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Peer Reviewed
See detailFatty acids and associated cardiovascular risk
LE GOFF, Caroline ULg; Kaux, Jean-François ULg; Leroy, Ludovic et al

in Food and Nutrition Sciences (2013), 4(9A), 188-194

Background: A fatty acid (FA) is a carboxylic acid with a long aliphatic chain, which is either saturated or unsaturated. Recently, the role of FA and particularly omega-3 and -6 has emerged as ... [more ▼]

Background: A fatty acid (FA) is a carboxylic acid with a long aliphatic chain, which is either saturated or unsaturated. Recently, the role of FA and particularly omega-3 and -6 has emerged as cardiovascular risk factor in the literature. The aim of our study was to establish reference values for these FA and to compare them with data obtained in a population of acute myocardial infarction (AMI) patients. Materials and methods: Hundred thirty five healthy subjects (59.38 ± 27.12 yo, 75 men) were selected as reference population. We also evaluated FA in thirty three patients (55 ± 9 yo, 23 men) admitted in the Emergency Department of our Institution for AMI. The fasting whole blood was drawn in vacutainer containing EDTA. Before analysis, samples were washed and transmethylated. We performed the quantification of different FA by gas chromatography associated with flame ionisation detector (GCFID). Results: We obtained results in control healthy patients to be used as reference values. In the AMI group, levels of omega-6 were significantly higher (p<0.05) for C18:2n6 and C18:3n6 than the reference population and omega-3 values were significantly lower (p<0.01) compared to reference value for C22:6n3. The omega-3 index was lower and the ratio omega-6/omega-3 was higher in AMI group compared to reference values. Conclusions: We have established reference value for FA and have compared these values with the results obtained in AMI population. FA determination is a new tool we are able to use and to process in our laboratory which can help the clinician to screen patients with the highest cardiovascular risks because of the implication of FA in the etiopathogeny of atherosclerosis. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailLe dosage des acides gras érythrocytaires : comparaison entre une population de référence et des sujets ayant présenté un infarctus aigu du myocarde.
LE GOFF, Caroline ULg; Kaux, Jean-François ULg; Leroy, Ludovic et al

in Immuno-Analyse & Biologie Spécialisée [=IBS] (2012), 27(5), 237-243

The aim of our study was to compare reference values for these FA with data obtained in a population of acute myocardial infarction patients. We performed the quantification of different FA by gas ... [more ▼]

The aim of our study was to compare reference values for these FA with data obtained in a population of acute myocardial infarction patients. We performed the quantification of different FA by gas chromatography associated with flame ionization detector ( FA determination is a new tool we are able to use and to process in our laboratory which can help the clinician to screen patients with the highest cardiovascular risks because of the implication of FA in the etiopathogeny of atherosclerosis. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailLe dosage des acides gras érythrocytaires : comparaison entre une population de référence et des sujets ayant présenté un infarctus aigu du myocarde
LE GOFF, Caroline ULg; Leroy, Ludovic; Kaux, Jean-François ULg et al

Poster (2012, February)

Introduction Un acide gras (AG) est un acide carboxylique avec une longue chaine aliphatique, qui peut être saturé ou insaturé. Récemment, le rôle des AG, particulièrement, celui des oméga-3 et oméga-6, a ... [more ▼]

Introduction Un acide gras (AG) est un acide carboxylique avec une longue chaine aliphatique, qui peut être saturé ou insaturé. Récemment, le rôle des AG, particulièrement, celui des oméga-3 et oméga-6, a émergé comme facteur de risque cardiovasculaire dans la littérature. Le but de ce travail était de comparer les taux d’AG mesurés dans une population saine avec ceux obtenus chez des patients admis aux urgences pour un infarctus du myocarde. Matériels et méthodes Cinquante quatre sujets sains (33±11ans, 31 femmes) ont été sélectionnés comme population de référence. Ces derniers ont été sélectionnés selon leur mode de vie (alimentation, tabac, etc). En parallèle, nous avons dosé les AG chez 33 patients (55±9 ans, 12 femmes) admis dans le service d’urgence de notre institution pour infarctus aigu du myocarde (AMI). Le sang était prélevé sur EDTA. Avant l’analyse, les échantillons étaient lavés et transméthylés. Le dosage des AG était réalisé par chromatographie gazeuse couplée à un détecteur à ionisation de flamme (GCFID). Après le dosage, nous avons réalisés une comparaison des taux, sommes et rapport entre les différents AG ainsi que l’index oméga-3 (somme de l’acide eicosapentaénoïque et docosahexaénoïque) obtenus dans les 2 groupes. Résultats. Des valeurs de référence ont été obtenues pour notre population de référence via le logiciel de statistique MedCalc. Dans le groupe AMI, les taux d’oméga-6 étaient significativement plus élevés (p<0.05) pour C18:2n6 (Figure 1) et C18:3n6 (Figure 2)comparés aux résultats obtenus dans la population de référence. Par contre les taux d’oméga-3 étaient significativement plus bas (p<0.01) par rapport aux sujets de référence pour le C22 :6n3 (Figure 3). L’index oméga-3 montrait une valeur plus basse et le rapport oméga-6/oméga-3 était plus élevé dans le groupe AMI comparé aux sujets de référence. Conclusion Le dosage des AG est un nouvel outil que le laboratoire peut proposer aux cliniciens afin de stratifier les patients présentant le plus de risque cardiovasculaire avant ou après un infarctus du myocarde. Ces patients pourraient ainsi être supplémenté en acides gras oméga-3 afin d’éviter les récidives d’infarctus du myocarde ou de diminuer la formation de la plaque d’athérosclérose avant le premier accident. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailFatty acids and cardiovascular risk
LE GOFF, Caroline ULg; Leroy, Ludovic; Kaux, Jean-François ULg et al

in Clinical Chemistry & Laboratory Medicine (2011, May), 49(Special Suppl), 313

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Peer Reviewed
See detailFatty acids determinations: an cardiovascular risk? Preliminary results
LE GOFF, Caroline ULg; Leroy, Ludovic; Pincemail, Joël ULg et al

in Biomedica - Life Science Summit (2011, April 07)

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