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Peer Reviewed
See detailCaractérisation des performances d’élevage et de production de deux variétés de la race Ardennaise
Moula, Nassim ULg; Michaux, Charles ULg; Philippe, François-Xavier ULg et al

Poster (2012, October 19)

La poule Ardennaise est une race emblématique de la biodiversité avicole belge. Dans un contexte mondial favorable à la conservation des races locales d’animaux domestiques, cette étude est consacrée à la ... [more ▼]

La poule Ardennaise est une race emblématique de la biodiversité avicole belge. Dans un contexte mondial favorable à la conservation des races locales d’animaux domestiques, cette étude est consacrée à la comparaison de deux variétés de la race Ardennaise (Noire dorée et Noire Argentée). La comparaison est réalisée par le biais de trois études: (1) caractérisation morpho-biométrique des deux variétés; (2) caractérisation de la croissance et de la qualité de la carcasse et de la viande; (3) suivi du taux de ponte pendant 52 semaines et l’étude de la qualité des œufs à 30, 45, 60 et 75 semaines d’âge. Des différences significatives ont été enregistrées au niveau des poids corporels, du grand diamètre du tarse, de la longueur du tarse et de la taille de la crête des deux variétés. La variété de la poule Ardennaise n’influence pas significativement les caractères quantitatifs et qualitatifs de production de viande (rendement, poids après abattage, pH, couleur de la viande). Elle influence cependant significativement le poids de l’œuf entier, le poids du blanc, le pourcentage du blanc, le pourcentage du jaune, le rapport jaune/blanc et le pH du blanc (p<0,05). Pour plusieurs caractères morphologiques, d’engraissement et de ponte, les deux variétés ne présentent aucune différence significative. Il serait intéressant de compléter cette étude par une analyse moléculaire permettant de préciser le degré de similitude génétique entre les deux variétés et éventuellement avec les autres variétés de la race. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailRessources génétiques animales en Kabylie (Algérie)
Moula, Nassim ULg; Iguer-Ouada, Mokrane; Touazi, Leghel et al

Poster (2012, October 19)

La Kabylie est une région côtière montagneuse du nord-est algérien. Ce poster présente les principales espèces et races élevées dans cette région. Les ovins sont représentés par la race Tazegzawt ... [more ▼]

La Kabylie est une région côtière montagneuse du nord-est algérien. Ce poster présente les principales espèces et races élevées dans cette région. Les ovins sont représentés par la race Tazegzawt, répertoriée récemment. Elle est reconnaissable à ses tâches noires à reflets bleuâtres, son nom kabyle signifiant bleu. Son poids peut dépasser 30 kg à 6 mois. La population locale de chèvres n’a pas fait l’objet de descriptions. Toutefois, la chèvre locale est adaptée aux massifs montagneux. Elle est de petite taille avec un poids vif d’environ 25 kg. Elle présente de longs poils et différentes couleurs de robe. La race bovine locale est issue de l’adaptation de la race brune de l’Atlas à un climat tempéré. Elle possède un petit gabarit (de 250 à 300 kg) et une robe grise ou allant du fauve brunâtre au rouge-brun. Par l’industrialisation de la production de volailles, les poules locales ont subi une érosion génétique sévère. Elles présentent ainsi une grande variabilité phénotypique et sont de taille moyenne (autour de 1,5kg). Le lapin local connaît une situation similaire et présente un poids de 2 à 3 kg. Il existe une tradition apicole importante en Kabylie. Les types d’abeilles exploitées ne sont toutefois pas encore caractérisés. Toutes les races citées ici sont menacées par le croisement ou l’abandon. Leur caractérisation génétique et zootechnique est nécessaire pour l’amélioration des systèmes de production familiaux, plus particulièrement en régions montagneuses, et la conservation de la biodiversité. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailQuality characteristics of marketed eggs in Basse Kabylie (Algeria)
Moula, Nassim ULg; Philippe, François-Xavier ULg; Ait Kaki, Asma ULg et al

Poster (2012, October 19)

Quality variations of retailed eggs are widely reported. This study aims at assessing the quality of eggs according to the marketing channel in the department of Bejaia (Algeria). In spring and summer ... [more ▼]

Quality variations of retailed eggs are widely reported. This study aims at assessing the quality of eggs according to the marketing channel in the department of Bejaia (Algeria). In spring and summer 2012, a total of 3330 eggs were bought in 30 stores divided into 3 categories: 10 supermarkets (1146 eggs), 10 public markets (1048 eggs), and 10 shops (1136 eggs). The eggs weights differed significantly with the marketing channel with 58.9±0.14, 61.2±0.13 and 62.8±0.13 g for public markets, shops and supermarkets, respectively (p<0.001). Although the shell thickness was similar for all marketing channels, the proportion of damaged eggs was higher in public markets (9.0%), intermediate in shops (7.3%) and lower in supermarkets (5.7%; p<0.05). The yolk/albumen ratio was significantly higher for eggs from supermarkets (48.1%) compared to the other channels (around 47.4%; p<0.05). The freshness of the eggs, measured by the Haugh method, was lower in public markets (74.3 units), intermediate in shops (77.6 units) and higher in supermarkets (79.9 units; p<0.05). The price of eggs, expressed in Algerian Dinar (AD) per kg, was significantly lower in public markets (124 AD/kg) compared to the two other channels (around 131 AD/kg; p<0.05). One can conclude that egg quality in Basse Kabylie differs significantly between marketing channels with higher quality observed in supermarkets. The lower quality of eggs in public markets is associated with lower price. Eggs from shops present an intermediate quality. A one-year study would allow studying both the potential seasonal effect and compare intrinsic variability across marketing channels. [less ▲]

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See detailActivités agricoles familiales dans la ville de Lubumbashi (R.D. Congo)
Kalenga, Hortense; Moula, Nassim ULg; Kashala, Jean-Christophe et al

Poster (2012, October)

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Peer Reviewed
See detailComparative evaluation of local poultry breeds status in Algeria, Vietnam and the Democratic Republic of Congo
Moula, Nassim ULg; Farnir, Frédéric ULg; Abdellah, Salhi et al

in The Role of Poultry in Improving Human Welfare (2012, September)

Local chicken breeds contribute significantly to the world production of meat and eggs. Indigenous breeds represent 80% of the world poultry population. However, the majority of these breeds has not been ... [more ▼]

Local chicken breeds contribute significantly to the world production of meat and eggs. Indigenous breeds represent 80% of the world poultry population. However, the majority of these breeds has not been recorded and studied. About 40% of poultry breeds have an unknown risk status. Hence, considerable efforts are necessary to evaluate them. Obviously, managing animal genetic resources requires the identification of the concerned phenotypes, population sizes, their geographical distribution, and their genetic diversity within and between breeds, using molecular biology methods. Nevertheless, the thorough understanding of the breeding contexts within which they are found is an oft-neglected prerequisite to set up sustainable management strategy of these resources. In the framework of our studies, the characterization of local poultry populations and their breeding systems have been carried out in Northeastern Algeria, Northern Vietnam and Southwestern Congo (DRC). A large phenotypic diversity has been revealed in each region of study, contributing different insights into the concept of local breed. The breeding systems have in common multiple objectives (nutritional, financial, and socio-cultural). Women and children played an important role in family poultry farming. The latter elements are, however, subject to variations between the regions of study and within them. Thus, solutions aiming at the promotion of biodiversity in poultry need to be tailored in accordance with the uniqueness of each breeding context. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailEGG QUALITY COMPARISON OF TWO VIETNAMESE CHICKEN BREEDS (RI AND MIA)
Moula, Nassim ULg; Antoine-Moussiaux, Nicolas ULg; Do Duc, Luc ULg et al

in The Role of Poultry in Improving Human Welfare (2012, September)

In the context of the valorization of poultry biodiversity, this work represents a step toward a better knowledge of the production abilities of local chicken breeds in Vietnam. Local chicken breeds are ... [more ▼]

In the context of the valorization of poultry biodiversity, this work represents a step toward a better knowledge of the production abilities of local chicken breeds in Vietnam. Local chicken breeds are indeed particularly well suited for low-input rearing systems, as widely practiced in rural households of Vietnam. The socio-economic importance of these breeds might be underpinned by a market valorization through the mounting of differentiated quality value chains. Such a strategy needs the production potential of these local breeds to be assessed using parameters of egg quality and quantity. This study presents data about egg quality traits in two chicken breeds, the Ri and the Mia. The former is the most widespread breed in Vietnam, while the latter is known to be in danger of extinction. Nineteen parameters of quality of ninety eggs of Ri chickens and sixty eggs of Mia chickens were measured, each for both 40 and 60-weeks old hens to take hens ages into account.Mean egg weight of Mia eggs (44.70g) was significantly (p<0.001) higher than that of Ri eggs (41.68g). The yolk to albumen ratio was not significantly different (p>0.05) between the two breeds at the age of 40 weeks (Ri: 0.55; Mia: 0.58). For 60-weeks old hens, the ratio became significantly (p<0.05) higher in Mia eggs compared to Ri eggs (0.64 vs. 0.57). No significant difference (p>0.05) was recorded between the two breeds for parameters used for egg freshness assessment (Haugh’s units and pH of albumen and yolk) or eggshell resistance (maximal breakage force). Despite the small sample available for the study (due to the low availability of Mia hens and eggs), significant differences in egg quality traits were thus observed between these two breeds. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailMORPHO-BIOMETRIC CHARACTERIZATION OF TWO LOCAL CHICKEN BREEDS IN VIETNAM
Do Duc, Luc ULg; Moula, Nassim ULg; Antoine-Moussiaux, Nicolas ULg et al

in The Role of Poultry in Improving Human Welfare (2012, September)

In Vietnam, 84% of the 188 million chickens are indigenous. The following local breeds are recorded: Ri, Mia, Te, Tau Vang, Ac, Oke, H’mong, Tre, Choi, Phu Lu Te, To, Dan Khao, Ho, Dong Tao and Van Phu ... [more ▼]

In Vietnam, 84% of the 188 million chickens are indigenous. The following local breeds are recorded: Ri, Mia, Te, Tau Vang, Ac, Oke, H’mong, Tre, Choi, Phu Lu Te, To, Dan Khao, Ho, Dong Tao and Van Phu. Mia, Ho and Dong Tao are reported as endangered or critical, while the Van Phu breed could have been lost during the last years. The phenotypes of the Mia and Ri breeds are described as quite close. The objective of this study is to characterize phenotypically Ri and Mia chickens. The morpho-biometric characterization was conducted according to the recommendation of FAO (1981). A total of 227 adults Ri (174 females and 53 males) and 53 adults Mia (18 males and 35 females) were used for the study. The following colors were observed for Ri and Mia respectively: tan (43.17% and 37.73%), gold salmon (24.23% and 26.42%), wheat (15.42% and 26.42%), dark red (9.69% and 5.66%), silver salmon (3.52% and 3.77%) and copper black (3.96% and 0%). Comb was mostly simple (91.19% and 100%) and red (100% and 100%) for both breeds. The wattles were of the same color as the comb while the color of the legs was yellow. The weights of adult males (2433.89g) and females (1752.86g) of the Mia breed were significantly higher than those of Ri (2053.02g and 1459.22g for males and females respectively). The results show that the external aspect of both breeds is not very different while body weights in the Ri breed were found lower than in the Mia breed. [less ▲]

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See detailAmélioration des performances génétiques des races tropicales par les races wallonnes.
Leroy, Pascal ULg; Moula, Nassim ULg; Huart, Alain et al

Conference (2012, August 25)

As part of the genetic improvement of production, selection of breeds (purebred selection) on the one hand and crossbreeding, exploiting the complementarity between breeds and hybrid vigor or heterosis ... [more ▼]

As part of the genetic improvement of production, selection of breeds (purebred selection) on the one hand and crossbreeding, exploiting the complementarity between breeds and hybrid vigor or heterosis other hand, are methods choice used by animal husbandry. The pure breeding as practiced in the developed world, based on the individual performance of breeding as well as the placement of the offspring, uses expensive infrastructure and significant human resources. In addition, genetic progress is slow and must be sustained effort. For all these reasons, in the less favored regions of the world, although the intra-breed selection is operational, most stakeholders are most often uses the crossbreeding technique leading to immediate results and protecting local breeds. Thus, in dairy cattle, many countries have used the Holstein, Brown in the Alps, and the Montbéliarde Normande with varying success. In the meat sector, in cattle, swine and sheep, as well as in the area of ​​poultry meat, crossing indigenous breeds with exotic breeds imported leads to interesting results. In the Walloon Region, due to the hard work of breeders, animals have emerged exceptional and, in cattle, swine and sheep, they are in fact, more muscular animals in the world. Thus, bulls Belgian Blue reared under natural conditions, have average daily gains as high as 2000 g / d with yields close to slaughter 70% Pietrain pigs reach values ​​of the performance slaughter of around 83% and the yield values ​​as high as 59% were observed in Texel sheep. All these animals have the characteristic of being very efficient while presenting carcasses with more muscle, less fat and less bone. As for local poultry type Ardennaise, it has remarkable phenotypes leading to immediate traceability (black members), more than 150 eggs per clutch and a darker meat.The author gives in detail examples of the use of crossbreeding with cattle, sheep, pig and poultry all originated from the Walloon Region of Belgium. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailBackyard poultry in Kabylie (Algeria): from an indigenous chicken to a local poultry breed?
Moula, Nassim ULg; Farnir, Frédéric ULg; Salhi, Abdellah et al

in Animal Genetic Resources (2012), 50

Backyard poultry is considered as a powerful tool for poverty alleviation. It is further promoted as a way of empowering women in communities where there is gender bias in poultry raising. The low-input ... [more ▼]

Backyard poultry is considered as a powerful tool for poverty alleviation. It is further promoted as a way of empowering women in communities where there is gender bias in poultry raising. The low-input systems involved are based on local breeds that are perfectly suited to their environment. However, socio-economic processes put local genetic resources under pressure, leading to the erosion of biodiversity. The present survey addresses this issue in the case of Kabylie, a mountainous coastal region of Algeria, through a survey conducted in 90 households raising poultry, a morpho-biometric description of 315 local chickens, and a performance evaluation of both growth and egg production in experimental semi-intensive conditions. The socio-economic profile of poultry smallholders in Kabylie reveals poor education and high diversification of agricultural assets and confirms gender bias in poultry keeping. The erosion of local genetic resources in chicken is found to be severe despite their cultural importance in Kabylie. From complementary surveys among experienced poultry keepers, the major original local type is postulated to consist of three varieties with black plumage (pure black, mottled and barred). The performance evaluation raised promising results, suggesting that some degree of improvement of low-input backyard systems could be pursued by exploiting the local breed. Finally, a strategy for a revival of the local breed through the support of the most involved smallholders is outlined in accordance with the information collected in the survey. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailComparaison de la qualité des œufs de deux races de poules Vietnamiennes (Ri et Mia)
Moula, Nassim ULg; Antoine-Moussiaux, Nicolas ULg; Do Duc, Luc ULg et al

Poster (2012, May 27)

Dans le contexte de valorisation de la biodiversité avicole, ce travail se propose de poser les bases d’une réhabilitation des poules locales Vietnamiennes, particulièrement adaptées aux conditions ... [more ▼]

Dans le contexte de valorisation de la biodiversité avicole, ce travail se propose de poser les bases d’une réhabilitation des poules locales Vietnamiennes, particulièrement adaptées aux conditions d’élevage peu intensives de ce pays. La grande importance socioéconomique et culturelle de ces races pourrait être renforcée et exploitée à des fins de développement rural par la promotion de filières de qualités différenciées. De telles évolutions nécessitent de caractériser le potentiel de production de ces races sur le plan qualitatif. Cette étude a pour objectif l’étude de la qualité des œufs des races de poules vietnamiennes Ri et Mia. La première est la poule la plus répandue au Vietnam et la deuxième est une race menacée d’extinction. Dix neuf caractères de qualité externe et interne de 90 œufs de la poule Ri et 60 œufs de la poule Mia ont été mesurés à 40 et à 60 semaines. Le poids entier moyen des œufs de la Mia (44,70g) était significativement (p<0,001) supérieur à celui de la poule Ri (41,68g). Le rapport jaune/blanc n’était pas significativement (p>0,05) différent à l’âge de 40 semaines (Ri : 0,55 ; Mia : 0,58). À l’âge de 60 semaines, ce rapport devient significativement supérieur pour les œufs Mia alors que celui des œufs Ri (0,64 vs. 0,57 ; p<0,05). Aucune différence significative (p>0,05) n’a été enregistrée entre les deux races pour les paramètres de fraîcheur des œufs (unités d’Haugh et pH des blancs et des jaunes) et de résistance des coquilles (force maximale de rupture). Malgré le faible effectif de cette étude, des différences significatives entre les performances de production ont été observées entre ces deux races phénotypiquement et génotypiquement proches. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailPerformances de croissance et aptitudes bouchères du Poulet Kabyle
Moula, Nassim ULg; Antoine-Moussiaux, Nicolas ULg; Ait Kaki, Asma ULg et al

Poster (2012, May 27)

Face à la hausse rapide de la consommation mondiale de viande de volaille et afin de s’inscrire dans la perspective d’un développement durable, l’aviculture a connu et connaîtra encore de profondes ... [more ▼]

Face à la hausse rapide de la consommation mondiale de viande de volaille et afin de s’inscrire dans la perspective d’un développement durable, l’aviculture a connu et connaîtra encore de profondes mutations. L’expansion rapide de l’élevage intensif de souches hybrides, génétiquement uniformes, se réalise au détriment des races locales de poules. Ces dernières constituent pourtant un outil central du développement socio-économique rural dans diverses régions du monde. Le but de cette étude est d’étudier les performances de croissance du Poulet Kabyle en production intensive. L’expérimentation s’est déroulée dans la Région de Basse Kabylie et a consisté en deux essais consécutifs de mars à juin 2010 (n=150 poussins) et d’août à novembre 2010 (n=155 poussins). À l’éclosion, le poids moyen des poussins de la première répétition (mâles : 41,29 g, femelles : 36,26 g) n’était pas significativement différent (p>0,05) de celui de la deuxième répétition (mâles : 37,30 g, femelles : 31,94 g). A la fin de l’expérimentation, les poulets de la première répétition présentaient un poids significativement (p<0,05) supérieur à ceux de la deuxième répétition (mâles : 1978,93 g, femelles : 1448,57 g vs. mâles : 1803,30 g, femelles : 1234,48 g). L'étude des différents paramètres de la courbe de croissance (modèle de Gompertz) a révélé des valeurs différentes selon le sexe et la répétition. Aucune différence significative (p>0,05) n’a été observée entre les mortalités, les poids moyens à l’abattage, les rendements, les pH des muscles, des animaux des deux répétitions. Le poids moyen à l’abattage des mâles et leur rendement a été significativement (p<0,05) supérieur à celui des femelles. Les pH des muscles se stabilisent à une valeur appelée pH ultime variant de 5,68 à 5,81. [less ▲]

Detailed reference viewed: 98 (42 ULg)
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Peer Reviewed
See detailComparaison de la qualité des œufs de la race de poule locale Kabyle et de son croisement avec la souche industrielle Isa-Brown
Moula, Nassim ULg; Antoine-Moussiaux, Nicolas ULg; Ait Kaki, Asma ULg et al

Poster (2012, May 27)

La qualité de l’œuf de poule et les performances de ponte peuvent varier en fonction de la race. Dans les systèmes d’élevage extensifs à semi-intensifs des pays en développement, le croisement entre une ... [more ▼]

La qualité de l’œuf de poule et les performances de ponte peuvent varier en fonction de la race. Dans les systèmes d’élevage extensifs à semi-intensifs des pays en développement, le croisement entre une race de poule locale et une souche industrielle pourrait constituer une opportunité, délivrant un produit commercial alliant rusticité et performances zootechniques. Dans un contexte mondial d’érosion de la biodiversité avicole, ce type de croisement apporte une motivation économique à la conservation de la lignée parentale locale. Le but de cette étude est de comparer le taux de ponte et la qualité des œufs, en termes de composition, de la race de poule locale Kabyle (KAB) et de son croisement (ISAKAB) avec la souche industrielle Isa-Brown (ISA). Les analyses sur la qualité des œufs ont été réalisées durant trois périodes (semaines 35 à 36, 50 à 51 et 65 à 66). L’âge d’entrée en ponte était significativement supérieur pour la poule Kabyle par rapport au croisement ISAKAB (165,96 jours vs. 140,76 ; p<0,0001). Le nombre d’œufs pondus annuellement par la poule ISAKAB est significativement supérieur (194,20 vs. 173,44 ; p<0,05) Le rapport jaune/blanc était identique pour les deux races comparées, avec une moyenne globale de 0,56. Le poids de l’œuf était supérieur chez la poule ISAKAB (53,55 vs. 48,86 ; p<0,0001). Dès lors, les performances de ponte et la qualité des œufs de la poule Kabyle ont été améliorées par le croisement avec la souche Isa-Brown. [less ▲]

Detailed reference viewed: 151 (43 ULg)
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Peer Reviewed
See detailAviculture familiale au Bas-Congo, République Démocratique du Congo (RDC)
Moula, Nassim ULg; Detiffe, Nicolas; Farnir, Frédéric ULg et al

in Livestock Research for Rural Development (2012), 24(5),

La République Démocratique du Congo (RDC) souffre, à l’instar d’une majorité de pays africains, d’une précarité alimentaire conséquente. Le développement du secteur de l’élevage y est une pièce importante ... [more ▼]

La République Démocratique du Congo (RDC) souffre, à l’instar d’une majorité de pays africains, d’une précarité alimentaire conséquente. Le développement du secteur de l’élevage y est une pièce importante de la stratégie de lutte contre cette insécurité alimentaire, par l’apport de protéines de haute qualité aux populations pauvres ainsi que plus globalement par la création de richesses et la diversification du secteur agricole. A ce titre, le secteur avicole offre incontestablement, par son cycle de production court, une solution rapide et abordable par le plus grand nombre. Cette étude aborde les contraintes à la production de la poule locale au Bas-Congo. Plusieurs facteurs y sont identifiés, tels que les pathologies, l’alimentation, l’habitat et les prédateurs. L’amélioration de la situation économique et nutritionnelle des paysans de la Province du Bas-Congo peut être envisagée en améliorant le potentiel de production des poulets de race locale. Afin d’y arriver, une attention particulière doit être accordée à une alimentation équilibrée et une meilleure conduite générale de l’élevage, incluant un accès aux soins vétérinaires. L’amélioration génétique des races locales est également une voie envisageable, pour autant que l’adéquation entre l’animal et le cadre de son élevage soit respectée. [less ▲]

Detailed reference viewed: 149 (43 ULg)
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Peer Reviewed
See detailLes races de poules belges
Moula, Nassim ULg; Jacquet, Michel; Verelst, Andy et al

in Annales de Médecine Vétérinaire (2012), 156

Detailed reference viewed: 84 (33 ULg)
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Peer Reviewed
See detailLes races de poules belges de grande taille
Moula, Nassim ULg; Jacquet, Michel; Verelst, Andy et al

Poster (2011, December 09)

Detailed reference viewed: 51 (19 ULg)
Peer Reviewed
See detailEvaluation comparative des statuts de races de poules locales : Algérie, Vietnam, Congo (RDC).
Moula, Nassim ULg; Antoine-Moussiaux, Nicolas ULg; Salhi, Abdellah et al

Conference (2011, December 09)

Detailed reference viewed: 63 (35 ULg)
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Peer Reviewed
See detailThe Ri chicken breed and livelihoods in North Vietnam: characterisation and prospects
Moula, Nassim ULg; Do Duc, Luc ULg; Pham Kim, Dang et al

in Journal of Agriculture and Rural Development in the Tropics and Subtropics (2011), 112(1), 57-69

Detailed reference viewed: 60 (28 ULg)