Paper published in a journal (Scientific congresses and symposiums)
Interesterification of rapeseed oil with anhydrous milk fat and its stearin fraction. II. Modifications of melting properties
Giet, Jean-Michel; Aguedo, Mario; Hanon, Emilien et al.
2009In GCIRC Bulletin, 25
 

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Keywords :
interesterification; milk fat; rapeseed oil
Abstract :
[en] Chemical and/or physical modification of oils and fats are commonly used by food industry to widen their range of applications (1,2). Lipase-catalysed interesterification of anhydrous milk fat (AMF) and various vegetable oils is now a well documented procedure (3-7). The purpose of this technique is to produce original structured fats with properties different from a simple blending, that may be used as spreads or introduced into pastry. The new fats contain higher amounts of polyunsaturated fatty acids (PUFA) than butter, which provides health benefits (8,9). To our knowledge only a few authors associated AMF fractionation with blending and interesterification (10,11), although this combination may be used to increase the ratio of vegetable oil in blends and thus the PUFA content of the product. The compositional changes occurring during the lipase-catalysed interesterification of AMF/rapeseed oil (RO) and AMF stearin fraction (AMFSF)/RO blends were described in the first part of this study. In the present and second part are reported the resulting changes in physical properties, especially the melting behaviour through solid fat content (SFC), dropping point (DP) and fusion profiles by differential scanning calorimetry (DSC).
Disciplines :
Food science
Author, co-author :
Giet, Jean-Michel ;  Université de Liège - ULiège > Faculté Universitaire des Sciences Agronomiques de Gembloux > Unité de Technologies des Industries Agro-Alimentaires
Aguedo, Mario ;  Université de Liège - ULiège > Faculté Universitaire des Sciences Agronomiques de Gembloux > Unité de Chimie Générale Organique
Hanon, Emilien ;  Université de Liège - ULiège > Faculté Universitaire des Sciences Agronomiques de Gembloux > Unité de Chimie Générale Organique
Danthine, Sabine  ;  Université de Liège - ULiège > Faculté Universitaire des Sciences Agronomiques de Gembloux > Unité de Technologies des Industries Agro-Alimentaires
Paquot, Michel ;  Université de Liège - ULiège > Faculté Universitaire des Sciences Agronomiques de Gembloux > Unité de Chimie Biologique Industrielle
Lognay, Georges ;  Université de Liège - ULiège > Faculté Universitaire des Sciences Agronomiques de Gembloux > Unité de Chimie Analytique
Thomas, Annick;  Université de Liège - ULiège > Faculté Universitaire des Sciences Agronomiques de Gembloux > Centre de Biophysique Moléculaire Numérique
Vandenbol, Micheline ;  Université de Liège - ULiège > Faculté Universitaire des Sciences Agronomiques de Gembloux > Biologie animale et microbienne
Thonart, Philippe ;  Université de Liège - ULiège > Gembloux Agro-Bio Tech > Gembloux Agro-Bio Tech - Biochimie et microbiologie industrielles
Wathelet, Jean-Paul ;  Université de Liège - ULiège > Faculté Universitaire des Sciences Agronomiques de Gembloux > Unité de Chimie Générale Organique
Blecker, Christophe ;  Université de Liège - ULiège > Faculté Universitaire des Sciences Agronomiques de Gembloux > Unité de Technologies des Industries Agro-Alimentaires
Language :
English
Title :
Interesterification of rapeseed oil with anhydrous milk fat and its stearin fraction. II. Modifications of melting properties
Publication date :
2009
Event name :
Technical meeting of GCIRC (International Consultative Group of Research on Rapeseed)
Event place :
Manesar, India
Event date :
février 2009
Audience :
International
Journal title :
GCIRC Bulletin
ISSN :
0765-9466
Publisher :
Groupe Consultatif International de Recherche sur le Colza, Paris, France
Volume :
25
Available on ORBi :
since 01 July 2009

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