References of "Francis, Frédéric"
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See detailCombining intercropping with semiochemical releases: optimization of alternative control of Sitobion avenae 1 in wheat crops in China
Wang, Guang; Cui, Liang-Liang; Dong, Jie et al

in Entomologia Experimentalis et Applicata (2011)

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See detailDiscovery of English Grain Aphid (Hemiptera: Aphididae) Biotypes in China
Xu, Zhao-Huan; Chen, Julian; Cheng, Deng-Fa et al

in Journal of Economic Entomology (2011), 104(3), 1080-1086

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See detailQuantitative food webs of herbivore and related beneficial community in non–crop and crop habitats
Alhmedi, Ammar; Haubruge, Eric ULg; D’Hoedt, Sandrine et al

in Biological Control (2011), 58

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See detailDo aphids and their predators use the same OBP to transport a same odour?
Vandermoten, Sophie ULg; Fan, Jia; Liu, Yong et al

Poster (2010, August)

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See detailNew insights into aphid isoprenoid pathway
Vandermoten, Sophie ULg; Cusson, Michel; Haubruge, Eric ULg et al

Conference (2010, August)

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See detailCaractérisation de la diversité des organismes symbiotiques et des activités glycosyl hydrolases dans le tube digestif de Reticulitermes santonensis (Feytaud) par une approche multidisciplinaire
Bauwens, Julien ULg; Matteotti, Christel ULg; Brognaux, Alison ULg et al

Scientific conference (2010, July 08)

Le bioéthanol cellulosique pourrait être une solution pour satisfaire le besoin croissant en énergie renouvelable. Actuellement, l’efficience de la transformation de la cellulose en sucres fermentescibles ... [more ▼]

Le bioéthanol cellulosique pourrait être une solution pour satisfaire le besoin croissant en énergie renouvelable. Actuellement, l’efficience de la transformation de la cellulose en sucres fermentescibles reste le principal facteur limitant. La recherche de nouvelles glycosyl hydrolases constitue une voie potentielle d’amélioration de la valorisation des composés ligno-cellulosiques. Trois types de glycosyl hydrolases sont généralement produites par les organismes capables d’utiliser efficacement ces composés : les endoglucanases, les exoglucanases/cellobiohydrolases, et les β-glucosidases. Dans les processus de digestion de la cellulose par les animaux, des organismes symbiotiques tels que des bactéries, des protistes et/ou des champignons sont fréquemment observés. Ces organismes contribuent en grande partie voir totalement à la production des complexes enzymatiques nécessaires. Chez les termites inférieures, comme notre modèle Reticulitermes santonensis (Feytaud), des protistes et des bactéries sont impliqués dans un système symbiotique complexe. Une étude multidisciplinaire est menée afin d’approfondir les rôles respectifs des différents groupes de symbiontes, via des approches « omiques », à savoir la protéomique (ESI-LC-MS-MS, 2D-SDS-PAGE couplée avec une analyse en spectrométrie de masse du type MALDI-TOF pour l’identification des protéines), la génomique (avec une approche métagénomique basée sur la construction d’une large banque de cDNA), la métabolomique (caractérisation des produits de dégradation de carbohydrates via une strategie LC-MS). De plus, l’isolation de microorganismes a également été employée dans la caractérisation de la diversité et de l’activité des glycosyl hydrolases chez R. santonensis. [less ▲]

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See detailDiversité des pucerons en parcelles de pomme de terre et impact sur la dissémination des viroses
Yattara, Almouner Ag Alhamis ULg; Véronique Genin, Lionel Hartert; Francis, Frédéric ULg

Poster (2010, July 05)

Protect crops against aphids is even less easy than the high proliferation potential and possible infestation by winged individuals from distant homes, require on the part of farmers regularly monitored ... [more ▼]

Protect crops against aphids is even less easy than the high proliferation potential and possible infestation by winged individuals from distant homes, require on the part of farmers regularly monitored. In addition, in the case of aphid vectors of virus diseases, it is necessary to detect the first attacks to limit the spread of the disease within the plot. In 2009, the abundance and diversity of aphids was studied using the yellow bins installed in a network of nine plots of potatoes throughout Wallonia. The evaluation of the diversity and abundance of aphid species were evaluated weekly by collecting the insects captured. At the same time catch and observations on the plots, a sample of thirty leaves of potato is taken from each of the nine plots and analyzed in the laboratory to detect any viral infections, mainly PVY and PLRV. During the growing season, six species of aphid were particularly abundant: Metopolophium dirhodum, Sitobion avenae, Aphis fabae, Macrosiphum euphorbiae, Rhopalosiphum padi and Acyrthosiphon pisum. The ELISA performed on leaf samples taken from different plots of potato revealed the presence of PVY and PLRV in six of nine plots sampled. We observed a greater diversity of aphid species in almost all plots investigated. [less ▲]

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