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See detailValorisation de l'amidon de blé. Incidences des modalités de culture sur les propriétés techno-fonctionnelles
Sindic, Marianne ULg; Massaux, Carine ULg; Paridaens, Anne-Michèle et al

Book published by Presses agronomiques de Gembloux (2010)

Gembloux Agro-Bio Tech (Unité de Technologie des Industries agro-alimentaires et Unité de Phytotechnie des Régions tempérées) et le Centre Wallon de Recherches agronomiques (Département Valorisation des ... [more ▼]

Gembloux Agro-Bio Tech (Unité de Technologie des Industries agro-alimentaires et Unité de Phytotechnie des Régions tempérées) et le Centre Wallon de Recherches agronomiques (Département Valorisation des Productions agricoles) ont uni leurs compétences, dans le cadre d'un projet de recherche, financé par la Région wallonne(DGARNE - Direction de la Recherche), pour évaluer l'influence des facteurs de types génétiques et culturaux sur les caractéristiques physico-chimiques de l'amidon. Les relations existant entre la structure de l'amidon et ses propriétés technologiques ont été également étudiées. Les travaux de recherche réalisés soulignent l'importance de la variabilité des caractéristiques des amidons de blés indigènes. Les différences observées portent notamment sur la teneur en amidon, la distribution de la taille des granules et le rapport amylose/amylopectine. Elles induisent aussi des variations conséquentes au niveau du rendement d'extraction de l'amidon, de la qualité de la séparation amidon/gluten, de l'endommagement de l'amidon ainsi que des paramètres de viscosité des empois d'amidon ou encore de la sensibilité aux attaques enzymatiques. Ces écarts de comportement sont tels qu'ils sont à même d'influer les processus de fabrication et indiquent l'intérêt de développer des productions de blé ciblées en fonction des diverses applications industrielles tant alimentaires que non-alimentaires. Valorisation de l'amidon de blé, s'adresse aux différents intervenants de la filière blé (sélectionneurs, agriculteurs, négociants-stockeurs, meunerie-boulangerie, amidonnerie et industries de transformation de l'amidon). En effet, lors des prochaines années, le secteur céréalier sera amené à relever des défis importants. Sa pérennité passe par une orientation différenciée des productions vers des applications technologiques et industrielles à haute valeur ajoutée. Les résultats des recherches présentés dans cet ouvrage devraient contribuer à mieux connaître et maîtriser la composante amidon du blé afin de répondre correctement aux demandes des industries (agroalimentaires ou non) et de là accroître les débouchés. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailEffects Of Genotype, Harvest Year And Genotype-By-Harvest Year Interactions On Arabinoxylan, Endoxylanase Activity And Endoxylanase Inhibitor Levels In Wheat Kernels
Dornez, Emmie; Gebruers, Kurt; Joye, Iris J. et al

in Journal of Cereal Science (2008), 47(2), 180-189

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Peer Reviewed
See detailEffects Of Fungicide Treatment, N-Fertilisation And Harvest Date On Arabinoxylan, Endoxylanase Activity And Endoxylanase Inhibitor Levels In Wheat Kernels
Dornez, Emmie; Gebruers, Kurt; Joye, Iris J. et al

in Journal of Cereal Science (2008), 47(2), 190-200

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See detailQualité froment: L'amidon de blé, une matière première agricole aux caractéristiques et propriétés diverses mais maîtrisables
Bodson, Bernard ULg; Massaux, Carine; Paridaens, A. M. et al

in Livre Blanc: Céréales - Gembloux (2008, February 20)

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Peer Reviewed
See detailVariations In Physicochemical And Functional Properties Of Starches Extracted From European Soft Wheat (Triticum Aestivum L.): The Importance To Preserve The Varietal Identity
Massaux, Carine; Sindic, Marianne ULg; Lenartz, Jonathan et al

in Carbohydrate Polymers (2008), 71(1), 32-41

The quality valuation of wheat is based on characteristics like yield, specific weight, protein content and protein quality. Until now. the starch properties are rarely considered as a quality criterion ... [more ▼]

The quality valuation of wheat is based on characteristics like yield, specific weight, protein content and protein quality. Until now. the starch properties are rarely considered as a quality criterion. In this study, we showed the influence of wheat cultivars (Triticum aestivum L.) and culture year on the intrinsic properties of starch, extracted from European wheat grown in the same conditions. For example, starch damage varied from 13.2 to 19.9 CDU in function of the cultivars and contribution of the B-type starch granules (<10 mu m) to the total volume ranged from 11.6% to 29.9%. Starch viscosity at 95 degrees C, characterized with alpha-amylase inactivation by 2 mM AgNO3 addition. varied from 276.5 to 351.5 BU with the wheat cultivars. It is apparent from this study that starch properties were principally influenced by the wheat cultivar and slightly by the culture year. A good relationship between the pasting properties of whole flour and starch were finally established, showing the important role of starch in the whole flour viscosity. A thorough working knowledge of starch properties could lead to an appropriate selection of wheat cultivar, well-adapted to industrial end uses, without encountering processing or end-products quality problems and with most cost-competitive production. [less ▲]

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See detailInfluence of nitrogen fertilizer treatments on soft wheat starch characteristics
Massaux, Carine; Sindic, Marianne ULg; Lenartz, Jonathan et al

Poster (2008)

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See detailEffect of the sowing date on physicochemical and fonctional properties of native starches extracted from European soft wheat (Triticum aestivum L.)
Lenartz, Jonathan; Massaux, Carine; Fernandez Pierna, J. A. et al

Conference (2007, May 02)

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See detailVariabilité importante des caractéristiques des amidons de blés indigènes: vers une utilisation diférenciée des lots (synthèse de 4 années de récolte)
Massaux, Carine; Bodson, Bernard ULg; Paridaens, A.-M. et al

Conference given outside the academic context (2007)

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See detailInfluence de la variété de blé tendre sur les caractéristiques physico-chimiques et les propriétés techno-fonctionnelles de l'amidon
Massaux, Carine; Lenartz, Jonathan; Bodson, Bernard ULg et al

in Industries des Céréales (2007), 151

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See detailCaractères et propriétés de l'amidon de blé
Massaux, Carine; Lenartz, Jonathan; Bodson, Bernard ULg et al

in Les nouvelles de l'agriculture (2007), (1er trimestre 2007), 24-25

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See detailInfluence de la variété de blé tendre sur les caractéristiques physico-chimiques et les propriétés techno-fonctionnelles de l'amidon
Massaux, Carine; Lenartz, Jonathan; Bodson, Bernard ULg et al

Poster (2006, November 20)

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See detailLa qualité des froments d'hiver en 2006?
Sinnaeve, Georges; Lenartz, Jonathan; Vancutsem, Françoise ULg et al

in Céréales Gembloux - Informations avant les semis (2006, September 07)

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Peer Reviewed
See detailInsight in variability of apparent endoxylanase and endoxylanase inhibitor levels in wheat kernels
Dornez, Emmie; Joye, Iris J.; Gebeurs, Kurt et al

in Journal of the Science of Food and Agriculture (2006), 86(11), 1610-1617

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See detailRapid visco analyser: influence des caractéristiques intrinsèques de l'amidon et des activités alpha-amylasiques sur les propriétés de gélification des moutures de blés tendres
Lenartz, Jonathan; Sinnaeve, Georges; Massaux, Carine et al

in Industrie des céréales (2006), 147

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See detailInfluence de la protection fongicide, de la variete et de la date de semis sur les caracteristiques et les proprietes de l'amidon de ble.
Bodson, Bernard ULg; Massaux, Christine; Lenartz, Jonathan et al

in 8eme Conference Internationale sur les Maladies des Plantes, Tours,France, 5 et 6 Decembre, 2006 (2006)

Starch characteristics and properties of wheat grains are slightly influenced by fungicide protection application on the crop but are mainly linked to the variety and date of sowing.

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Peer Reviewed
See detailInfluence of residual alpha-amylase activity on the pasting properties of extracted wheat starch.
Lenartz, Jonathan; Sinnaeve, Georges; Massaux, Carine et al

Poster (2005, June)

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See detailRVA : a tool to determine the intrinsic pasting properties of starch in groung wheat, flour and native starch.
Sinnaeve, Georges; Lenartz, Jonathan; Massaux, Carine et al

Conference (2005, March 23)

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Peer Reviewed
See detailComparaison de quatre variétés de blé d’hiver : effets de différents critères physico-chimiques sur les performances zootechniques du poulet
Piron, Fabien ULg; Beckers, Yves ULg; Ounissi, Kamel et al

in Journées de la Recherche Avicole (2005)

This study investigated the influence of some physic and chemical parameters of wheat grains on the performances of broilers (Ross). Four varieties (Agami, Corvus, Folio et Meunier) were grown on a single ... [more ▼]

This study investigated the influence of some physic and chemical parameters of wheat grains on the performances of broilers (Ross). Four varieties (Agami, Corvus, Folio et Meunier) were grown on a single site in harvest year 2003. This cultivar samples are ground and included in starter (57.6 % of wheat) and growth diets (61.4 % of wheat). Broiler’s intake was not influenced (p > 0.05, n = 24) by varieties. But weights of chicken (38 days) were (p < 0.05, n = 516) higher with Folio and Meunier. Feed conversion ratios cumulated between day 3 to day 38 (FCR) were (p < 0.05, n = 24) lower with Folio and Meunier than with Corvus and Agami. Hardness was negatively correlated with FCR (r = - 0.60, p < 0.01, n = 4). The correlation between crude proteins and FCR was equal to - 0.70 (p < 0.001, n = 4). FCR was negatively correlated to Zeleny’s index (r = - 0.62, p < 0.01, n = 4), wet (r = - 0.66, p < 0.001, n = 4) and dry gluten (r = - 0.51, p < 0.05, n = 4). FCR was negatively correlated to ratio of large (> 1800 μm) particles in ground wheat (r = - 0.48, p < 0.05, n = 4) and also related to small (< 707 μm) material (r = 0.53, p < 0.01, n = 4). Surprisingly, FCR was negatively correlated with amounts of soluble Non-Starch Polysaccharides and soluble Arabinoxylans. The same pathway was observed with in vitro viscosity data. Intestinal viscosities were not related (p > 0.05, n = 24) to broiler’s performances. [less ▲]

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