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See detailThe Relation Between The Food Price And The Climatic and Agricultural Factors In Republic of Niger
Andres, Ludovic ULg; Du Faux, Judith ULg; Lebailly, Philippe ULg

in Akın Olgun, F.; Kurtović, Mirsad; Filya, Ismail (Eds.) 25th International Scientific-Experts Congress on Agriculture and Food Industry : Book of abstracts (2014)

In the republic of Niger, the food price is very important for the farmers because the agricultural and livestock activities represent the main income of rural population. Furthermore, the temporary ... [more ▼]

In the republic of Niger, the food price is very important for the farmers because the agricultural and livestock activities represent the main income of rural population. Furthermore, the temporary disruptions (climate, environment) influence the food price. The target of this paper is to demonstrate the evolution of the millet current prices and the link between the prices and the annual temporary disruptions. The first factor is the monthly current prices of millet because it is the main food consumed by the rural population. The period taken into consideration is twenty years. The second factor is the annual precipitation and the number of raining days. The third factor is based on the millet production (production, yield, area). In the first time, we analyze the time series of monthly prices of millet with a mixed model. In the second time, an correlation compares the link between the “environmental” factors and the prices series. In conclusion, the time series studies of millet prices have demonstrated the cycle of these and their seasonality. Furthermore, the correlation has showed a difference between the studied factors and the millet prices. The main result is the demonstration of two time period: higher prices (May to August) and lower prices (October to January). [less ▲]

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See detail"Gouvernance des ressources pastorales : Tahoua du 25 au 26 mars 2014" : 24 avril 2014 : version définitive
Maccatory, Bénédicte ULg; Baboussayé, Awal; Abdoulkassoum, Illo et al

Report (2014)

Ce rapport fait le point sur l’atelier qui s’est déroulé du 25 au 26 mars 2014 et a réuni une soixantaine de personnes dans les locaux de l’université de Tahoua. Cet atelier portait sur la gouvernance des ... [more ▼]

Ce rapport fait le point sur l’atelier qui s’est déroulé du 25 au 26 mars 2014 et a réuni une soixantaine de personnes dans les locaux de l’université de Tahoua. Cet atelier portait sur la gouvernance des ressources pastorales. [less ▲]

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See detailLe financement rural du Niger : élément clé du développement
Andres, Ludovic ULg; Lebailly, Philippe ULg

in Brot, Jean (Ed.) Les Cahiers de l'Association Tiers-Monde n° 29-2014 : XXIXes Journées sur le Développement "Economie informelle et développement : emploi, financement et régulations dans un contexte de crise" (2014)

Ce document décrit les possibilités de financement du milieu rural (collectivités et ménages). L'analyse de l'offre a établi une typologie des financements en fonction des acteurs (public, privé formel et ... [more ▼]

Ce document décrit les possibilités de financement du milieu rural (collectivités et ménages). L'analyse de l'offre a établi une typologie des financements en fonction des acteurs (public, privé formel et informel). Elle discerne l'ensemble des possibilités de financement des ménages ruraux. La présente étude a été établie à partir d'interviews avec les acteurs clés du secteur, d'observations lors de mission sur le terrain et de données secondaires provenant de la BCEAO, des acteurs publics en matière de développement rural ainsi que d'une revue de littérature sur le financement rural, les Systèmes Financiers Décentralisés et la microfinance en Afrique de l'Ouest. [less ▲]

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See detailLe zonage de l’insécurité alimentaire du Système d’Alerte Précoce au Niger : l’indice de vulnérabilité
Andres, Ludovic ULg; Lebailly, Philippe ULg

in Actes du Premier Colloque de l'université de Parakou (2013, November 27)

La République du Niger a mis en place à partir de 1989 le Système d’Alerte Précoce (SAP) à cause des crises alimentaires récurrentes. L’objectif du SAP vise à prévenir et gérer les crises alimentaires. La ... [more ▼]

La République du Niger a mis en place à partir de 1989 le Système d’Alerte Précoce (SAP) à cause des crises alimentaires récurrentes. L’objectif du SAP vise à prévenir et gérer les crises alimentaires. La prévention des crises alimentaires est réalisée en décrivant l’état de l’insécurité alimentaire par département. Il est évalué par un indice composite construit à partir de données secondaires récoltées par des fiches d’identification durant le mois d’octobre. L’objectif de l’article est de décrire la méthode d’évaluation de l’indice et d’étudier l’évolution de l’indice de vulnérabilité. L’étude de l’évolution de l’indice de vulnérabilité du SAP est réalisée grâce à l’étude d’une série chronologique. Les tendances évolutives seront caractérisées pour la période allant de 1992 à 2011, soit l’évolution de l’indice sur vingt ans. L’étude de l’indice du SAP nous permettra de valider les observations que nous avons déjà réalisées dans certains articles abordant les méthodes d’évaluation de la vulnérabilité alimentaire. Le zonage géographique des indices des 37 départements du Niger montre une différence entre les départements pastoraux, agropastoraux et agricoles (Andres L. et Lebailly Ph., 2011a ; Andres L. et Lebailly Ph., 2011b ; Andres L. et Lebailly Ph., 2012 ; Andres L., 2012). En outre, nos résultats démontreront l’aspect conjoncturel des crises alimentaires sans montrer une tendance générale en fonction des départements et des systèmes de production même si les départements présentent une résilience. [less ▲]

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See detailAn agro-economic characterization of the Niger household : case of Tahoua
Moussa dit Kalamou, Mahamadou ULg; Andres, Ludovic ULg; Rouchet, François ULg et al

in Kovacevic, Dusan (Ed.) Book of Abstracts Fourth International Scientific Symposium "AgroSym 2013" (2013, October)

Since the big drought of 1984, the department of Tahoua in the Republic of Niger is very vulnerable on structural and temporal disruptions. The food vulnerability is defined as “the analysis of coping ... [more ▼]

Since the big drought of 1984, the department of Tahoua in the Republic of Niger is very vulnerable on structural and temporal disruptions. The food vulnerability is defined as “the analysis of coping strategies and reactions faced with the structural or/and temporary shocks, if the coping strategies are not effectives, the people are in a temporary or structural situation of food vulnerability” (Andres L., Lebailly Ph., 2011a; Andres L., Lebailly Ph., 2011b; Andres L., 2012). The environment is much degraded by the wind and water erosion. Despite many opportunities to develop the rural sector, the region of Tahoua has a structural problem because the income is not very high and the major part of the population is poor. This paper analyzes the population of the region of Tahoua in function of these agro-economic characteristics. The target is to classify the population in relation to the agro-ecologic system, food system. Each class is defined and characterized by a global description of the agricultural system and the sources of income. The paper is based on a survey realized during 2010 and 2011. The investigations have interviewed 420 heads of household. The results are obtained from Excel and SPSS software. The statistical analysis is a cluster hierarchization, comparison of mean and the descriptive statistics. The results show a difference between the north (pastoral) and the south (agricultural) of the region of Tahoua. But the major constraint is the degradation of the land and the weak fertility of this land. [less ▲]

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See detailAn agro-economic characterizaton of the Niger household : case of Tahoua
Rouchet, François ULg; Moussa dit Kalamou, Mahamoudou; Andres, Ludovic ULg et al

Conference (2013, October)

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See detailThe relation between the coping strategies and the state of food insecurity in the Republic of Niger
Andres, Ludovic ULg; Lebailly, Philippe ULg

Conference (2013, June 26)

The Niger’s rural population represents 80 percent of the total population. This very high percentage creates an important pressure over the environment because of the high density of population. Indeed ... [more ▼]

The Niger’s rural population represents 80 percent of the total population. This very high percentage creates an important pressure over the environment because of the high density of population. Indeed, the agricultural favorable area is equivalent to a third of the total area of Niger. This area is located in the South of Niger over a strip 300 kilometers of broad. Furthermore, the rural population is subjected to the temporal and structural disruptions. The temporal shocks are defined by the “natural” disruptions such as the hydrometeorological disruption, etc. The structural disruptions are caused by the chronicle difficulties (low income, etc.). The capacity to struggle against the disruptions is defined by the resilience (Lhomme et al., 2010). The resilience is illustrated and assessed by the different coping strategies practiced by the Niger’s rural population. The target of the paper is to demonstrate the state of food insecurity and the coping strategies developed in the departments of Niger. The state of food insecurity and the coping strategy index are calculated as from the data of an annual survey realized by the Early Alert System (EAS) and the Statistical National Institute of Niger (INS). This survey investigates around 10.000 households in December 2009 and April 2010. The sample is extrapolated to estimate the number of people suffering from food insecurity per department. The paper illustrates the state of food insecurity of each department and coping strategy index of the departments. The results will demonstrate the differences between departments. The answers of the paper at the following question: Which are the most vulnerable departments and what is the situation of the coping strategies index in each department? This paper creates also a typology bringing together the same departments in comparison with the coping strategies and the state of food insecurity. [less ▲]

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See detailThe coping strategies to fight against the food insecurity in the Republic of Niger
Andres, Ludovic ULg; Lebailly, Philippe ULg

Poster (2013, June 06)

During the last decade, the Niger’s population has been affected by the food crisis (2001, 2004-2005, 2008, 2010-2011). Each year, she is subjected to many structural and temporary shocks. The structural ... [more ▼]

During the last decade, the Niger’s population has been affected by the food crisis (2001, 2004-2005, 2008, 2010-2011). Each year, she is subjected to many structural and temporary shocks. The structural shocks are caused by the chronicle difficulties (income) while the temporary shocks are tied at the "natural" disasters such as the hydrometeorological disasters, demographic crisis. The risk that the people fall in a state of food insecurity because of structural and temporary shocks is characterized by food vulnerability. The food vulnerability is defined as “the analysis of coping strategies and reactions faced with the structural or/and temporary shocks, if the coping strategies are not effectives, the people have in a temporary or structural food vulnerability” (Andres L. and Lebailly Ph., 2011). The target of this paper is to demonstrate the diversity of coping strategies in the different departments of Niger. The database is created as from an annual survey realized by the Early Alert System (EAS) and the Statistical National Institute of Niger (INS). This survey characterizes the state of food insecurity of households of Niger. The investigations of the household are based on stratified sampling. It exists two levels: region and enumeration areas. The investigations of the household are based from the database of the population census of 2001. This population census has determined the “enumeration areas”. These “enumeration areas” are defined as a “geographical area of 200 households on average” (INS, 2007). The sample of this investigation is established from a significant sample a point of view of the departments of Niger. The time period studied is spread the 2008 at 2011. The results have demonstrated that the departments of Tchintarabaden, Abalak, Tessaoua and Magaria have weakest number of collective meals, and the highest percentage of household practicing of selling the goods and land. Furthermore, the Niger’s population develops many strategies to struggle against the shocks. [less ▲]

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See detailLe financement rural du Niger, élément clé du développement
Andres, Ludovic ULg; Lebailly, Philippe ULg

Conference (2013, June 06)

The Niger economy is mainly based on the rural sector such as the agricultural and breeding activities. Indeed, 80 percent of population is rural. The agricultural financing is a necessary condition to ... [more ▼]

The Niger economy is mainly based on the rural sector such as the agricultural and breeding activities. Indeed, 80 percent of population is rural. The agricultural financing is a necessary condition to increase the livelihood of the rural populations. The paper establishes a typology of the rural financing mode. This typology identifies the strengths and weaknesses of the financing actors (public and private). In conclusion, the real demand isn’t satisfied because the rural financing stay weak on account of the high risk and the higher costs linked with the agricultural activities. [less ▲]

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See detailLa sécurité alimentaire et nutritionnelle au Niger : cas de Tchirozérine
Andres, Ludovic ULg

Conference given outside the academic context (2013)

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See detailLa sécurité alimentaire et nutritionnelle au Niger : l'identification des populations vulnérables
Andres, Ludovic ULg

Conference given outside the academic context (2013)

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See detailLe sésame dans le département d'Aguié au Niger : analyse d'une culture aux atouts non-négligeables dans une zone agricole à forte potentialité
Andres, Ludovic ULg; Lebailly, Philippe ULg

in Tropicultura (2013), 31(4), 238-246

The Sahelian agro-ecological conditions and the socio-economic environment are the main factors that influence the dynamics of farming systems in the Aguié area in central Niger. In this region ... [more ▼]

The Sahelian agro-ecological conditions and the socio-economic environment are the main factors that influence the dynamics of farming systems in the Aguié area in central Niger. In this region, increasing population pressure and competition for resources between crops and animals accentuate the pressure on land. Low surfaces per inhabitant generate a reorganization of agrarian systems. Farmers favor food crops than can be consumed and sold. Crop diversification is for them a strategy to minimize risk and secure the land. This article examines the interest of sesame cultivation in the Aguié region. It was carried out from a literature review, data of the technical services of the Aguié department, surveys and observations from producers and relevant organizations. It appears that the cultivation of sesame is an opportunity to secure food and financial needs of local households. Because of the proximity of the region with Nigeria, this crop is an economic asset for the households; as demonstrated by the analysis of its operating accounts. [less ▲]

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See detailObjectivation des zones de plus grande insécurité alimentaire au Niger
Andres, Ludovic ULg; Lebailly, Philippe ULg; Yamba, Boubacar

Report (2013)

A la demande du Fonds Belge pour la Sécurité Alimentaire, le GRAP 3A a exécuté une étude afin d’objectiver les zones de plus grande insécurité alimentaire au Niger. Entre 2010 et 2012, le GRAP 3A a ... [more ▼]

A la demande du Fonds Belge pour la Sécurité Alimentaire, le GRAP 3A a exécuté une étude afin d’objectiver les zones de plus grande insécurité alimentaire au Niger. Entre 2010 et 2012, le GRAP 3A a collaboré avec le FBSA en vue d’identifier et de caractériser, à l’aide d’un zonage géographique, les départements les plus vulnérables du Niger. Ce diagnostic servira d’outil d’aide à la décision dans le choix des nouvelles zones d’actions du FBSA lors des discussions entre les partenaires belges et nigériens. L’objectif de ce rapport a été réalisé grâce à plusieurs critères identifiés lors des différentes réunions organisées entre le GRAP 3A et le FBSA. Parmi ceux-ci, les nombreux indices composites, illustrant les différentes dimensions de la sécurité alimentaire, structurent le choix des zones de plus grande insécurité alimentaire. Les départements identifiés par les indices seront corroborés par deux critères : les programmes des Partenaires Techniques Financiers (PTF) et les conditions de sécurité. Les programmes des PTF seront représentés à l’aide de trois variables : le nombre de projets théoriques par département, le budget théorique alloué par département, le nombre d’habitant théorique par département par projet. Tandis que les conditions de sécurité sont définies par le Ministère des Affaires Etrangères belges. L’analyse identifie neuf départements répartis dans cinq grappes : grappe 1 (Illéla, Keita, Madaoua), grappe 2 (Mayahi, Tessaoua), grappe 3 (Mirriah), grappe 4 (Dosso, Dogondoutchi), grappe 5 (Guidan Roumdji). Ces cinq grappes de départements sont décrites en fonction des variables contextuelles liées à la sécurité alimentaire et nutritionnelle (démographie, agroécologie,…) et les trois dimensions du concept de sécurité alimentaire et nutritionnelle (disponibilité, accessibilité et nutrition). En conclusion, chaque grappe présente des problématiques diverses liées à la sécurité alimentaire. Cependant, des grandes tendances peuvent être mis en exergue : la forte croissance démographique ; la dégradation des sols à cause de la pression démographique, la compétition entre l’agriculture et l’élevage, les sols peu fertiles ; les systèmes de production extensifs ; la faiblesse des infrastructures et le faible financement de l’agriculture familiale. L’élevage, principal moteur économique de certains ménages nigériens, présente de forte opportunité surtout dans les deux grappes de la région de Maradi. Les grappes de Tahoua et de Dosso montrent un potentiel d’irrigation non négligeable mais la littérature scientifique a démontré que l’exploitation de ces ressources présente des limites étant donné les possibilités de dégradation des sols et le faible niveau des nappes phréatiques que cela engendrerait. Enfin, la forte population en insécurité alimentaire modérée et sévère de Mirriah pourrait être jugulé en mettant en place un corridor de croissance agricole comme l’exemple de celui du Mozambique mis en place à l’aide d’un partenariat public-privé. De plus, les effets bénéfiques de l’exploitation du pétrole dans la région de Zinder pourraient faciliter le développement économique à travers l’extension des infrastructures de base. En outre, ce corridor pourrait facilement écouler les produits agricoles ou pastoraux sur les marchés urbains de la ville de Zinder et Mirriah. Enfin, l’analyse SWOT par grappe résume et présente les opportunités et faiblesses spécifiques tout en identifiant des axes stratégiques pouvant servir à l’élaboration du programme que le FBSA veut mettre en place. [less ▲]

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See detailMise en perspective de l'état de vulnérabilité alimentaire au Niger
Andres, Ludovic ULg

Scientific conference (2012, December 10)

Cette présentation lors d'un séminaire tente de faire l'état des lieux de la sécurité alimentaire au Niger. Elle aborde la sécurité alimentaire à travers deux indices composites fortement axés sur la ... [more ▼]

Cette présentation lors d'un séminaire tente de faire l'état des lieux de la sécurité alimentaire au Niger. Elle aborde la sécurité alimentaire à travers deux indices composites fortement axés sur la disponibilité et l'accessibilité alimentaire. Elle identifie leurs limites et avantages ainsi que leurs potentiels face à de futures recherches. [less ▲]

Detailed reference viewed: 26 (10 ULg)
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See detailL'approvisionnement agricole de la ville de Niamey : potentialités et contraintes d'une agriculture de proximité
Andres, Ludovic ULg; Lebailly, Philippe ULg

Conference (2012, June 12)

Cet article tente de répondre à la question suivante : « Est-ce que l’agriculture urbaine et périurbaine de Niamey peut satisfaire et approvisionner une demande urbaine toujours plus croissante ? ». Cette ... [more ▼]

Cet article tente de répondre à la question suivante : « Est-ce que l’agriculture urbaine et périurbaine de Niamey peut satisfaire et approvisionner une demande urbaine toujours plus croissante ? ». Cette question de recherche est accompagnée d’un objectif secondaire essayant de démontrer l’importance de la diversité des systèmes de production permettant le développement de nombreuses cultures. Cette étude a été réalisée à partir de données secondaires provenant du Recensement Général de l’Agriculture et du Cheptel (RGAC), de l’Institut National de la Statistique (INS) et de la Direction Générale de la Statistique Agricole (DGSA). Après une présentation de la zone d’étude, les différents systèmes de production présents au sein de Niamey seront décrits et caractérisés. Les systèmes de production se regroupent au sein de deux catégories : agriculture pluviale et agriculture irriguée (riziculture irriguée ; maraîchage, arboriculture fruitière et riziculture pluviale et/ou irriguée ; maraîchage et arboriculture fruitière) (Seybou Y et Wada H, 2004). De plus, la production et les superficies agricoles de chaque spéculation seront introduites. L’importance de la consommation alimentaire telle que celle des légumes (31,5 kg/personne/an) et des céréales (179,6 kg/personne/an) sera présentée afin d’établir une balance entre la production locale et les besoins alimentaires des ménages de la Communauté Urbaine de Niamey (CUN) (République du Niger, 1994). Les potentialités de cette agriculture sont accentuées par la faible capacité de stockage et la détérioration lors du transport des produits agricoles provenant des zones rurales. Il en ressort que malgré les fortes potentialités de cette agriculture de proximité (urbaine, périurbaine et rurbaine), certaines contraintes telles que la problématique foncière, l’accès aux intrants et aux matériels agricoles (motopompes) empêchent l’expansion de ces systèmes de production. De plus, les balances alimentaires présentées indiquent un déficit pour la quasi-totalité des rubriques alimentaires entraînant de ce fait un accroissement du coût des produits importés. Toutefois, les systèmes de production pourraient partiellement combler une demande alimentaire de la population en constante augmentation. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailPeri-urban Agriculture: The Case of Market Gardening in Niamey, Niger
Andres, Ludovic ULg; Lebailly, Philippe ULg

in African Review of Economics and Finance (2011), 3(1), 69-80

A study was carried out in Niamey (capital city of Niger) to explore the market gardening periurban system. This activity is an option to minimize the risk of urban food insecurity in the Republic of ... [more ▼]

A study was carried out in Niamey (capital city of Niger) to explore the market gardening periurban system. This activity is an option to minimize the risk of urban food insecurity in the Republic of Niger. In Niamey, you have two traditional areas to practise the market gardening production: Gamkalle and Yantala. The investigations study the area of Gamkalle. This study revealed more than 600 market gardening producers in Gamkalle. 50 producers of Gamkalle have been interviewed. These producers predominantly belong to the ethnic group “Zarma” and market gardening is their main economic activity. The principal period of production is during the dry season, the producers cultivate lettuce, cabbage, tomato, sweet pepper, beetroot, celery, carrot, parsley. Despite the higher costs notably in particular for input, the incomes generated by this activity are very high ($ 2805.23/year/acre). In conclusion, market gardening presents an opportunity for urban dwellers to increase and diversify their incomes and obtain food security. Nevertheless, there are many constraints to develop this production: land tenure security, pollution by industrial production and access to quality seeds, pesticides and fertilizers. [less ▲]

Detailed reference viewed: 62 (18 ULg)