture du sésame dans la région d’Aguié. Il a été réalisé à partir d’une revue bibliographique, de données des services techniques du département d’Aguié et d’enquêtes et d’observations auprès de producteurs et des organisations concernées. Il en ressort que la culture du sésame constitue une opportunité pour sécuriser les besoins alimentaires et financiers des ménages locaux. De par la proximité de la région avec le Nigéria, cette culture est un atout économique pour les ménages; comme le prouve l’analyse de ses comptes d’exploitation.
Disciplines :
Agriculture & agronomy
Author, co-author :
Andres, Ludovic ;  Université de Liège - ULiège > Doct. sc. agro. & ingé. biol.
Lebailly, Philippe  ;  Université de Liège - ULiège > Sciences agronomiques > Economie et développement rural
Language :
French
Title :
Le sésame dans le département d'Aguié au Niger : analyse d'une culture aux atouts non-négligeables dans une zone agricole à forte potentialité
Alternative titles :
[en] Sesame in the Department of Aguié in Niger : analysis of a crop with many advantages in a high potential agricultural area
Publication date :
2013
Journal title :
Tropicultura
ISSN :
0771-3312
eISSN :
2295-8010
Publisher :
Agri-Overseas, Bruxelles, Belgium
Volume :
31
Issue :
4
Pages :
238-246
Peer reviewed :
Peer Reviewed verified by ORBi
Available on ORBi :
since 14 January 2014

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