References of "Stilmant, Didier"
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See detailL'élevage des ruminants, un élément clé de notre territoire
Hautier, Louis; Campion, Morgane; Ninane, Maxime ULg et al

in Centre wallon de Recherches agronomiques (Ed.) 19ème Carrefour des Productions Animales "La viande bovine remise en question : de sa production à sa consommation", Gembloux, le 19 février 2014 (2014)

Parallèlement à l'extension de l'agriculture, l'élevage s'est développé pour la fourniture de produits alimentaires (lait, viande) et non alimentaires (cuir, laine) mais également par l'apport de la ... [more ▼]

Parallèlement à l'extension de l'agriculture, l'élevage s'est développé pour la fourniture de produits alimentaires (lait, viande) et non alimentaires (cuir, laine) mais également par l'apport de la traction animale aux agriculteurs et la restitution d'éléments fertilisants. Ceci a notamment contribué, dans nos régions, au développement du système à jachère et culture attelée. Au cours des dernières décennies, l'agriculture s'est fortement intensifiée grâce à l'énergie fossile utilisée pour la production d'intrants, de concentrés, la mécanisation et le transport des produits alimentaires. Cette intensification de l'agriculture au niveau mondial a conduit à la spécialisation des exploitations avec une dissociation de l'élevage et de la culture en bassins de production avec des conséquences très dommageables sur l'environnement. De nos jours, les productions bovines représentent 54 % des principales orientations technico-économiques en Wallonie, selon la nouvelle classification européenne (OTEX). L'élevage bovin en production est composé de 500 601 têtes : 41 % de laitières et 59 % d'allaitantes. Il est fortement basé sur la valorisation des prairies permanentes qui occupent plus de 45 % de la surface agricole utile et concerne plus de 86 % des exploitations agricoles wallonnes sur les 13 301 recensées en 2012.Toutefois, l'élevage est de plus en plus critiqué par la société à cause de ses impacts négatifs sur l'environnement et de considérations liées au bien-être animal.De plus, dans certaines exploitations, mise en concurrence des zones de grandes cultures avec les zones herbagères pour la production de lait et viande, difficultés et contraintes du métier d'éleveur. L'arrêt de cette activité pose la question du devenir de la surface agricole qui lui était allouée. Dans ce contexte, il paraît important de passer ici en revue les principaux services liés à l'élevage de ruminants en Wallonie afin d'identifier par la suite les conditions qui permettent l'optimisation de ces derniers tout en limitant les nuisances connexes et ceci dans le but d'objectiver la situation. [less ▲]

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See detailEvaluation du troisième Programme de Gestion Durable de l'Azote en agriculture. Recommandations en matière de règlementations et de recherches scientifiques
Vandenberghe, Christophe ULg; Destain, Jean-Pierre ULg; Beckers, Yves ULg et al

in Vandenberghe, Christophe; Colinet, Gilles; Destain, Jean-Pierre (Eds.) et al 2ème Atelier Nitrate - Eau. Evaluation du Programme de Gestion Durable de l'Azote (2013)

In accordance with the Nitrates Directive, the third “Durable Nitrogen Management Plan” (PGDA) will be soon reviewed in Wallonia (Belgium). The second “Nitrate – Water” workshop took place between 28th ... [more ▼]

In accordance with the Nitrates Directive, the third “Durable Nitrogen Management Plan” (PGDA) will be soon reviewed in Wallonia (Belgium). The second “Nitrate – Water” workshop took place between 28th May and 1st June 2012. The workshop was attended by both Belgian scientists (Université catholique de Louvain - UCL, Walloon Agricultural Research Center CRA-W, Université de Liège - ULg, Gembloux Agro-Bio Tech) and French scientists (National Institute for Agricultural Research - INRA). In the light of the results of experiments presented by scientists at this workshop, modifications to the PGDA are now recommended. These concern organic and mineral nitrogen fertilization for crops and meadows; catch crops; soil nitrate-nitrogen residue limitation in autumn, at the start of the nitrate leaching period; the management of meadow ploughing and a modification of the dairy cow standard for nitrogen production. [less ▲]

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See detailLa dimension "travail", un élément clé pour le maintien de nos systèmes laitiers
Turlot, Amélie; Froidmont, Eric; Bauraind, Catherine et al

in Centre wallon de Recherches agronomomiques (Ed.) 18ème Carrefour des Productions Animales "Nouvelles approches pour une optimisation de nos élevages laitiers" (2013)

Les agriculteurs sont les principaux architectes du milieu rural wallon. En effet, ils assurent la gestion de près de la moitié de la superficie de la Wallonie. On observe néanmoins, depuis quelques ... [more ▼]

Les agriculteurs sont les principaux architectes du milieu rural wallon. En effet, ils assurent la gestion de près de la moitié de la superficie de la Wallonie. On observe néanmoins, depuis quelques années, une régression lente (3%/an) et constante de leur effectif. Confrontés à un contexte changeant, de plus en plus concurrentiel, les agriculteurs sont face à des choix stratégiques difficiles en vue d’optimiser l’efficience de leur exploitation. Pour y parvenir, ils doivent mener une réflexion globale de leur mode de production et intégrer tous les aspects assurant la durabilité de leur exploitation. Pour les aider dans cette démarche, une analyse de la durabilité de 90 exploitations « 100% Lait » (>95% de vaches laitières et pas de culture de rente) a été réalisée dans le cadre de DuraLait et de DuraLait Plus. Ces études sont subsidiées par la DGARNE, Direction de la Qualité. Les piliers économique et social de la durabilité ont été plus particulièrement étudiés dans ces projets. L’organisation du travail a été spécifiquement traitée car elle constitue un enjeu essentiel pour l’avenir de l’agriculture. En effet, les agriculteurs souhaitent soulager la pénibilité de leur travail. Dans un contexte économique difficile, cette dimension est essentielle pour envisager le maintien de l’agriculture dans notre région. Le présent article s’intéresse uniquement aux données relatives à l’organisation du travail. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailCereals uses in Wallonia : context and issues
Delcour, Alice; Van Stappen, Florence; Gheysens, Stéphanie et al

in Petrescu, Dacinia Crina; Burny, Philippe; Petrescu-Mag, Ruxandra-Malina (Eds.) Agri-environment : perspectives on sustainable development (2012)

Walloon cereal production currently provides only 8 % of Belgian food chains, mainly because of low prices paid for food varieties, less favourable climate conditions and scattered plots of land. Key ... [more ▼]

Walloon cereal production currently provides only 8 % of Belgian food chains, mainly because of low prices paid for food varieties, less favourable climate conditions and scattered plots of land. Key opportunities for non food uses are considered in a sustainable development perspective. But this can only be achieved through an exhaustive comparison of environmental and socio-economic impacts of existing and potential cereal chains. Biofuels – particularly bioethanol – are the predominant energy chains and are more and more developing in Belgium. Bioethanol industry has strongly developed since 2008 undoubtedly linked to European political support measures. The project “Alternatives for Cereals – ALT-4-CER” aims to define and to evaluate alternative scenarios for food and non food uses of cereal resources in Wallonia with the support of involved stakeholders. [less ▲]

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See detailLorsqu'une filière s'identifie à son territoire: que nous apprend l'expérience du "Boeuf des prairies gaumaises"
Stassart, Pierre M ULg; Stilmant, Didier

in Thewis, André (Ed.) Actes des <XVII Carrefours des productions animales (2012)

We propose in this paper to make an evaluation of the emergeant of a small food chain "boeuf des prairies gaumaises (os from gaumaise grassland) that has started in 2003 and the first sold os in 2007. As ... [more ▼]

We propose in this paper to make an evaluation of the emergeant of a small food chain "boeuf des prairies gaumaises (os from gaumaise grassland) that has started in 2003 and the first sold os in 2007. As interdisciplinary research team (stockfarming system and environmental sociology) we have sustained the emergence of this experience during an intervention resarch. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailL’agroécologie : trajectoire et potentiel Pour une transition vers des systèmes alimentaires durables
Stassart, Pierre M ULg; Baret, Philippe; Grégoire, Jean-Claude et al

in Vandam, Denise; Streith, Michel; Nizet, Jean (Eds.) et al Agroéocologie, entre pratiques et sciences sociales (2012)

The aim of this paper is to define a conceptual framework for agroecology. There are two components to our approach. The first one proposes an analysis of what agroecology encompasses today, how its ... [more ▼]

The aim of this paper is to define a conceptual framework for agroecology. There are two components to our approach. The first one proposes an analysis of what agroecology encompasses today, how its definition evolved, and in which sociohistorical contexts it emerged and is currently developing. The second one sets the outlines of agroecology’s interdisciplinary approach. This entails a set of principles that should guide research in support of the development of agroecology and a series of medium-term prospects for research in the European context. This paper’s ultimate aim is to set a working framework. As such, it is also an invitation to have the various scientific communities concerned by the subject take part in dialogue with each other, with the agricultural professions and public administrations so as to allow for the diversity of practices involved, and with civil society and political circles. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailImpact of sowing density and nitrogen fertilization on Rumex obtusifolius L. development in organic winter cereal crops
Stilmant, Didier; Bodson, Bernard ULg; Losseau, Céline

in Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement = Biotechnology, Agronomy, Society and Environment [=BASE] (2012), 16(3), 237-343

The control of Rumex obtusifolius L. (broad-leafed dock) is very important in organic farming systems. Indeed, concerns about managing this weed without the use of herbicides is one of the major factors ... [more ▼]

The control of Rumex obtusifolius L. (broad-leafed dock) is very important in organic farming systems. Indeed, concerns about managing this weed without the use of herbicides is one of the major factors limiting the uptake of these systems by conventional farmers. Against this backround, we analyzed the impact of two management practices on the development of R. obtusifolius populations in two winter cereal trials: spelt (triticum spelta [L.] thell.) and triticale (xtriticosecale [A.Camus]Wittm.). The management factors were sowing density (SD) and nitrogen fertilization (NF) at the tillering stage. The results showed that and increase in SD and NF led to stronger crop growth and better soil coverage by the end of sping, demonstrated by a significant decrease in photosynthetic active radiation (PAR) at soil level. However, although there was an SD effect, it was too weak in April to restrict an increase in R. obtusifolius populations through the recruitment of new R. obtusifulius plants. An increase in R. obtusifolius population density was also linked to an increase in the NF level, illustrating the nitrophilic character of this weed. Although an increase in SD and NF at the tillering stage led to a higher canopy density, these two practices failed to reduce R. Obtusifolius density in the cereal crops. Nevertheless, cereal yields were shown to be maintained or improved. Our results indicate that, even when combining weed harrowing and some cultural weed control methods, this perennial weed is difficult to control. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailObliged permanent pastures : main future of ruminant production in Belgium
Stilmant, Didier; Stassart, Pierre M ULg; Peeters, Pierre et al

in Grassland Science in Europe (2011), 16

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Peer Reviewed
See detailPotential mineral deficiencies for Ndama cattle grazing Urochloa sp. based tropical pastures in the Bas-Congo province of the Democratic Republic of Congo
Picron, Pascale ULg; Goubau, Amaury ULg; Lecomte, Thomas et al

in Advances in Animal Biosciences (2011), 2(2), 388

Artificial pastures are used to increase carrying capacity in the wet tropics by supplying higher quality forage (energy and protein) to the animals all year long. Sowing pastures is labour-intensive so ... [more ▼]

Artificial pastures are used to increase carrying capacity in the wet tropics by supplying higher quality forage (energy and protein) to the animals all year long. Sowing pastures is labour-intensive so to be profitable all other possible growth limiting factors, especially minerals, should be alleviated. We studied nutrients intake (energy, protein and minerals) in cattle grazing Urochloa sp. pastures in Western DRC. Three Urochloa ruziziensis and 3 U. decumbens pastures in Kolo-Fuma (Bas-Congo, DRC) were studied. Three Ndama steers and 3 cows grazing each pasture consecutively during the short rainy and dry seasons were followed by handplucking and samples were analysed for energy, crude protein and ash to calculate energy value (fodder units, FU) and digestible crude protein content (DCP) of the diets. NIRS was used on faeces to determine dry matter (DM) intake and ICP-AES to determine mineral content of the diets. Intake levels reached 66 ± 4.3 g kg-1LW0.75, nutritive value of forage was 0.701 ± 0.036 FU and 4.78 ± 1.04 % DCP, allowing daily weight gains > 550 g for steers and > 350 g for cows. P, Ca, Mg, K, Mn & Fe were provided above requirements by the pasture. Na, Cu and Zn were deficient, especially during the short dry season for Cu and Zn. U. ruziziensis pastures tended to provide more minerals, especially during the rainy season. A mineral supplement providing Na, Cu and Zn is required to reach the daily weight gains allowed by energy and protein supplies. The supplement could reasonably be similar for U. decumbens and U. ruziziensis pastures, but the dry season formula should provide more Cu and Zn than the rainy season formula [less ▲]

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See detailLes avenirs de l’élevage, enjeu économique et social majeur de la province de Luxembourg.
Peeters, Pierre; Pichon, Roger; Mormont, Marc ULg et al

Report (2009)

la Province de Luxembourg a souhaité que soit menée une réflexion sereine, aussi scientifique et objective que possible, sur les avenirs possibles de l’élevage chez nous. Deux questions fondamentales ... [more ▼]

la Province de Luxembourg a souhaité que soit menée une réflexion sereine, aussi scientifique et objective que possible, sur les avenirs possibles de l’élevage chez nous. Deux questions fondamentales présidaient la démarche : - au niveau « micro-économique », y a-t-il un avenir chez nous pour l’agriculture ? Autrement dit, est-ce un métier d’avenir, faut-il encore encourager les jeunes à s’y engager ? Comment peuvent-ils espérer gagner leur vie en embrassant cette profession passionnante mais difficile ? - au niveau « macro-économique », comment pouvons-nous influer sur le cours des choses pour préserver la diversité des activités économiques sur le territoire de la province ? Que pouvons-nous faire pour que l’agriculture puisse rester un secteur créateur d’emploi et par ailleurs un moteur de notre vitalité rurale ? Traduites en objet de recherche, ces questions devenaient : - identifier les facteurs qui a court et moyen termes sont susceptibles de conditionner le devenir de l'agriculture ; - identifier les formes et les conditions de viabilité (économique mais aussi acceptation par les intéressés) susceptibles de favoriser l'adaptation de l'agriculture à ces facteurs de changement ; - définir précisément les enjeux économiques et sociaux (qu’y a-t-il à perdre et à gagner dans chaque avenir identifié ?) ; - amener, d’une manière participative, les acteurs concernés (agriculteurs, mais aussi pouvoirs locaux, etc.) à adopter un état d’esprit positif face aux changements proposés afin de leur permettre d’intégrer ces changements. [less ▲]

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See detailIngestibilité et valeur alimentaire des foins issus de prairies de haute valeur biologique
Decruyenaere, Virginie; Houba, Quentin; Stilmant, Didier et al

Article for general public (2009)

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See detailCahier des Charges Boeuf des Prairies Gaumaises
Hanus, Hélène; Roussel, Laurence; Stassart, Pierre M ULg et al

Learning material (2008)

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See detailHow can organic farming contribute to sustainable production and consumption patterns
Stassart, Pierre M ULg; Mormont, Marc ULg; Jamar, Daniel et al

Report (2007)

A sustainable agricultural production chain (“from stable to table”) is not produced ex nihilo, especially when its future hinges on demand from a supermarket distribution circuit. Many of the standards ... [more ▼]

A sustainable agricultural production chain (“from stable to table”) is not produced ex nihilo, especially when its future hinges on demand from a supermarket distribution circuit. Many of the standards of conventional production chains effectively serve as references for intermediaries and consumers alike. The tensions between sustainability standards and market standards are thus the crucial areas in which negotiations about the chain’s future take place. These inextricably intertwined technical, social, and economic tensions are the subject of this research. These tensions create a situation of uncertainty, that is to say, of choices between pathways. They are both a springboard for action and the cause of inaction, depending on how they are interpreted. This exploration is what justified an intervention-research approach that combines restating questions and changing relations to explore the possible pathways to take [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailReconversion to organic famring, between organic rules and agro-food chain referential: How to fit out the organic fattening referential?
Jamar, Daniel; Decruyenaere, Virginie; Stassart, Pierre M ULg et al

in European Joint Organic Congress (2006)

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See detailLa diversification en productions animales
Wavreille, José; Rondia, Pierre; Decruyenaere, Virginie et al

in CRA-W; FUSAGx (Eds.) 10ème Carrefour des Productions animales : L’élevage : hier, aujourd’hui, demain quelles attentes pour quels enjeux ? (2005, January 26)

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See detailProcessus de qualification du produit « viande bovine » veillant à valoriser les multiples fonctions de l’élevage
Stilmant, Didier; Stassart, Pierre M ULg; Jamar, Daniel

in Actes des Journées de Fourrages Actualités (2005)

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See detailProcessus de qualification du produit « viande bovine » veillant à valoriser les multiples fonctions de l’élevage
Stilmant, Didier; Stassart, Pierre M ULg; Jamar, Daniel

in Actes des Journées de Fourrage Actualité (2005)

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See detailAmélioration de l'efficacité de l'azote dan sla production fourragère et sa valorisation par les ruminants
Beckers, Yves ULg; Destain, Jean-Pierre ULg; Decruyenaere, Virginie et al

Scientific conference (1997, November 05)

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