Browsing
     by title


0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

or enter first few letters:   
OK
Full Text
See detailLe Goût et ses Représentations dans le Traité des sens de Claude-Nicolas Le Cat
Von Hoffmann, Viktoria ULg

in Cahiers de l'Echarp (2009), 2

Detailed reference viewed: 121 (14 ULg)
See detailLe goût, histoire du dernier des sens
Von Hoffmann, Viktoria ULg

Scientific conference (2013, March 05)

Detailed reference viewed: 10 (0 ULg)
Full Text
See detailLe goût
Blecker, Christophe ULg

Speech (2007)

Detailed reference viewed: 3 (1 ULg)
See detail"Goûter c'est croire": quelques pensées sur la poétique des natures mortes
Delville, Michel ULg

in Watthee-Delmotte, Myriam (Ed.) Texte, Image, Imaginaire (2010)

Detailed reference viewed: 17 (5 ULg)
Full Text
See detailGoûter le monde. Une histoire culturelle du goût à l'époque moderne
Von Hoffmann, Viktoria ULg

Book published by Peter Lang (2013)

Sens grossier, sens corporel, sens animal, sens matériel… Le goût est, dans les cultures anciennes, un sens inférieur, placé au bas de la hiérarchie des sens. Il peine à éveiller l’attention des savants ... [more ▼]

Sens grossier, sens corporel, sens animal, sens matériel… Le goût est, dans les cultures anciennes, un sens inférieur, placé au bas de la hiérarchie des sens. Il peine à éveiller l’attention des savants, fascinés par les merveilles de l’œil et du regard. Comment expliquer, dès lors, l’avènement au XIXe siècle d’une culture qui invente et célèbre la gastronomie, dont nous sommes aujourd’hui les héritiers ? Pour y répondre, il convient d’emprunter des chemins bien plus complexes et sinueux que ceux que nous offre l’histoire de la seule cuisine. Dès lors qu’on l’envisage dans la perspective générale d’une histoire du sensible, le goût se situe non plus seulement entre le salé et le sucré, mais se retrouve au cœur de débats théoriques essentiels portant sur les rapports entre le corps et l’esprit, la Nature et la Culture, l’identité et l’altérité... Ce livre emprunte plusieurs parcours, du « goût de Dieu » des mystiques au « bon goût » de l’honnête homme, en passant par le je ne sais quoi si fréquemment associé à ce sens, choisi comme jugement esthétique du Beau. Cuisiniers, médecins, philosophes – qu’ils soient cartésiens, empiristes, sensualistes ou matérialistes –, hommes d’Église, chimistes, démonologues, encyclopédistes… Nombreux sont les témoignages convoqués ici, susceptibles, par le goût, de réfléchir aux rapports que l’homme moderne entretient avec le monde sensible. [less ▲]

Detailed reference viewed: 224 (57 ULg)
See detailGoûts et dégoûts. Le cinéma belge en question
Tomasovic, Dick ULg

Scientific conference (2010, March 11)

Detailed reference viewed: 20 (6 ULg)
See detailLes goûts et les odeurs, ça peut se discuter.
Blecker, Christophe ULg; Willem, Georges

in Probio (1998), (4), 289-315

Detailed reference viewed: 6 (2 ULg)
See detailLes goûts et les odeurs, cela peut se discuter.
Blecker, Christophe ULg

Conference (2002, August 28)

Detailed reference viewed: 3 (1 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailGoûts, dégoûts et savoir-vivre : Histoire d'un silence
Von Hoffmann, Viktoria ULg

in Delfosse, Annick; Glesener, Thomas (Eds.) Lire, écrire et éduquer à la Renaissance. Mélanges en l'honneur du Professeur Franz Bierlaire (2014)

Detailed reference viewed: 37 (16 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailLa goutte
Leclercq, P.; Malaise, Michel ULg

in Revue Médicale de Liège (2004), 59(5), 274-280

In the presence of a clinical acute monoarthritis, a differential diagnosis has to be made between septic arthritis, gout and diffuse chondrocalcinosis. Gout comes from a purine nucleotide metabolism ... [more ▼]

In the presence of a clinical acute monoarthritis, a differential diagnosis has to be made between septic arthritis, gout and diffuse chondrocalcinosis. Gout comes from a purine nucleotide metabolism disorder leading to serum urate level elevation. This hyperuricemia can lead to the deposition of monosodium urate crystals in the joints, causing acute attacks. After long-term evolution, others tissues as the kidneys can be involved: it is chronic gout. The definite diagnosis is based on the presence of monosodium urate crystals in the joint fluid. The diagnosis of gout should prompt a search for associated medical conditions that may affect both urate levels and longevity. These include alcoholism, various nephropathies, myeloproliferative disorders, and hypertension. [less ▲]

Detailed reference viewed: 16 (3 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailLa gouttière de décompression
Varlet, Véronique ULg; Lamy, Marc ULg; Lamy, Marc ULg

in Actualités dentaires de l'université de Liège (2009), 39

Detailed reference viewed: 637 (17 ULg)
See detailLa gouvernance d’entreprise : outil pour améliorer la liquidité des titres
Ajina, Aymen ULg; Sougné, Danielle ULg

Scientific conference (2013, May 02)

Based on a cross-sectional analysis, our study of the empirical relation between the corporate governance and the stock liquidity was realized on 160 French companies during 2007, 2008 and 2009. The ... [more ▼]

Based on a cross-sectional analysis, our study of the empirical relation between the corporate governance and the stock liquidity was realized on 160 French companies during 2007, 2008 and 2009. The handled mechanisms include the characteristics of the board of directors and the audit committee. Our results seem to indicate a significant effect of certain mechanisms of corporate governance on the liquidity of the French market. These mechanisms can reduce the asymmetry of information between the investors, make the exchanges more transparent and provoke an improvement of the liquidity on the market. These results suggest that firms with better corporate governance may reduce the informative asymmetry and improve the liquidity of its stocks. [less ▲]

Detailed reference viewed: 68 (18 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailLa gouvernance dans les ASBL: dans quels cadres jouent les acteurs associatifs ?
Rijpens, Julie ULg; Adam, Sophie ULg

in Dossiers d'ASBL Actualités (Les) (2011), 12

Detailed reference viewed: 143 (14 ULg)
Full Text
See detailLa gouvernance dans les entreprises sociales
Rijpens, Julie ULg

in Mertens de Wilmars, Sybille (Ed.) La gestion des entreprises sociales (2010)

Detailed reference viewed: 305 (25 ULg)