References of "Burny, Philippe"
     in
Bookmark and Share    
Full Text
Peer Reviewed
See detailShort overview of global sustainable development indicators
Paveliuc Olariu, Codrin ULg; Burny, Philippe ULg

in Bran, Florina; Ioan, Ildiko; Maruntelu, Tudor-George (Eds.) et al 5th International Conference "Ecological performance in a competitive economy", Bucharest 7-8 March 2013 : proceedings (2013)

In this paper, a bibliographical review of current sustainable development indicators used at regional and global level is presented. This review was undertaken as part of an analysis on the status quo on ... [more ▼]

In this paper, a bibliographical review of current sustainable development indicators used at regional and global level is presented. This review was undertaken as part of an analysis on the status quo on how to measure sustainable development and the ways to quantify results regarding set goals. Its purpose is to establish if the results of the actions taken in order to achieve the targets of the Millennium Development Goals (MDG) and those that will be taken in order to reach the target of the Sustainable Development Goals (SDG). [less ▲]

Detailed reference viewed: 24 (5 ULg)
Full Text
See detailLa dimension "travail", un élément clé pour le maintien de nos systèmes laitiers
Turlot, Amélie; Froidmont, Eric; Bauraind, Catherine et al

in Centre wallon de Recherches agronomomiques (Ed.) 18ème Carrefour des Productions Animales "Nouvelles approches pour une optimisation de nos élevages laitiers" (2013)

Les agriculteurs sont les principaux architectes du milieu rural wallon. En effet, ils assurent la gestion de près de la moitié de la superficie de la Wallonie. On observe néanmoins, depuis quelques ... [more ▼]

Les agriculteurs sont les principaux architectes du milieu rural wallon. En effet, ils assurent la gestion de près de la moitié de la superficie de la Wallonie. On observe néanmoins, depuis quelques années, une régression lente (3%/an) et constante de leur effectif. Confrontés à un contexte changeant, de plus en plus concurrentiel, les agriculteurs sont face à des choix stratégiques difficiles en vue d’optimiser l’efficience de leur exploitation. Pour y parvenir, ils doivent mener une réflexion globale de leur mode de production et intégrer tous les aspects assurant la durabilité de leur exploitation. Pour les aider dans cette démarche, une analyse de la durabilité de 90 exploitations « 100% Lait » (>95% de vaches laitières et pas de culture de rente) a été réalisée dans le cadre de DuraLait et de DuraLait Plus. Ces études sont subsidiées par la DGARNE, Direction de la Qualité. Les piliers économique et social de la durabilité ont été plus particulièrement étudiés dans ces projets. L’organisation du travail a été spécifiquement traitée car elle constitue un enjeu essentiel pour l’avenir de l’agriculture. En effet, les agriculteurs souhaitent soulager la pénibilité de leur travail. Dans un contexte économique difficile, cette dimension est essentielle pour envisager le maintien de l’agriculture dans notre région. Le présent article s’intéresse uniquement aux données relatives à l’organisation du travail. [less ▲]

Detailed reference viewed: 35 (8 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailDevelopment of organic farming in Wallonia
Burny, Philippe ULg; Debode, Frédéric

in Bran, Florina; Ioan, Ildiko; Maruntelu, Tudor-George (Eds.) et al 5th International Conference "Ecological performance in a competitive economy", Bucharest 7-8 March 2013 : proceedings (2013)

Belgium is a highly densely populated country where agricultural methods usually consume large quantities of inputs, including pesticides and chemical fertilizers. However, organic farming is practiced ... [more ▼]

Belgium is a highly densely populated country where agricultural methods usually consume large quantities of inputs, including pesticides and chemical fertilizers. However, organic farming is practiced since many years and has registered a significant development during the last years, reaching 7% of the number of farmers in Wallonia (South of Belgium) and 7% of the Walloon agricultural area. Presently, the Walloon Minister for Agriculture strongly supports this sector and has proposed a strategic development plan of organic farming, the target being to reach 14% of the Walloon agricultural area in 2020. This paper presents and discusses the situation of organic farming in Wallonia and the main features and challenges of the new strategic development plan. [less ▲]

Detailed reference viewed: 33 (9 ULg)
Full Text
See detailLa production céréalière biologique en Wallonie
Debode, F.; Schiepers, H.; Burny, Philippe ULg

in Destain, J.-P.; Bodson, B. (Eds.) Livre Blanc "Céréales", édition février 2013 (2013)

Detailed reference viewed: 17 (6 ULg)
See detailInterview à RTL - Radio sur le thème "Les 50 ans de la PAC"
Burny, Philippe ULg

Diverse speeche and writing (2012)

Detailed reference viewed: 12 (3 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailCereals uses in Wallonia : context and issues
Delcour, Alice; Van Stappen, Florence; Gheysens, Stéphanie et al

in Petrescu, Dacinia Crina; Burny, Philippe; Petrescu-Mag, Ruxandra-Malina (Eds.) Agri-environment : perspectives on sustainable development (2012)

Walloon cereal production currently provides only 8 % of Belgian food chains, mainly because of low prices paid for food varieties, less favourable climate conditions and scattered plots of land. Key ... [more ▼]

Walloon cereal production currently provides only 8 % of Belgian food chains, mainly because of low prices paid for food varieties, less favourable climate conditions and scattered plots of land. Key opportunities for non food uses are considered in a sustainable development perspective. But this can only be achieved through an exhaustive comparison of environmental and socio-economic impacts of existing and potential cereal chains. Biofuels – particularly bioethanol – are the predominant energy chains and are more and more developing in Belgium. Bioethanol industry has strongly developed since 2008 undoubtedly linked to European political support measures. The project “Alternatives for Cereals – ALT-4-CER” aims to define and to evaluate alternative scenarios for food and non food uses of cereal resources in Wallonia with the support of involved stakeholders. [less ▲]

Detailed reference viewed: 36 (11 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailCommon agricultural policy and its objectives for sustainable management of natural resources and measures in favor of the climate
Terrones Gavira, François ULg; Burny, Philippe ULg; Lebailly, Philippe ULg

in Petrescu, Dacinia Crina; Burny, Philippe; Petrescu-Mag, Ruxandra-Malina (Eds.) Agri-environment : perspectives on sustainable development (2012)

The first part of this article is a history of the greening of the Common Agricultural Policy (CAP). The second part focuses on parameters and methodologies to take into account in order to evaluate the ... [more ▼]

The first part of this article is a history of the greening of the Common Agricultural Policy (CAP). The second part focuses on parameters and methodologies to take into account in order to evaluate the costs and the benefits of the future CAP. Finally, the last part of this paper is a discussion about the objectives of the greening and the instruments used to achieve them. [less ▲]

Detailed reference viewed: 25 (10 ULg)
Full Text
See detailAgri-environment : perspectives on sustainable development
Petrescu, Dacinia Crina; Burny, Philippe ULg; Petrescu-Mag, Ruxandra-Malina

Book published by Les Presses Agronomiques de Gembloux ; Bioflux Publishing House (2012)

Agriculture is today at the crossroad. The human population on Earth is growing fastly, especially in developing countries, and will probably reach 9 billion people in 2050. Economic development globally ... [more ▼]

Agriculture is today at the crossroad. The human population on Earth is growing fastly, especially in developing countries, and will probably reach 9 billion people in 2050. Economic development globally increases people's income. As a consequence, the demand for food is sharply increasing. In addition, the demand for renewable energy, including biofuels, is also going up. At the same time, natural resources are becoming scarce and climatic changes influence more and more the conditions of vegetal and animal production. During the last decades, agricultural production methods have used large quantities of inputs like pesticides and chemical fertilizers. Enough food was produced for the world population, but some environmental problems appeared. In the near future, a new equilibrium will have to be found between agriculture, environment and land management. New concepts are elaborated: “ecologically intensive agriculture”, “organic farming”, “water management”, “agri-environmental measures”, “urban agriculture” etc. This book is a collection of papers dealing with these topics which will define the features of our future. [less ▲]

Detailed reference viewed: 46 (15 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailAnalysis of models of redistribution of direct support to farm income in the European Union
Terrones Gavira, François ULg; Dellanoy, Sylvain; Closset, Marie-France et al

in Vîntu, Vasile (Ed.) Proceedings of the 55th International Scientific Conference "100 years of Iasi higher education in agronomy" : book of abstracts (2012)

Detailed reference viewed: 36 (10 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailImpact de la réforme de la PAC sur le secteur de la viande bovine dans le sud de la Belgique
Terrones Gavira, François ULg; Delille, Nicolas; Burny, Philippe ULg et al

Poster (2012)

En 2010, en Wallonie, région occupant le sud de la Belgique, les aides directes représentaient, en moyenne près de 103 % du revenu agricole familial par unité de travail familial (RAF/UTF) des ... [more ▼]

En 2010, en Wallonie, région occupant le sud de la Belgique, les aides directes représentaient, en moyenne près de 103 % du revenu agricole familial par unité de travail familial (RAF/UTF) des exploitations agricoles professionnelles de type « bovins à viande ». De plus, ce type d’exploitation est dépendant du dernier régime d’aide couplée à la production en Wallonie, la prime à la vache allaitante, qui représente plus de la moitié de leur revenu (55 %). Cette étude s’inscrit dans le cadre de la réflexion actuellement menée en Belgique sur les répercussions de la future réforme de la PAC et les effets de la diminution budgétaire combinée au passage du modèle historique au modèle régional ainsi qu’à la possible suppression de la prime à la vache allaitante. [less ▲]

Detailed reference viewed: 45 (18 ULg)
Full Text
See detailLes céréales bio en Belgique : production et importations
Debode, Frédéric; Shiepers, Hélène; Burny, Philippe ULg

Article for general public (2012)

Detailed reference viewed: 15 (2 ULg)
Full Text
See detailLa problématique foncière en Wallonie : situation et perspectives
Terrones Gavira, François ULg; Burny, Philippe ULg; Lebailly, Philippe ULg

in Union des Agricultrices Wallonnes (Ed.) Le foncier en agriculture : éléments de réflexion (2012)

Detailed reference viewed: 49 (16 ULg)
Full Text
See detailEvolution du marché mondial du blé au cours des cinquante dernières années
Terrones Gavira, François ULg; Burny, Philippe ULg

in Destain, J.-P.; Bodson, B. (Eds.) Livre blanc "Céréales-Gembloux", édition février 2012 (2012)

Née concrètement en 1962, la Politique Agricole Commune (PAC) célèbre ses cinquante ans d'existence en 2012. Mais la PAC se trouve aussi à la veille d'un nouveau tournant à partir de 2014, avec une Union ... [more ▼]

Née concrètement en 1962, la Politique Agricole Commune (PAC) célèbre ses cinquante ans d'existence en 2012. Mais la PAC se trouve aussi à la veille d'un nouveau tournant à partir de 2014, avec une Union européenne passée de six à vingt-huit membres. Dans le même temps, notre planète a enregistré, depuis les années 60, une véritable explosion démographique et un développement économique sans précédent. De plus, la population mondiale, qui vient de franchir le cap des sept milliards, devrait dépasser les neuf milliards d'individus en 2050. De nombreuses questions se posent alors face aux incertitudes de l'avenir : l'agriculture pourra-t-elle subvenir aux besoins alimentaires d'une population toujours croissante ? Quels seront les modèles d'agriculture les mieux adaptés ? Est-il judicieux de poursuivre, voir de développer la production d'agro-carburant à partir de céréales ? ... Les nouveaux défis lancés à l'agriculture peuvent paraître insurmontables. Mais, de fait, que s'est-il produit dans le passé récent ? Comment ont évolué les "performances" du secteur agricole ? L'agriculture a-t-elle déjà fait face à des défis majeurs ? Pour répondre, au moins partiellement, à ces questions, il est apparu intéressant de prendre un peu de recul et d'analyser l'évolution au cours des dernières années de la production et des échanges mondiaux d'un produit agricole qui reste stratégique : le blé. Les lignes qui suivent présentent donc rapidement les chiffres clés relatifs à l'évolution du blé au niveau mondial, au cours du dernier demi-siècle. [less ▲]

Detailed reference viewed: 119 (31 ULg)
Full Text
See detailAtouts, faiblesses et défis futurs de la filière lait et produits laitiers en Belgique
Burny, Philippe ULg

in Centre wallon de Recherches agronomiques (Ed.) Seizième Carrefour des Productions Animales "La Filière laitière bovine européenne est-elle durable ?" (2011)

Detailed reference viewed: 28 (5 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailLe travail : première approche dans des exploitations laitières wallonnes
Turlot, Amélie; Froidmont, Eric; Cardoso, C. et al

in INRA; Institut de l'Elevage (Eds.) 18èmes Journées 3R (Rencontres, Recherches, Ruminants), Paris, 7-8 décembre 2011 (2011)

En 2010, on dénombre 4.819 exploitations laitières en Wallonie, soit une diminution de 70 % depuis 1984. Parmi ces exploitations, il y a 2.133 qui sont spécialisées en lait (OTE 41). Elles disposent, en ... [more ▼]

En 2010, on dénombre 4.819 exploitations laitières en Wallonie, soit une diminution de 70 % depuis 1984. Parmi ces exploitations, il y a 2.133 qui sont spécialisées en lait (OTE 41). Elles disposent, en moyenne, de 56 ha de SAU avec un cheptel de 58 vaches laitières (VL). Le quota pour ce type d'exploitations est de +/- 451.000 l. La taille des fermes moyenne a doublé depuis 1984 or la main-d'oeuvre disponible reste constante. Comment gérer ces structures ? L'étude DiraLait s'intéresse à ce problème en réalisant une analyse globale (économie, sociale, durabilité et performance zootechniques). Le présent article se focalise uniquement sur le temps de travail. [less ▲]

Detailed reference viewed: 32 (3 ULg)