References of "Decruyenaere, Virginie"
     in
Bookmark and Share    
Full Text
Peer Reviewed
See detailBehaviour and browse species selectivity of heifers grazing in a temperate silvopastoral system
Vandermeulen, Sophie ULg; Ramírez-Restrepo, Carlos Alberto; Marche, Christian et al

in Agroforestry Systems (in press)

In Belgium silvopastoral grazing systems associating trees and pasture are instrumental in enhancing dynamic trade-offs between ruminant farming and habitat improvement. A 130-day study was conducted in ... [more ▼]

In Belgium silvopastoral grazing systems associating trees and pasture are instrumental in enhancing dynamic trade-offs between ruminant farming and habitat improvement. A 130-day study was conducted in Belgium from April to September 2013 to evaluate the effects of browsing a combination of shrubs and trees (i.e. hedge) on the selective behaviour of cattle and to relate these observations to changes in forage nutritive value. Twelve Holstein dairy heifers (Bos taurus; 487 kg) were allocated to either a control ryegrass pasture (i.e. control pasture group; CPG) or a pasture plus unrestricted browsing (i.e. browsing group; BG) of a hedge composed of shrubs and trees. Behaviour and selectivity towards the woody species were recorded for 14h on a daily basis during 3 consecutive days over spring, early summer and late summer. Leaves and stems of woody species and faecal samples were collected during each season to analyse their nutritive value and predict the dry matter intake by means of near infrared reflectance spectroscopy. Integrating shrubs and trees along a pasture influenced the heifers’ behaviour and BG heifers spent 19.3, 5.9 and 5.4% of their time browsing during spring, and early and late summer, respectively (P < 0.001). This behaviour was correlated to the pre-grazing pasture biomass (r=0.50; P < 0.001). Compared with the summer seasons, the greater browsing activity in spring was associated with higher plant feeding value. Overall, the most ingested species were Carpinus betulus, Cornus sanguinea, Corylus avellana and Crataegus monogyna. It was concluded that cattle use a significant time budget for browsing on temperate ryegrass pasture but further research is required to investigate potential benefits of silvopastoral systems in Belgium. [less ▲]

Detailed reference viewed: 205 (28 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailComparison of two laboratory-scale ensiling methods to assess effect of reducing sugars
Herremans, Sophie ULg; Decruyenaere, Virginie; Beckers, Yves ULg et al

Poster (2017, February 07)

Detailed reference viewed: 22 (1 ULg)
Full Text
See detailPortrait et durabilité de différentes voies de valorisations des ressources céréalières wallonnes. Résultats extraits du projet ALT-4-CER
Van Stappen, Florence; Delcour, Alice ULg; Decruyenaere, Virginie et al

in Bodson, Bernard; Watillon, Bernard (Eds.) Livre Blanc Céréales : 1967-2017 : 50 ans de partenariat entre agriculteurs et chercheurs. Edition février 2017 (2017)

Cet article a pour but de communiquer de manière succincte les résultats du projet ALT-4-CER, financé par le Centre wallon de Recherches agronomiques (CRA-W) sur base des fonds de la loi de ... [more ▼]

Cet article a pour but de communiquer de manière succincte les résultats du projet ALT-4-CER, financé par le Centre wallon de Recherches agronomiques (CRA-W) sur base des fonds de la loi de défiscalisation des institutions de recherches Moerman. Ce projet s'est déroulé de mars 2011 à juillet 2015. Le projet comportait les objectifs suivants : (1) dresser un portrait des utilisations actuelles des céréales wallonnes ; (2) élaborer des scénarios originaux d'évaluations possibles de l'utilisation des céréales wallonnes en concertation avec le secteur wallon ; (3) évaluer, sur base d'analyses du cycle de vie (ACV), les impacts environnementaux (et socio-économiques, disponibles mais non repris dans cet article) de la production et la transformation des céréales wallonnes selon des exemples de filières de valorisation. L'article présente des informations, extraites des résultats du projet, sur le portrait en 2010 de la valorisation des céréales wallonnes et sur l'estimation de l'impact environnemental de la production de céréales en Wallonie. Il se limite à donner les conclusions et messages-clés de l'étude sur la construction de scénarios possibles d'évolution de l'utilisation des céréales wallonnes d'une part et, d'autre part, sur l'utilisation des céréales pour la production d'énergie. [less ▲]

Detailed reference viewed: 17 (1 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailEstimation de la quantité de matière sèche ingérée par les vaches laitières au pâturage en traite robotisée, utilisation de l’analyse des fèces en spectrométrie dans le proche infrarouge
Lessire, Françoise ULg; Dufrasne, Isabelle ULg; Decruyenaere, Virginie

in Agabriel, Jacques; Boichard, Didier; Choisis, Jean-Philippe (Eds.) et al 22èmes Rencontres autour des recherches sur les ruminants. (2015, December 02)

Malgré l’intérêt nutritionnel et économique de l’herbe dans la ration des vaches laitières, le pâturage est de plus en plus délaissé en raison notamment de l’automatisation de la traite et de l’extension ... [more ▼]

Malgré l’intérêt nutritionnel et économique de l’herbe dans la ration des vaches laitières, le pâturage est de plus en plus délaissé en raison notamment de l’automatisation de la traite et de l’extension de la taille des troupeaux. Une des raisons invoquées par les éleveurs pour cet abandon est leur manque de confiance par rapport aux quantités d’herbe réellement ingérées par les animaux et la crainte que ces apports inconstants se traduisent par des fluctuations de production laitière tant qualitative que quantitative. Or Decruyenaere et al. (2009, 2012) ont développé une méthode d’estimation de la matière sèche volontairement ingérée (MSVI) par analyse des bouses par spectrométrie dans le proche infra-rouge. Cette méthode présente l’avantage d’être non invasive, facile à mettre en œuvre sur le terrain et peu onéreuse. Le but de cette étude était donc d’évaluer l’utilisation de cette méthode dans un troupeau de vaches laitières traites par un robot mobile en pâture. Le troupeau (n=53) était divisé en 2 groupes dont le niveau de complémentation journalière était différent. Lors de la traite, le groupe 1 (GR1) recevait en moyenne 2,6 kg de concentrés/vache alors que le groupe 2 (GR2) en recevait 4,2 kg/vache. L’objectif était de vérifier l’impact du niveau de complémentation sur les résultats obtenus. Des prélèvements de fèces ont été faits une fois par mois sur 10 vaches (5 vaches par groupe) pendant 4 mois. Les spectres d’absorption dans le proche infra-rouge (NIR) ont été confrontés à des étalonnages NIR permettant l’estimation de la MSVI exprimée soit par rapport au poids vif (MSVI1), soit par rapport au poids métabolique (MSVI2). Ces estimations d’ingestion ont permis le calcul de la matière sèche journalière ingérée par vache (MSI1 et MSI2). Par ailleurs, les mesures d’herbe à l’entrée et à la sortie des parcelles pâturées ont été relevées ainsi que la densité du couvert herbacé pour évaluer la quantité d’herbe disponible. A ces valeurs de biomasses disponibles ont été additionnées des quantités de concentrés distribuées lors du passage des animaux au robot. Les valeurs moyennes de matière sèche ingérée (kg/vache/jour) pour le GR1 étaient de 15,20 ± 2,60 kg MS par la MSI1 et de 16,99 ± 1,80 kg MS pour la MSI2. Pour le GR2, la MSI1moyenne était de 20,20 ± 4,95 kg MS et la MSI2 moyenne de 21,95 ± 3,36 kg MS. L’estimation de la ration disponible par vache (kg MS herbe + kg MS concentrés) était de 17,25 ± 0,73 kg MS pour le GR1 et de 18,69 ±0,83 kg MS pour le GR2. Les valeurs obtenues par l’analyse NIR sont donc compatibles avec les quantités d’herbe et de concentrés disponibles. Les valeurs estimées par les 2 méthodes étaient hautement corrélées entre elles à part en période de faible ingestion (<10 kgMS). En ce cas la MSI2 semble donner des résultats plus fiables. En conclusion, l’analyse NIR des bouses apparaît une technique intéressante pour l’estimation de la quantité d’herbe ingérée au pâturage. [less ▲]

Detailed reference viewed: 100 (6 ULg)
Full Text
See detailEnrichir le lait de vache en équol par la consommation de fourrages prairiaux spécifiques
Franckson, Delphine; Daems, Frédéric ULg; Decruyenaere, Virginie et al

Poster (2014, March 16)

Detailed reference viewed: 67 (10 ULg)
Peer Reviewed
See detailLes herbivores, transformateurs de produits fourragers et de coproduits issus de l'agro-industrie en aliments nobles pour l'homme
Decruyenaere, Virginie; Lessire, Françoise ULg; Beckers, Yves ULg et al

in CRA-W (Ed.) La viande bovine remise en question: De sa production à sa consommation (2014, February 19)

Les prairies recouvrent près de 50% de la surface agricole utile en Wallonie. Dans certaines régions, la prépondérance des prairies dans le paysage wallon se justifie par des contraintes climatiques. Pour ... [more ▼]

Les prairies recouvrent près de 50% de la surface agricole utile en Wallonie. Dans certaines régions, la prépondérance des prairies dans le paysage wallon se justifie par des contraintes climatiques. Pour celles-ci bien souvent, les sommes de température et la durée de végétation active sont faibles et limitent considérablement le choix des cultures susceptibles d’atteindre la maturité avant récolte avec certitude. Dans d’autres régions, les prairies s’imposent davantage en raison de contraintes agronomiques : nature du sol, disposition des parcelles, relief du territoire, intérêt dans la rotation pour les prairies temporaires… Ainsi, la grande majorité des prairies de notre Région ne peut pas être remplacée par des cultures ; elles doivent dès lors être perçues comme une bonne alternative à la valorisation du territoire. Grâce à la présence du rumen en amont de l’estomac, les ruminants ont la capacité de transformer des productions non éligibles pour l’homme, tels que les fourrages et les co-produits des industries agro-alimentaires. Ces aliments, de nature essentiellement fibreuse mais pas pour autant pauvres en protéine et en énergie, sont largement fermentés par les micro-organismes du rumen qui les dégradent en composés plus simples, valorisables ensuite par l’animal. Par ce mécanisme, les ruminants contribuent à transformer ces aliments grossiers en produits nobles, tels que le lait et la viande. On comprend dès lors aisément que la présence des ruminants est étroitement liée aux superficies enherbées, elles-mêmes dépendantes des conditions pédo-climatiques d’une région. Malgré des systèmes de production intensifs et l’amélioration continue du potentiel génétique des animaux, les bovins restent peu dépendants des aliments du commerce comparativement aux autres spéculations animales. Ainsi, selon l’APFACA, de l’ordre de 16% des aliments composés produits en Belgique et importés sont utilisés pour les bovins, dont seulement 1/3 est écoulé dans la filière viande bovine. L’herbe, les produits herbagers et les aliments produits sur l’exploitation tels que le maïs restent donc majoritaires dans la ration des bovins élevés pour la production de viande. La valorisation de l’herbe et des produits herbagers dépend fortement des performances zootechniques recherchées. Les objectifs de croissance sont établis, en autre, sur base des prix offerts par la cheville variant avec les catégories d’âge et de poids d’abattage. Ces dernières années, il semble que les animaux abattus un peu plus tardivement soient moins dépréciés qu’auparavant, facilitant la formulation de rations à base de matières premières herbagères. A l’inverse, l’intensification dans le but de produire des animaux abattus plus jeunes ou à un poids supérieur, implique une croissance plus soutenue, et de ce fait la distribution de rations plus denses en énergie. Pour la formulation de telles rations, certains coproduits disposent de valeurs nutritionnelles intéressantes, permettant de satisfaire des besoins nutritionnels élevés, tout en conservant une certaine autonomie alimentaire. Leur valorisation au niveau local représente en outre un intérêt considérable pour la rentabilité des industries agro-alimentaires qui, sans la présence de l’animal, devraient trouver d’autres débouchés pour les coproduits sous peine d’être dans l’obligation de financer leur élimination. Cet exposé a pour objectif d’illustrer les potentiels, mais aussi les limites, des aliments produits localement pour les bovins viande, que ce soit selon leur type (vache de réforme- taurillon…), leur race et leurs performances zootechniques, mais aussi l’intérêt de ces aliments en termes d’efficiences alimentaire et économique. Il analyse les atouts et faiblesses de la spéculation viande bovine en ne se limitant pas à l’échelle de l’animal seul, mais en le replaçant en tant que véritable maillon de la chaîne agro-alimentaire. Ce positionnement permet non seulement de mieux cerner les enjeux de ces élevages au niveau de la production primaire, mais aussi leur importance dans les secteurs amont et aval. [less ▲]

Detailed reference viewed: 49 (9 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailÉtablissement de scénarios alternatifs de valorisations alimentaires et non alimentaires des ressources céréalières wallonnes à l’horizon 2030
Van Stappen, Florence; Delcour, Alice; Gheysens, Stéphanie et al

in Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement = Biotechnology, Agronomy, Society and Environment [=BASE] (2014), 18(2), 193-208

Based on the current uses of cereals grown in Wallonia (Belgium), various scenarios defining possible futures for the Walloon cereal sector have been created.

Detailed reference viewed: 35 (4 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailCompatibility of using TiO2 and the faecal near-infrared reflectance spectrometry for estimation of cattle intake
Vandermeulen, Sophie ULg; Decruyenaere, Virginie; Ramirez-Restrepo, Carlos Alberto et al

in Hopkins, A; Collins, RP; Fraser, MD (Eds.) et al EGF at 50: the future of European Grasslands. Proceedings of the 25th General Meeting of the European Grassland Federation, Aberystwyth, Wales, U.K., 7 - 11th September 2014 (2014)

Combining titanium dioxide (TiO2) as indigestible marker to faecal near-infrared reflectance spectrometry (F-NIRS) can be used to determine cattle feed intake and quality of ingested forage if F-NIRS ... [more ▼]

Combining titanium dioxide (TiO2) as indigestible marker to faecal near-infrared reflectance spectrometry (F-NIRS) can be used to determine cattle feed intake and quality of ingested forage if F-NIRS spectra are not modified by the marker. This study aimed at determining the compatibility of TiO2 with F-NIRS. Three dry cows were fed a standard hay-based diet for three weeks supplemented with a daily dose of 0.1 % (10g) TiO2 during the last two weeks of the experiment. Faeces samples were collected every day and analysed for TiO2 and F-NIRS. Results suggest that TiO2 did not interfere with F-NIRS analyses. The calculations of crude protein, NDF, ADL contents, as well as dry matter intake did not change over time with increasing TiO2 in the faeces (P > 0.05). Slight differences observed for other predicted parameters seemed to be independent from TiO2. The higher Mahalanobis distance (H) for chemical composition (H = 7.2) independent from TiO2 inclusion could indicate that faecal spectra did not correspond exactly to the prediction database. Although 0.1% incorporation of TiO2 seem not to interfere with F-NIRS measurements, caution must be taken with higher levels of TiO2 as nothing indicates that interference could not appear. [less ▲]

Detailed reference viewed: 96 (20 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailÉtat des lieux des flux céréaliers en Wallonie selon différentes filières d’utilisation
Delcour, Alice ULg; Van Stappen, Florence; Gheysens, Stéphanie et al

in Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement = Biotechnology, Agronomy, Society and Environment [=BASE] (2014), 18(2), 181-192

Survey on cereal resources in Wallonia according to their different uses. Survey on cereal resources in Wallonia according to their different uses. More than 60% of the arable cropped area in Wallonia is ... [more ▼]

Survey on cereal resources in Wallonia according to their different uses. Survey on cereal resources in Wallonia according to their different uses. More than 60% of the arable cropped area in Wallonia is dedicated to cereals. Cereal chains were initially aimed at ensuring food security but are now progressively oriented towards new non-food uses. Walloon cereal chains are now having to face up to new global challenges: to ensure the competitiveness and sustainability of vegetal and animal chains, to match society's expectations and to meet the biomass needs for energy uses and bio-based products. Within this framework, this research aims to evaluate the environmental and socio-economic sustainability of future scenarios of current and potential food and non-food uses for Walloon cereals. This paper, the first in a series of two, presents the current picture of Walloon cereal crops and their uses. Various steps are analyzed: production, collection, wholesale and processing. Four main uses characterize cereal processing: the so-called "4Fs", representing Food (human food uses), Feed (animal feed uses), Fuel (energy uses) and Fiber (material uses). Data collected from stakeholders in the Walloon cereal chain enabled us to assess cereal flows for the "4Fs", drawing a qualitative and a quantitative picture of Walloon cereal resources including the key elements of the cereal chains. This approach serves as a basis for a prospective exercise, described in a companion paper, which develops potential uses for Walloon cereal resources at the 2030 horizon. [less ▲]

Detailed reference viewed: 61 (9 ULg)
Full Text
See detailConsommation locale de produits animaux : que produire localement avec nos propres ressources végétales ?
Beckers, Yves ULg; Bodson, Bernard ULg; Vancutsem, Françoise ULg et al

in 17ème Carrefour des productions animales (2012, March 07)

Detailed reference viewed: 35 (10 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailCereals uses in Wallonia : context and issues
Delcour, Alice; Van Stappen, Florence; Gheysens, Stéphanie et al

in Petrescu, Dacinia Crina; Burny, Philippe; Petrescu-Mag, Ruxandra-Malina (Eds.) Agri-environment : perspectives on sustainable development (2012)

Walloon cereal production currently provides only 8 % of Belgian food chains, mainly because of low prices paid for food varieties, less favourable climate conditions and scattered plots of land. Key ... [more ▼]

Walloon cereal production currently provides only 8 % of Belgian food chains, mainly because of low prices paid for food varieties, less favourable climate conditions and scattered plots of land. Key opportunities for non food uses are considered in a sustainable development perspective. But this can only be achieved through an exhaustive comparison of environmental and socio-economic impacts of existing and potential cereal chains. Biofuels – particularly bioethanol – are the predominant energy chains and are more and more developing in Belgium. Bioethanol industry has strongly developed since 2008 undoubtedly linked to European political support measures. The project “Alternatives for Cereals – ALT-4-CER” aims to define and to evaluate alternative scenarios for food and non food uses of cereal resources in Wallonia with the support of involved stakeholders. [less ▲]

Detailed reference viewed: 75 (14 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailPotential mineral deficiencies for Ndama cattle grazing Urochloa sp. based tropical pastures in the Bas-Congo province of the Democratic Republic of Congo
Picron, Pascale ULg; Goubau, Amaury ULg; Lecomte, Thomas et al

in Advances in Animal Biosciences (2011), 2(2), 388

Artificial pastures are used to increase carrying capacity in the wet tropics by supplying higher quality forage (energy and protein) to the animals all year long. Sowing pastures is labour-intensive so ... [more ▼]

Artificial pastures are used to increase carrying capacity in the wet tropics by supplying higher quality forage (energy and protein) to the animals all year long. Sowing pastures is labour-intensive so to be profitable all other possible growth limiting factors, especially minerals, should be alleviated. We studied nutrients intake (energy, protein and minerals) in cattle grazing Urochloa sp. pastures in Western DRC. Three Urochloa ruziziensis and 3 U. decumbens pastures in Kolo-Fuma (Bas-Congo, DRC) were studied. Three Ndama steers and 3 cows grazing each pasture consecutively during the short rainy and dry seasons were followed by handplucking and samples were analysed for energy, crude protein and ash to calculate energy value (fodder units, FU) and digestible crude protein content (DCP) of the diets. NIRS was used on faeces to determine dry matter (DM) intake and ICP-AES to determine mineral content of the diets. Intake levels reached 66 ± 4.3 g kg-1LW0.75, nutritive value of forage was 0.701 ± 0.036 FU and 4.78 ± 1.04 % DCP, allowing daily weight gains > 550 g for steers and > 350 g for cows. P, Ca, Mg, K, Mn & Fe were provided above requirements by the pasture. Na, Cu and Zn were deficient, especially during the short dry season for Cu and Zn. U. ruziziensis pastures tended to provide more minerals, especially during the rainy season. A mineral supplement providing Na, Cu and Zn is required to reach the daily weight gains allowed by energy and protein supplies. The supplement could reasonably be similar for U. decumbens and U. ruziziensis pastures, but the dry season formula should provide more Cu and Zn than the rainy season formula [less ▲]

Detailed reference viewed: 73 (14 ULg)
Peer Reviewed
See detailPotentiel d'utilisation de régime à valeur OEB negative : essai croissance-finition de taurillons BBB.
Decruyenaere, Virginie; Bonnet, M.; Poncelet, Céline ULg et al

in Les filières aniales dans la tourmente : produire plus et mieux avec moins (2009)

Detailed reference viewed: 38 (17 ULg)
Full Text
See detailIngestibilité et valeur alimentaire des foins issus de prairies de haute valeur biologique
Decruyenaere, Virginie; Houba, Quentin; Stilmant, Didier et al

Article for general public (2009)

Detailed reference viewed: 56 (7 ULg)
Full Text
Peer Reviewed
See detailInfluence Of The Grinding Level And Extrusion On The Nutritional Value Of Lupin Seed (Lupinus Albus) For Cattle In The Context Of The Dutch Protein Evaluation System
Froidmont, E.; Bonnet, M.; Oger, Robert ULg et al

in Animal Feed Science & Technology (2008), 142(1-2),

Detailed reference viewed: 84 (56 ULg)
Full Text
See detailCombining Feed, Food and Non-Food Uses of Lupin for Sustainability
Froidmont, E.; Delcarte, J.; Wathelet, Jean-Paul ULg et al

in III International Scientific Symposium "Farm Machinery and Process Management in Sustainable Agriculture (2008)

Detailed reference viewed: 8 (0 ULg)
See detailIngestibilité et valeur alimentaire des foins issus de prairies de haute valeur biologique.
Decruyenaere, Virginie; Houba, Quentin; Stilmant, Didier ULg et al

in XVes Rencontres recherches ruminants (2008)

Detailed reference viewed: 49 (6 ULg)
Full Text
See detailEvolution d'une prairie de fauche sub-montagnarde soumise à un fauchage très tardif et à des essais de fertilisation
Luxen, Pierre; Philippe, Anne; Rouxhet, Serge ULg et al

in Fourrages (2008), 195

Dans le cadre des mesures agri-environnementales (ancienne législation), un essai fauche très tardive a été mis en place durant huit années à Elsenborn (Ardenne belge, 620 m d'altitude), de 1997 à 2004 ... [more ▼]

Dans le cadre des mesures agri-environnementales (ancienne législation), un essai fauche très tardive a été mis en place durant huit années à Elsenborn (Ardenne belge, 620 m d'altitude), de 1997 à 2004. L’objectif de cet essai est de quantifier les changements de végétation suite à l’apport d’engrais de ferme, tout en tenant compte des rendements et de la valeur alimentaire du foin récolté tardivement. [less ▲]

Detailed reference viewed: 149 (26 ULg)
See detailQualité des fourrages en Région Wallonne
Decruyenaere, Virginie; Agneessens, Richard; Toussaint, Bernard et al

Book published by REQUASUD (2008)

Detailed reference viewed: 81 (13 ULg)
See detailFormulation d'un additif alimentaire contenant les premiers acides aminés limitants chez le taurillon BBBc nourri avec de l'ensilage de maïs : quelle incidence sur ses performances zootechniques
Rondia, Pierre; Froimont, Eric; Decruyenaere, Virginie et al

in CRA-W; FUSAG (Eds.) 12ème Carrefour des productions animales, "Le marché de la viande bovine : enjeux et perspectives" (2007, January 24)

Detailed reference viewed: 27 (2 ULg)