References of "Schiffers, Bruno"
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See detailMeasuring the general phytosanitary situation: development of a plant health barometer
Wilmart, Olivier; Van Huffel, X.; Diricks, H. et al

Poster (2014)

Objective: measuring and monitoring the yearly evolution of the general plant health (phytosanitary situation) of plants and plant products in Belgium in an objective manner, and communicating about it in ... [more ▼]

Objective: measuring and monitoring the yearly evolution of the general plant health (phytosanitary situation) of plants and plant products in Belgium in an objective manner, and communicating about it in a comprehensive way. [less ▲]

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See detailA new oil-based formulation of Trichoderma asperellum for the biological control of cacao black pod disease caused by Phytophthora megakarya
Mbarga, J.B.; Begoude, B.A.D.; Ambang, Z. et al

in Biological Control (2014), 77

In African cacao-producing countries, control of cacao black pod disease caused by hytophthora megakarya is a priority. Introducing biological control agents as part of a P. megakarya control strategy is ... [more ▼]

In African cacao-producing countries, control of cacao black pod disease caused by hytophthora megakarya is a priority. Introducing biological control agents as part of a P. megakarya control strategy is highly desirable, especially in a perspective of pesticide reduction. Trichoderma species are among the most used biological control agents. In Cameroon, Trichoderma asperellum formulated in wettable powder has produced positive effects against this disease. However, with this type of formulation, shelf-life and persistence of conidia on pods are limited. Our study therefore sought to develop a new T. asperellum formulation that would be more effective and better suited to the conditions of field application by small-scale producers in Cameroon. We selected a soybean oil-based oil dispersion, in which the half-life of the conidia reached 22.5 weeks, versus 5 weeks in aqueous suspension. Tested on detached pods, the formulation completely inhibited the development of the disease. When sprayed in the field on cacao clones highly sensitive to P. megakarya, the formulation resulted in 90% protection of treated pods after 1 week, and 50% after 3.2 weeks. The formulations exercised a measurable effect for up to 7 weeks, versus 2 weeks in the case of an aqueous conidial suspension and 5 weeks for that of a conventional fungicide (Kocide). Trichoderma asperellum formulated in oil dispersion has therefore great potential for the control of cacao black pod disease with less recourse to synthetic fungicides. [less ▲]

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See detaileLearning COLEACP : un dispositif de formation au service des professionnels du secteur agricole en Afrique
Prunier, Emmanuelle; Le Hung, Florian; Schiffers, Bruno ULiege

in ELearning Africa 2014 - Book of Abstracts (2014)

Le dispositif de formation à distance du COLEACP (Comité de Liaison Europe-Afrique-Caraïbes-Pacifique) est une composante d'un système complet de formation dédié au renforcement des capacités des ... [more ▼]

Le dispositif de formation à distance du COLEACP (Comité de Liaison Europe-Afrique-Caraïbes-Pacifique) est une composante d'un système complet de formation dédié au renforcement des capacités des opérateurs des filières agricoles des pays ACP (Afrique Caraïbes et Pacifique). [less ▲]

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See detailChapitre 9. Retour d'expériences : institutions internationales. Partie 9.4.: Approche opérationnelle du PIP dans le soutien des petits producteurs africains face aux standards privés
Schiffers, Bruno ULiege; Stinglhamber, Guy

in Hammoudi, Abdelhakim; Grazia, Cristina; Surry, Yves (Eds.) et al Sécurité sanitaires des aliments (2014)

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See detailDossier Formation : Le Fair Training System
Schiffers, Bruno ULiege

in Horizons - Le magazine d'information du Coleacp et de ses programmes PIP et EDES (2013), 1

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See detailLes pesticides ou la vie ? entre tracteurs et détracteurs
Schiffers, Bruno ULiege

Conference given outside the academic context (2013)

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See detailLes pesticides ou le mythe de Prométhée revisité
Schiffers, Bruno ULiege

Speech/Talk (2012)

Les questions environnementales et la gestion du risque sont aujourd’hui au cœur du débat sociétal. Divers « signaux », jadis ignorés par la plupart, sont à présent considérés comme des alertes et de plus ... [more ▼]

Les questions environnementales et la gestion du risque sont aujourd’hui au cœur du débat sociétal. Divers « signaux », jadis ignorés par la plupart, sont à présent considérés comme des alertes et de plus en plus pris en compte par les scientifiques, les citoyens eux-mêmes et les décideurs politiques. Cette prise de conscience se décline en diverses formules : développement durable, biodiversité, gestion des déchets, énergies renouvelables, principe de précaution… La question de l’utilisation des produits phytopharmaceutiques (le plus souvent appelés « pesticides »), de leur dissémination dans l’environnement, et, singulièrement, de leurs effets sur la santé humaine - non seulement sur la santé des agriculteurs qui les utilisent mais aussi sur celle des consommateurs inquiets des résidus présents dans leur alimentation - préoccupe la plupart des européens. Ils classent régulièrement comme numéro Un au « hit parade » de leurs angoisses la « problématique des résidus de pesticides » si l’on en croit l’Eurobaromètre européen publié par la Commission. [less ▲]

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See detailL'emploi des pesticides dans les cultures : entre tracteurs et détracteurs
Schiffers, Bruno ULiege

in Probio-Revue (2012), 2

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See detailAssessment of the risk of dermal exposure to pesticide during treatment with a back-pack sprayer in the presence and absence of vegetation
Kadri, Z.; Sylla, S.; Lebeau, Frédéric ULiege et al

in Communications in Agricultural and Applied Biological Sciences (2012), 77(7), 415-422

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See detailEfficacy of Trichoderma asperellum oil formulations on the control of Cocoa Black Pod Disease (Phytophthora megakarya)
Mbarga, J.B.; Martijn Ten Hoopen, G.; Begoude, A.D. et al

in Communications in Agricultural and Applied Biological Sciences (2012), 77(3), 65-74

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See detailDIIGO : COLLABORATIVE SOCIAL BOOKMARKING INTEGRATION IN AN INTERACTIVE COURSE
Colaux, Catherine ULiege; Schiffers, Bruno ULiege

in Edulearn12 Proceedings (2012)

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See detailGuide destiné à la formation d’animateurs pour les « animations pédagogiques »
Schiffers, Bruno ULiege; Gilson, Julien; Prunier, Emmanuelle et al

Book published by édité par le COLEACP (2011)

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See detailGuide d'autocontrôle pour la filière Litchi
ANDREAS, Christophe; BEMANANJARA, Ambinintsoa Tiana; RABEMANANJARA, Heritiana et al

in Guide d'autocontrôle pour la filière Litchi - Version 1.0 (2011)

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See detailLa traçabilité
Schiffers, Bruno ULiege

Book published by COLEACP (2011)

Au sens étymologique, la « traçabilité » est liée à la « trace » qui, au sens figuratif est une « marque laissée par un événement ». Tracer peut aussi signifier « indiquer la voie à suivre » ou encore « ... [more ▼]

Au sens étymologique, la « traçabilité » est liée à la « trace » qui, au sens figuratif est une « marque laissée par un événement ». Tracer peut aussi signifier « indiquer la voie à suivre » ou encore « marquer les contours ». Le mot « traçabilité », au sens de la possibilité d’identifier l’origine et de reconstituer le parcours (d’un produit), depuis sa production jusqu’à sa diffusion, est relativement récent1. Née dans le milieu des années 80, la traçabilité répondait alors à un simple souci logistique : elle garantissait un contrôle des flux de marchandises au sein d’une chaîne de partenaires, permettant de sérieuses économies. [less ▲]

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See detailExposure of several Belgian consumer groups to pesticide residues through fresh fruit and vegetable consumption
Claeys, Wendie L.; Schmit, Jean-François; Bragard, Claude et al

in Food Control (2011), 22(3-4), 508-516

The output of a pesticide surveillance program (detection frequency and number of exceeding measures) can lead to unnecessary concern among consumers since they lack information concerning the actual ... [more ▼]

The output of a pesticide surveillance program (detection frequency and number of exceeding measures) can lead to unnecessary concern among consumers since they lack information concerning the actual exposure. In this study, the exposure to pesticide residues through fruit and vegetable consumption is evaluated based on the 2008 surveillance data of the Belgian Federal Agency for the Safety of the Food Chain (FASFC). Results (deterministic and probabilistic approach) demonstrate that the chronic exposure of the adult population (>15 years) is generally under control, even at high or frequent consumption of fruit and vegetables. For most of the pesticide residues studied, the exposure is one hundred times lower than the ‘acceptable daily intake’ or ADI. With regard to children (2e5 years) who consume regularly or large amounts of fruit and vegetables, there are however, indications that for some pesticides the ADI can be exceeded. Nevertheless, due to the large uncertainty in these calculations, a more detailed study is required for this vulnerable group of consumers. In addition, it was demonstrated that washing and peeling of fruit and vegetables result in an exposure that is probably five to six times lower. [less ▲]

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See detailLutte biologique et protection intégrée
Schiffers, Bruno ULiege; Wainwright, Henry

Learning material (2011)

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See detailProduire de façon durable et responsable
Schiffers, Bruno ULiege; Samb, Babacar

Learning material (2011)

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See detailPrincipes d’hygiène et de management de la qualité sanitaire et phytosanitaire
Schiffers, Bruno ULiege; Moreira, Christine

Learning material (2011)

Detailed reference viewed: 62 (5 ULiège)
See detailRéglementation internationale et standards privés
Schiffers, Bruno ULiege; Moreira, Christine

Learning material (2011)

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See detailSécurité des opérateurs et Bonnes Pratiques Phytosanitaires
Schiffers, Bruno ULiege; Mar, Amie

Learning material (2011)

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