References of "Sindic, Marianne"
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See detailFunctional and physicochemical properties of starches isolated from pearl millet landraces grown in hyperarid regions
Boudries, Nadia; Sindic, Marianne ULiege; Nadjemi, Boubekeur et al

Poster (2011, May 31)

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See detailDétermination de la stabilité de l'huile de Cactus
Zine, Salma; El Hadek, Miloud; Hassani, Lalla Mina Idrissi et al

Poster (2011, May 12)

Les travaux que nous avons effectués sur l'étude de l'oxydation et de la conservation des huiles ont montré que l'huile d'argan peut être conservée pour une durée de 400 jours sous azote et à l'obscurité ... [more ▼]

Les travaux que nous avons effectués sur l'étude de l'oxydation et de la conservation des huiles ont montré que l'huile d'argan peut être conservée pour une durée de 400 jours sous azote et à l'obscurité. Les travaux que nous avons effectués sur l'étude de l'oxydation et de la conservation des huiles ont montré que l'huile d'argan peut être conservée pour une durée de 400 jours sous azote et à l'obscurité. [less ▲]

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See detailEtude de l'extraction de l'huile de Cactus
Zine, Salma; El Hadek, Miloud; Hassani, Lalla Mina Idrissi et al

in Ouvrage collectif (Ed.) 4ème Symposium International Plantes Aromatiques et Médecinales "De la plante à la pratique tharapeutique" SIPAM4 (2011, May 12)

Généralement en été, les quantités en figues de barbarie se trouvent en surabondance dans les lieux de production plus que sur les lieux de vente. Les lieux de production se trouvent loin de ceux de ... [more ▼]

Généralement en été, les quantités en figues de barbarie se trouvent en surabondance dans les lieux de production plus que sur les lieux de vente. Les lieux de production se trouvent loin de ceux de consommation et les périodes de récolte coïncident avec les moments les plus chauds de l'année. Ces facteurs facilitent l'altération des fruits par divers phénomènes physiques, chimiques et microbiologiques, ce qui entraîne d'énormes pertes pour les producteurs. Les rejets de fruits sont des sources de graines riches en huile. [less ▲]

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See detailCaractérisation physicochimique et évaluation de la qualité des dattes des cultivars de palmier dattier de la région de Figuig
Hasnaoui, A.; ElHoumaizi, M. A.; Hakkou, A. et al

Poster (2011, May)

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See detailRôle du réseau REQUASUD en matière de qualité des produits.
Sindic, Marianne ULiege

Scientific conference (2011, April 07)

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See detailLa Cellule Qualité Produits Fermiers partenaire de diversification. Bilan microbiologique des produits laitiers artisanaux
Sanchez-Alcaraz, Maria-Thérésa ULiege; Helleputte, Murielle ULiege; Godrie, Thérèse ULiege et al

in 16ème Carrefour des Productions animales : la filière laitière bovine est-elle durable? (2011, March)

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See detailVariabilité et amélioration des aptitudes à la transformation fermière du lait au travers du projet ProFARMilk
Colinet, Frédéric ULiege; Sindic, Marianne ULiege; Anceau, Christine ULiege et al

in 16ième Carrefour des Productions animales: La filière laitière bovine européenne est-elle durable? (2011, March)

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See detailRôle de la CQPF en circuits courts.
Sindic, Marianne ULiege

Speech/Talk (2011)

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Peer Reviewed
See detailPhysico-chemical Characterization, Classification and Quality Evaluation of Date Palm Fruits of some Moroccan Cultivars
Hasnaoui, Amina; Elhoumaizi, Aziz; Hakkou, Abdelkader et al

in JOURNAL OF SCIENTIFIC RESEARCH (2011), 3(1), 139-149

Fourteen native date cultivars from different oases and regions of Morocco, Tunisia and Algeria were examined for their approximate composition, water activity, and CIELAB parameters. Sugars were the ... [more ▼]

Fourteen native date cultivars from different oases and regions of Morocco, Tunisia and Algeria were examined for their approximate composition, water activity, and CIELAB parameters. Sugars were the predominant component in all studied date cultivars (~ 54.14 - 75.56 g/100g dry matter), followed by moisture content (~7.2 - 31.9%), along with small amount of protein (~1.9 - 3.3g/100g dry matter), fat (~ 0.1 - 0.44g/100g dry matter), and ash (~1.88 - 3.45g/100 g dry matter). Dates with early maturity had the highest water activity (0.78 - 0.87) in contrast to late maturing dates cultivars. In the Deglet Nour (Tunisia) and Aziza bouzid (Morocco) cultivars, sucrose is dominant, whereas, the majority of other cultivars were rich in fructose and glucose in comparable proportions. No significant changes were observed in the approximate composition of samples of different geographical origins. All cultivars show significant differences in color. The date with late maturity (from Assiane, Aziza bouzid and Boufeggous gharas locations of Morocco) were characterized by higher L*, a*, b* than the other date cultivars. Chemical composition of dates seems to be a good tool for fruit physiological and technological ability studies. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailINFLUENCE OF DRYING TEMPERATURE ON THE CORN WET-MILLING PROCESS: REVIEW
Malumba Kamba, Paul ULiege; Janas, Sébastien; Sindic, Marianne ULiege et al

in Filipovic, Lovro, A. (Ed.) Milling: Operations, Applications and Industrial Effects (2011)

In order to separate its major components, corn kernel is processed using the wet-milling process during which steeping, milling and starch/gluten separations appear to be the most important operations ... [more ▼]

In order to separate its major components, corn kernel is processed using the wet-milling process during which steeping, milling and starch/gluten separations appear to be the most important operations. To improve the efficiency of this process, corn wet-milling industry expended considerable resources focusing on improved process control, more efficient process equipment and on the development of hybrids that decrease the variability and reduce production costs. However, important variability is still observed according to the thermal history of grain after harvesting. The present article reviews up-to-date literature on the effect of drying conditions on the corn wet-milling performance and the physicochemical and functional properties of corn wet-milled fraction. Literature in this topic shows that high drying temperature combined with high initial moisture content of grain impact significantly the wet-milling performance and the quality of recovered materials. Further studies on the influence of drying process on the quality of starch, gluten, germ and fiber recovered during the wet-milling process are needed and would help to develop more accurate engineering and economic models for the corn wet milling process. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailEffect of blend levels on composite wheat doughs performance made from yam and cassava native starches and bread quality
Nindjin, Charlemagne; Amani, G. N.; Sindic, Marianne ULiege

in Carbohydrate Polymers (2011), 86

The effects of refined wheat flour substitution with two native starches from yam tuber and cassava root, and two commercial products, a specialty starch, C*Actistar and a wheat bran flour, at 10%, 20 ... [more ▼]

The effects of refined wheat flour substitution with two native starches from yam tuber and cassava root, and two commercial products, a specialty starch, C*Actistar and a wheat bran flour, at 10%, 20%, 30%, 40% and 60% dry basis, on the rheological properties of dough and bread characteristics, have been examined. In general, during the mixing phase, the substitution of white wheat flour for starch or wheat bran flour had a tendency to modify the flour strength from strong to weak, depending on the nature of the added fraction and the level of substitution. Yam starch and wheat bran flour weakened dough strength to a lesser extent in comparison with cassava starch, and by far, the resistant starch, C*Actistar. In addition, differences in dough expansion appeared among the botanical origins of composite dough and the blend proportions, during the fermentation phase. White wheat flour substitution for yam starch up to 30% or cassava starch up to 20% led to kinetics expansions of resulted doughs close to that of the control, while those of doughs containing C*actistar starch or wheat bran flour were significantly slower than that of the control, whatever the level of substitution. The baking phase showed that yam starch enriched breads from 10% to 40% of substitution and cassava starch enriched breads from 10% to 30% of substitution gave as bulky loaves as the refined wheat bread. Beyond these concentrations, the resulting breads were less voluminous. Hedonic tests revealed that, 30% yam starch substitution and 20% added cassava starch led to composite breads which met consumer satisfaction on all attributes, as the control. [less ▲]

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See detailCaractérisation des composés volatils des huiles d’olive produites dans des coopératives de la région orientale du Maroc
Tanouti, K.; Serghini-Caid, H.; Sindic, Marianne ULiege et al

Poster (2011)

L'objectif principal de cette étude est de faire progresser nos connaissances sur le profil volatil des huiles d’olive produite dans les régions du Maroc oriental. L’identification des composés volatils des ... [more ▼]

L'objectif principal de cette étude est de faire progresser nos connaissances sur le profil volatil des huiles d’olive produite dans les régions du Maroc oriental. L’identification des composés volatils des échantillons d’huiles d’olive provenant des coopératives de la région orientale du Maroc et la comparaison aux profils de volatils d’huiles européennes a été réalisée on utilisant la méthode de la microextraction en phase solide (SPME) couplée à la GC/MS. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailPhysico-chemical mechanisms affecting the adherence of starch granules on materials with different hydrophobicities
Detry, Jean; Sindic, Marianne ULiege; Servais, Marjorie et al

in Journal of Colloid & Interface Science (2011), 355

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Peer Reviewed
See detailEtiquetage nutritionnel : quels repères?
Delacharlerie, Sophie ULiege; Roussez, Noémie; Poncelet, Céline et al

in Food Science and Law (2011), 5

A l’heure où l’Union européenne prépare un texte qui pourrait rendre l’étiquetage nutritionnel obligatoire d’ici 2014, le présent article réalise un tour d’horizon des législations et pratiques en vigueur ... [more ▼]

A l’heure où l’Union européenne prépare un texte qui pourrait rendre l’étiquetage nutritionnel obligatoire d’ici 2014, le présent article réalise un tour d’horizon des législations et pratiques en vigueur au sein de l’Union européenne en matière d’étiquetage nutritionnel. Les différents systèmes de représentation ainsi que les différents types de valeurs de référence sont présentés et discutés. La liste des avantages et inconvénients de chaque option possible sert de base à une réflexion sur les limites des pratiques actuelles et permet de proposer quelques pistes d’amélioration. Les différentes informations présentées visent à la fois à aider à une meilleure compréhension de l’étiquetage nutritionnel par le public non averti, mais aussi à permettre aux professionnels du secteur de poser leurs choix de manière éclairée. [less ▲]

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See detailL'accompagnement des producteurs par la CQPF
Sindic, Marianne ULiege

Speech/Talk (2010)

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See detailFunctional and physicochemical properties of starches isolated from sorghum cultivars cultivated in algerian hyperarid regions
Boudries, Nadia; Sindic, Marianne ULiege; Belhaneche, Naima et al

Poster (2010, November 03)

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