Paper published in a book (Scientific congresses and symposiums)
Lorsqu'une filière s'identifie à son territoire: que nous apprend l'expérience du "Boeuf des prairies gaumaises"
Stassart, Pierre M; Stilmant, Didier
2012In Thewis, André (Ed.) Actes des <XVII Carrefours des productions animales
 

Files


Full Text
Stassart Stilmant 2012 Boeuf des Prairies Gaumaises.pdf
Publisher postprint (279.47 kB)
Download

All documents in ORBi are protected by a user license.

Send to



Details



Keywords :
Stockfarming; Biodiversity Managment; Transition; Participatory research; Learning trajectory; Quality food chain; Environmental sociology; consumer; Short food chain; Sociologie environnemental; consommateurs; filière courte; Elevage; Gestion de la biodiversité; Recherche participative; Trajectoire d'apprentissage
Abstract :
[en] We propose in this paper to make an evaluation of the emergeant of a small food chain "boeuf des prairies gaumaises (os from gaumaise grassland) that has started in 2003 and the first sold os in 2007. As interdisciplinary research team (stockfarming system and environmental sociology) we have sustained the emergence of this experience during an intervention resarch.
[fr] Nous proposons dans cette communication de faire le bilan de l’expérience de l’émergence d’une petite filière « le bœuf des prairies gaumaises » dont les premiers pas ont été faits en 2003 et les premiers bœufs vendus en 2007. Comme équipe de recherche interdisciplinaire système agraire/sociologie de l’environnement nous avons accompagné l’émergence de cette expérience au cours d’une recherche intervention qui s’est déroulée dans le cadre d’un projet Interreg de 2004 à 2006 en partenariat avec l’ASBL Cuestas. Par la suite, c’est l’ASBL Cuestas qui a assuré le suivi et le développement de l’initiative.
Disciplines :
Sociology & social sciences
Author, co-author :
Stassart, Pierre M ;  Université de Liège - ULiège > DER Sc. et gest. de l'environnement (Arlon Campus Environ.) > DER Sc. et gest. de l'environnement (Arlon Campus Environ.)
Stilmant, Didier
Language :
French
Title :
Lorsqu'une filière s'identifie à son territoire: que nous apprend l'expérience du "Boeuf des prairies gaumaises"
Alternative titles :
[en] When a food chain is identified by a territory: what do we learn from the experience of os from Gaume Grassland
Publication date :
2012
Event name :
XVII Carrefour de la Production annimale: " De la production à la consommation locale de produits animaux"
Event organizer :
ULg Agrobiotech & CRA-W
Event place :
Gembloux, 7 mars, Belgium
Event date :
7 mars
By request :
Yes
Main work title :
Actes des <XVII Carrefours des productions animales
Editor :
Thewis, André ;  Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Ingénierie des productions animales et nutrition
Publisher :
Ulg, Gembloux & CRA-W,, Gembloux, Belgium
Pages :
45-59
Commentary :
XVII Carrefour des Productions animales. De la production à la consommation locales de produits animaux
Available on ORBi :
since 01 October 2012

Statistics


Number of views
192 (15 by ULiège)
Number of downloads
161 (9 by ULiège)

Bibliography


Similar publications



Contact ORBi