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See detailPrévention de l'athérosclérose chez le sujet diabétique
PAQUOT, Nicolas ULg; SCHEEN, André ULg

in Medical trends (1990), 1

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See detailPrévention de l'hémorragie pulmonaire induite par l'effort
Art, Tatiana ULg; Lekeux, Pierre ULg

in Pratique Vétérinaire Equine (1995), 27(2), 121

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See detailPrevention de l'infection périnatale à streptocoque du groupe B : perspectives vaccinales en 2009
Melin, Pierrette ULg

Scientific conference (2009, March 25)

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See detailPrevention de l'infection respiratoire a VRS par immunoglobulines monoclonales specifiques (palivizumab, Synagis)
De Halleux, Virginie ULg; Lombet, Jacques ULg; Rigo, Jacques ULg

in Revue Médicale de Liège (2007), 62(5-6, May-Jun), 299-302

Respiratory syncytial virus (RSV) is a serious pathogen causing significant morbidity, especially in premature infants and infants with chronic lung disease or significant congenital heart disease. There ... [more ▼]

Respiratory syncytial virus (RSV) is a serious pathogen causing significant morbidity, especially in premature infants and infants with chronic lung disease or significant congenital heart disease. There is no specific treatment for RSV infection and the therapy is essentially supportive. Therefore, prophylaxis is the best strategy against RSV disease. Passive immunization with monoclonal antibodies (palivizumab) provides protection against severe RSV infection and significantly reduces hospitalizations in high-risk childrens. However, palizumab is an expensive drug and its use should be reserved for children at the highest risk of severe RSV disease. [less ▲]

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See detailPrévention de l'insuffisance rénale chronique chez l'adulte
Krzesinski, Jean-Marie ULg; Dubois, Bernard ULg; Rorive, Georges ULg

in Revue Médicale de Liège (2003), 58(6), 369-377

Chronic renal failure is an unrecognised disease, with an insidious and rather silent development, for which the general practitioners are too often passive. This review would like to insist on the ... [more ▼]

Chronic renal failure is an unrecognised disease, with an insidious and rather silent development, for which the general practitioners are too often passive. This review would like to insist on the detection of people at risk or with early abnormalities, on the optimal guidelines to slowdown the evolution to more severe and irreversible stages, on the prevention of uremic and cardiovascular complications and on the preparation to end stage renal treatments. [less ▲]

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See detailPrévention de l’ostéoporose
Reginster, Jean-Yves ULg

in Medi-Sphere (1997), 6

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See detailPrévention de l’ostéoporose à Liège. Histoire d’un PIGEPS : dix ans plus tard.
Reginster, Jean-Yves ULg; DEROISY, Rita ULg; LECART, Marie-Paule ULg et al

in Santé Publique : Revue Multidisciplinaire pour la Recherche et l'Action (1996), 2

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See detailLa prévention de l'ostéoporose d'immobilisation : une indication majeure de la kinésithérapie intensive
Reginster, Jean-Yves ULg; Deprez, F; Franchimont, P

in Revue de Kinésithérapie et de Réadaptation (1984), 3

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See detailPrévention de l'ostéoporose postménopausique
Reginster, Jean-Yves ULg

in Actualité Thérapeutique (1988), 67

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Peer Reviewed
See detailLa prévention de l'ostéoporose postménopausique en cas de contre-indications des œstrogènes
Reginster, Jean-Yves ULg

in Revue Médicale de Liège (1994), 49(4), 194-8

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Peer Reviewed
See detailPrévention de l'ostéoporose postménopausique: œstrogènes et thérapeutiques non hormonales
Reginster, Jean-Yves ULg

in Revue Médicale de Liège (1996), 51(10), 649-53

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See detailPrévention de la contamination microbienne et parasitaire des aliments par des opérateurs porteurs ou malades
Daube, Georges ULg; Debanterlé, René; Dierick, Katelijne et al

Book published by Conseil Supérieur de la Santé - D/2012/7795/4 (2012)

Les toxi-infections d’origine alimentaire (TIA) à la suite de l’ingestion de denrées alimentaires contaminées par des toxines ou des germes (bactéries, virus, parasites, …) sont très fréquentes. On ... [more ▼]

Les toxi-infections d’origine alimentaire (TIA) à la suite de l’ingestion de denrées alimentaires contaminées par des toxines ou des germes (bactéries, virus, parasites, …) sont très fréquentes. On considère que, dans les pays industrialisés, chaque personne en souffre entre une fois par an et une fois tous les trois ans. Heureusement, les germes les plus virulents (Salmonella typhi, Shigella dysenteriae, Vibrio cholerae) ont été éradiqués dans nos pays et, dans la plupart des cas, les autres agents sont uniquement responsables de problèmes symptomatiques moins graves mais très coûteux pour la société. Quelques affections connaissent une issue fatale (Listeria monocytogenes, Clostridium botulinum) ou sont couplées avec une pathologie sévère (Escherichia coli O157:H7 entérohémorragiques). Les agents transmissibles par l’alimentation sont de nature très variée: des virus, des bactéries, des protozoaires, des helminthes et des toxines. Au vu des données épidémiologiques actuellement disponibles en Belgique, les affections les plus fréquentes dans notre pays sont, dans l’ordre décroissant du nombre de cas annuels déclarés, celles causées par Campylobacter spp, Salmonella spp, Yersinia enterocolitica, Shigella spp, E. coli entérohémorragiques dont E. coli O157:H7, les norovirus, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus et Clostridium perfringens. L’absence de recherche systématique sous-évalue l’incidence des infections virales, en particulier celles causées par les norovirus. De plus, dans les cas d’infections mixtes bactérie/virus où une étiologie bactérienne a été identifiée, la recherche de virus est très rarement menée. Pour certains de ces agents, la contamination d’origine humaine est majoritaire alors que, dans beaucoup de cas, il s’agit d’agents zoonotiques dont le réservoir principal est le tube digestif des animaux et qui peuvent contaminer les aliments à l’un des stades de leur production. Enfin, l’environnement peut aussi être une source de contamination. Cette brochure s’adresse à tout médecin impliqué dans l’accompagnement médical des personnes actives dans la production, le traitement, la transformation et la manipulation de denrées alimentaires. En effet, l’AR du 03 février 2012 modifiant l’AR du 22 décembre 2005 prescrit que tout travailleur pouvant entrer en contact direct avec des denrées alimentaires non ou semi-emballées prêtes à consommer doit disposer d’un certificat médical relatif à l’hygiène des denrées alimentaires. Ce sont les médecins traitants, les médecins du travail et les médecins-conseil qui vont être amenés à envisager l’aptitude à la fonction, l’arrêt ou bien la reprise du travail avec ou sans conditions pour ces travailleurs. Ils doivent pouvoir disposer de toutes les informations médico-scientifiques utiles à leurs prises de décisions ou à leur mission de conseil. Afin de prendre la décision la plus adéquate, le médecin devra évaluer au cas par cas les risques liés à la fonction de la personne. L’objet de cette brochure est d’offrir un outil pour réaliser le diagnostic clinique différentiel des affections qui - par une contamination des denrées alimentaires - peuvent provoquer des TIA et, éventuellement, requérir des examens complémentaires. Dans cette brochure, les caractéristiques de ces agents pathogènes sont mentionnées afin que l’attestation requise puisse être établie en connaissance de cause et que le patient puisse être conseillé au mieux en matière de prévention. Les personnes actives dans le secteur agro-alimentaire peuvent jouer un rôle prépondérant dans le cadre de la transmission des TIA. Elles peuvent notamment être à l’origine de foyers épidémiques si elles sont malades et/ou porteuses de certains de ces agents et ne respectent pas les précautions d’hygiène de base. C’est la raison pour laquelle les mesures d’hygiène de base sont également rappelées dans cette brochure. Il est également intéressant de savoir qu’à coté de ce document, il existe une brochure dédiée spécifiquement aux opérateurs de la filière agro-alimentaire et à leurs employeurs et dans laquelle les mesures générales et spécifiques à mettre en œuvre en fonction du secteur et de la fonction sont précisées. Toute personne intéressé à obtenir plus d'informations pourra trouver en fin de brochure des références aux lectures conseillées ainsi que les coordonnées générales des services et des personnes concernées. [less ▲]

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See detailPrévention de la fibrillation auriculaire récidivante et resynchronisation bi-atriale
Evrard, P.; Sakalihasan, Natzi ULg; Garcia, R. et al

in Revue Médicale de Liège (1999), 54(6), 522-6

After conversion of atrial fibrillation, it is important to maintain sinus rhythm. In addition antiarrhythmic drugs, biatrial resynchronization seems to prevent recurrences of atrial fibrillation in ... [more ▼]

After conversion of atrial fibrillation, it is important to maintain sinus rhythm. In addition antiarrhythmic drugs, biatrial resynchronization seems to prevent recurrences of atrial fibrillation in patients with interatrial conduction block: local experience. [less ▲]

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See detailPrevention de la fracture de la hanche chez le sujet age: ou en sommes-nous en 2003?
Reginster, Jean-Yves ULg; Lecart, Marie-Paule ULg; Sarlet, Nathalie ULg et al

in Revue Médicale de Liège (2003), 58(4), 183-90

Osteoporosis in very elderly subjects is now considered, in most developed and several developing countries as a major social, clinical and financial burden. While many compounds have been investigated in ... [more ▼]

Osteoporosis in very elderly subjects is now considered, in most developed and several developing countries as a major social, clinical and financial burden. While many compounds have been investigated in the prevention or treatment of spinal fractures, few of them have unequivocally demonstrated their ability to reduce the risk of non vertebral and more specifically hip fractures in the very elderly. This situation may seem highly paradoxical since hip fractures are unanimously considered to be the most dramatic and disabling consequence of osteoporosis. The present article reviews the current evidence available to justify anti-osteoporotic medications to be recommended to very elderly subjects, in the perspective of reducing their risk of appendicular fractures. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailPrevention de la mortalite secondaire apres anevrysme dissequant de type B
Quaniers, Janine ULg; CREEMERS, Etienne ULg; Djekic, J. et al

in Revue Médicale de Liège (2003), 58(6), 400-3

Only few dissecting aneurysms type A survive without surgery. Opposingly, the dissecting aneurysms type B are successfully managed by the medical treatment "anti-impulsion". A personal series is reported ... [more ▼]

Only few dissecting aneurysms type A survive without surgery. Opposingly, the dissecting aneurysms type B are successfully managed by the medical treatment "anti-impulsion". A personal series is reported, that evidence important cardiovascular mortality in the follow-up in chronic dissecting aneurysms type B; one part of this late mortality is linked to rupture of the thoracic descending aorta. Thus, the prevention of this late mortality depends on a strict follow-up of the characters and dimensions of descending aortic thoracic aorta. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailPrevention de la necrose des membres inferieurs et de l'amputation par pontages femoro-tibiaux: indications, technique et resultats
Van Damme, Hendrik ULg; Baguet, E.; Zhang, Lihong ULg et al

in Revue Médicale de Liège (2003), 58(6), 415-28

Limb threatening ischemia is a challenge for the vascular surgeon. Recent progress in revascularization procedures allow to minimize the primary amputation rate in the management of chronic critical limb ... [more ▼]

Limb threatening ischemia is a challenge for the vascular surgeon. Recent progress in revascularization procedures allow to minimize the primary amputation rate in the management of chronic critical limb ischemia. The authors discuss the prevalence and causes of chronic critical limb ischemia, with a special interest for diabetic arteriopathy. The technique of crural and pedal vessel revascularization is described, as well as the innovative tourniquet technique for distal bypass surgery. A review of published series of infrapopliteal bypass surgery is made. The experience of the authors during last decade with crural and pedal bypass surgery is analyzed. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailPrevention de la nephropathie diabetique: de la microalbuminurie a l'insuffisance renale terminale.
Weekers, Laurent ULg; Scheen, André ULg; Rorive, Georges ULg

in Revue Médicale de Liège (2003), 58(5), 297-306

Diabetic nephropathy is one of the leading causes of end-stage renal failure in western countries. This disease develops over several years. Early stages, if they are detected in time, can lead to ... [more ▼]

Diabetic nephropathy is one of the leading causes of end-stage renal failure in western countries. This disease develops over several years. Early stages, if they are detected in time, can lead to preventive treatment at a moment when the disease is still reversible. This paper reviews the main primary and secondary preventive measures that have been proven efficacious. Those are essentially the optimal treatment of hyperglycaemia and hypertension, and probably the use of agents that specifically block the renin-angiotensin axis. We briefly discuss the results of the main studies that have led to those conclusions. [less ▲]

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