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See detailCaractérisation des viandes bovines à très longue durée de conservation sous vide
Didimo Imazaki, Pedro Henrique ULg; Nezer, Carine ULg; Taminiau, Bernard ULg et al

Poster (2011, December 09)

Le but de cette étude a été d’évaluer la conservabilité de viandes bovines de différentes origines (Royaume-Uni et Irlande, Australie et Brésil) et l’influence sur celle-ci de la température de ... [more ▼]

Le but de cette étude a été d’évaluer la conservabilité de viandes bovines de différentes origines (Royaume-Uni et Irlande, Australie et Brésil) et l’influence sur celle-ci de la température de conservation (1 °C vs. +4 °C). Des paramètres physico-chimiques (pH, couleur, proportion des différentes formes redox de la myoglobine (FRMb), indice TBARS et acides organiques) et microbiologiques (flore aérobie totale, flore lactique, Enterobacteriaceae, Pseudomonas spp. et Brochothrix thermosphacta) ont été mesurés sur sept lots de contre-filet conditionnés sous vide : aux ⅔ de la DLC et à la fin de la DLC. La diversité bactérienne a été évaluée par galeries API50 CHL et par métagénomique. Le pH a diminué au cours de la conservation dans deux lots. La couleur et la proportion des FRMb sont restées stables. Une augmentation de l’indice TBARS, plus prononcée à +4 °C, a été observée. Les viandes australiennes et brésilienne ont présenté des taux en acides acétique et citrique plus élevés. Tous les lots conservés à 1 °C ont présenté une qualité microbiologique satisfaisante à la fin de leur DLC (viandes britanniques et irlandaises = 35 ~ 45 jours; australiennes = 140 jours et brésilienne = 120 jours). La conservation à +4 °C a favorisé la croissance d’entérobactéries, facteur limitant de la conservation de plusieurs lots. L’identification bactérienne a révélé la présence de bactéries connues pour leur effet bioprotecteur. La phase ultérieure de ce travail consistera à étudier la dynamique de la flore microbienne endogène en fonction des conditions environnementales appliquées (température, atmosphère). [less ▲]

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See detailEvaluation de la diversité bactérienne et de son évolution pendant la conservation de la viande fraîche bovine de différentes origines emballée sous vide
Didimo Imazaki, Pedro Henrique ULg; Maréchal, Aline; Nezer, Carine ULg et al

Poster (2011, November 18)

Un grand nombre de bactéries lactiques associées à la viande sont connues comme d'importants producteurs de bactériocines. Ces bactériocines sont des toxines protéiques présentant une activité bactéricide ... [more ▼]

Un grand nombre de bactéries lactiques associées à la viande sont connues comme d'importants producteurs de bactériocines. Ces bactériocines sont des toxines protéiques présentant une activité bactéricide ou bactériostatique contre des espèces proches de la souche productrice. La présence de certaines bactéries lactiques dans la viande fraîche pourrait donc prolonger la durée de conservation, et améliorer la stabilité microbienne et la sécurité de ce produit. Dans ce contexte, une étude a été réalisée sur des échantillons de contre-filet de différentes origines emballés sous vide, dans le but d’évaluer la diversité bactérienne et son évolution pendant la conservation. L’étude a été réalisée sur trois lots provenant d’Irlande, du Brésil et d’Australie, affichant respectivement une DLC de 35 jours, 120 jours et 140 jours. Après réception dans le laboratoire, les échantillons ont été conservés à 1 °C. Ensuite, pendant le dernier tiers de leur DLC, ils ont été conservés à 1 °C ou à +4 °C. Des dénombrements ont été réalisés : 1) aux ⅔ de la DLC et 2) à la fin de la DLC. Les germes dénombrés ont été : la flore aérobie totale à +22 °C, la flore lactique à +22 °C et les Enterobacteriaceae à +30 °C en utilisant le système automatique de dénombrement TEMPO®. Tous les échantillons conservés à 1 °C ont présenté une qualité microbiologique satisfaisante à la fin de la conservation. Par contre, la conservation à +4 °C a favorisé une croissance plus importante des bactéries lactiques et des Enterobacteriaceae. Dans le cas des Enterobacteriaceae, le seuil défini pour évaluer l’acceptabilité des différents lots a été dépassé. Les dénombrements ont permis de caractériser la dynamique de croissance des populations bactériennes, mais n’ont donné que très peu d’information sur la diversité bactérienne des échantillons. Dans le but de caractériser celle-ci, une étude métagénomique a été réalisée. Ce champ relativement nouveau de la génétique permet d'étudier les communautés de microorganismes dans leur environnement naturel, en contournant la nécessité de culture et isolement en laboratoire. Les résultats préliminaires révèlent qu’aux ⅔ de la DLC, Aquabacterium était le genre dominant dans les lots d’origines irlandaise et brésilienne, Pseudomonas était le genre dominant dans le lot d’origine australienne. A la fin de la DLC (après conservation à +4 °C), Aquabacterium et Escherichia étaient les genres dominants dans le lot d’origine irlandaise. L’ordre Lactobacillales était le plus abondant dans les lots d’origines brésilienne et australienne. Les différences dans la composition de la population bactérienne de la viande, en particulier en ce qui concerne les bactéries lactiques, pourraient expliquer les longues DLC appliquées dans certains pays. Ces recherches doivent être poursuivies pour identifier les populations bactériennes (et leur source) présentes dans ces viandes et pour étudier leur dynamique au cours de la conservation. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailInfluence of temperature on conservability of chilled vacuum packed beef from different origins
Didimo Imazaki, Pedro Henrique ULg; Maréchal, Aline; Nezer, Carine ULg et al

Poster (2011, August 07)

The objective of this experiment was to study the conservability of chilled vacuum-packed meat depending on storage temperature (–1 °C vs. +4 °C) during the last third of their shelf life. Physicochemical ... [more ▼]

The objective of this experiment was to study the conservability of chilled vacuum-packed meat depending on storage temperature (–1 °C vs. +4 °C) during the last third of their shelf life. Physicochemical parameters (pH and colour) and microbiological growth (total aerobic bacteria, lactic acid bacteria, Enterobacteriaceae, Pseudomonas spp. and Brochothrix thermosphacta) of Longissimus dorsi samples from different origins (United Kingdom and Ireland, Australia and Brazil) were measured at: i) 2/3 of their shelf life and ii) the end of their shelf life. Sample bacteria population growing on MRS was identified by API 50 CHL strips. Unlike Irish and British samples, pH of some Australian and Brazilian samples decreased during conservation. The colour of the samples remained stable and it did not seem to be influenced by temperature. All samples conserved at –1 °C presented a satisfactory microbiological quality at the end of their shelf life (British and Irish meat = 35~45 days; Australian meat = 140 days and Brazilian meat = 120 days). On Australian and Brazilian samples, temperature did not influence total aerobic bacteria growth, but conservation at +4 °C favoured lactic acid bacteria and Enterobacteriaceae growth. API 50 CHL strip identifications revealed the presence of bacteria like Lactobacillus brevis, Carnobacterium maltaromaticum and Lactobacillus fermentum, which occur naturally in fresh meat and are known for their bioprotective effect against other microorganisms. Further analyses are being carried out using molecular methods in order to study the initial bacteria population diversity and it evolution during storage. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailA regulatory mutation in IGF2 causes a major QTL effect on muscle growth in the pig
Van Laere, Anne-Sophie ULg; Nguyen, Minh Ngoc ULg; Braunschweig, M. et al

in Nature (2003), 425(6960), 832-836

Most traits and disorders have a multifactorial background indicating that they are controlled by environmental factors as well as an unknown number of quantitative trait loci (QTLs)(1,2). The ... [more ▼]

Most traits and disorders have a multifactorial background indicating that they are controlled by environmental factors as well as an unknown number of quantitative trait loci (QTLs)(1,2). The identification of mutations underlying QTLs is a challenge because each locus explains only a fraction of the phenotypic variation(3,4). A paternally expressed QTL affecting muscle growth, fat deposition and size of the heart in pigs maps to the IGF2 (insulin-like growth factor 2) region(5,6). Here we show that this QTL is caused by a nucleotide substitution in intron 3 of IGF2. The mutation occurs in an evolutionarily conserved CpG island that is hypomethylated in skeletal muscle. The mutation abrogates in vitro interaction with a nuclear factor, probably a repressor, and pigs inheriting the mutation from their sire have a threefold increase in IGF2 messenger RNA expression in postnatal muscle. Our study establishes a causal relationship between a single-base-pair substitution in a non-coding region and a QTL effect. The result supports the long-held view that regulatory mutations are important for controlling phenotypic variation(7). [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailComparative sequence analysis of the INS-IGF2-H19 gene cluster in pigs
Amarger, V.; Nguyen, Minh Ngoc ULg; Van Laere, Anne-Sophie ULg et al

in Mammalian Genome (2002), 13(7), 388-398

IGF2 is the major candidate gene for a paternally expressed Quantitative Trait Locus (QTL) in the pig primarily affecting muscle development. Here we report two sequence contigs together comprising almost ... [more ▼]

IGF2 is the major candidate gene for a paternally expressed Quantitative Trait Locus (QTL) in the pig primarily affecting muscle development. Here we report two sequence contigs together comprising almost 90 kb containing the INS-IGF2 and H19 genes. A comparative sequence analysis of the pig, human, and mouse genomic sequences was conducted to identify the exon/intros organization, all promoters, and other evolutionarily conserved elements. RT-PCR analysis showed that IGF2 transcripts originated from four different promoters and included various combinations of seven untranslated exons together with three coding exons, in agreement with previous findings in other mammals. The observed sequence similarity in intronic and intragenic regions among the three species is remarkable and is most likely explained by the complicated regulation of imprinting and expression of these genes. The general trend was, as expected, a higher sequence similarity between human and pig than between these species and the mouse, but a few exceptions to this rule were noted. This genomic region exhibits several striking features, including a very high GC content, many CpG islands, and a low amount of interspersed repeats. The high GC and CpG content were more pronounced in the pig than in the two other species. The results will facilitate the further characterization of this important QTL in the pig. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailExtensive Genome-Wide Linkage Disequilibrium in Cattle
Farnir, Frédéric ULg; Coppieters, Wouter ULg; Arranz, J. J. et al

in Genome Research (2000), 10(2), 220-7

A genome-wide linkage disequilibrium (LD) map was generated using microsatellite genotypes (284 autosomal microsatellite loci) of 581 gametes sampled from the dutch black-and-white dairy cattle population ... [more ▼]

A genome-wide linkage disequilibrium (LD) map was generated using microsatellite genotypes (284 autosomal microsatellite loci) of 581 gametes sampled from the dutch black-and-white dairy cattle population. LD was measured between all marker pairs, both syntenic and nonsyntenic. Analysis of syntenic pairs revealed surprisingly high levels of LD that, although more pronounced for closely linked marker pairs, extended over several tens of centimorgan. In addition, significant gametic associations were also shown to be very common between nonsyntenic loci. Simulations using the known genealogies of the studied sample indicate that random drift alone is likely to account for most of the observed disequilibrium. No clear evidence was obtained for a direct effect of selection ("Bulmer effect"). The observation of long range disequilibrium between syntenic loci using low-density marker maps indicates that LD mapping has the potential to be very effective in livestock populations. The frequent occurrence of gametic associations between nonsyntenic loci, however, encourages the combined use of linkage and linkage disequilibrium methods to avoid false positive results when mapping genes in livestock. [less ▲]

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