References of "Francis, Frédéric"
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Peer Reviewed
See detailEvaluation de la diversité des pucerons et de leurs ennemis naturels en cultures maraîchères dans l’est de la Chine
Chevalier Mendes Lopes, Thomas ULg; Bosquée, Emilie ULg; Polo Lozano, Damien ULg et al

in Entomologie Faunistique = Faunistic Entomology (2012), 64(3), 63-71

The aim of this study was to evaluate the diversity and abundance of aphids and aphidophagous beneficials in courgettes and potato fields in the Shandong province, East of China. The assessment of aphid ... [more ▼]

The aim of this study was to evaluate the diversity and abundance of aphids and aphidophagous beneficials in courgettes and potato fields in the Shandong province, East of China. The assessment of aphid and related beneficial populations was conducted between May 9th and June 13th, 2011, using yellow traps and in situ observations on plants. A total of 53,206 insects were trapped and 35,144 observed on the plants. Aphids widely predominated in the traps and exerted a strong pressure on both crops early in the season. Two main species were identified on the plants, namely Aphis gossypii on the courgettes and Myzus persicae on the potatoes. Ladybirds were the most abundant aphidophagous predators, especially Coccinella septempunctata on the courgettes and Propylea japonica on the potato fields, the first one being earlier than the second. Only few hoverflies and lacewings were captured. Microhymenoptera appeared later in the season. The Aphidius gifuensis species represented the majority of trapped Braconidae, while the family Aphelinidae contained the largest number of individuals in the aphidiphagous. [less ▲]

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See detailL'entomophagie basée sur la production locale d'insectes comestibles : sommes-nous prêts ?
Sablon, Ludovic ULg; Alabi, Taofic Abdel Fabrice ULg; Drugmand, Didier et al

Poster (2012, March 07)

Les perspectives d’évolution de la population mondiale annoncent un accroissement continu menant à un niveau supérieur à 9 milliards d’individus d’ici 2050. Cette augmentation correspondra inévitablement ... [more ▼]

Les perspectives d’évolution de la population mondiale annoncent un accroissement continu menant à un niveau supérieur à 9 milliards d’individus d’ici 2050. Cette augmentation correspondra inévitablement à des besoins alimentaires accrus au niveau mondial. Même si des spécificités en terme de produits consommés et de disponibilités – facilités de productions varient d’une région à une autre, la limitation des superficies à consacrer aux productions agricoles, notamment dans le cadre des ressources animales est une constante. Il ne sera pas possible d’assurer des productions animales conventionnelles pour fournir les ressources nécessaires aux populations humaines à venir. Bien que les produits animaux comme sources de nutriments doivent être développés, il s’agit maintenant de se tourner vers des filières alternatives pour maximiser les ressources végétales utilisées en élevage, tout en minimisant l’espace nécessaire et les effets sur l’environnement, notamment en terme de résidus et polluants potentiels. L'entomophagie, ou le fait de consommer des insectes comme source alimentaire d’origine animale, est connue et pratiquée dans de nombreuses régions du monde depuis des siècles. A chaque situation locale, une solution entomologique comme ressource alimentaire peut être appliquée : par la collecte dans la nature ou par le développement d’élevage d’espèces indigènes. Si l’entomophagie est peu appliquée en Europe, c’est sans doute d’une part lié à une absence dans nos mœurs alimentaires et d’autre part lié à la diversité et l’abondance d’autres ressources animales plus conventionnelles dans notre référentiel occidental. Au vu de l’état prévisionnel de la difficulté à produire les ressources alimentaires animales dans un futur proche, peut-être est-il temps de ne plus considérer les insectes comme uniquement nuisibles et négatifs mais plutôt comme de nouvelles espèces à développer par exemple dans des productions industrielles. Si la taille de ces animaux d’élevage reste réduite, leurs capacités de reproduction, leurs courtes durées de développement et les taux de conversion de la biomasse végétale utilisée comme aliments nous permettent d’envisager des unités de production de tonnes de biomasses animales. En plus de cet aspect quantitatif, plusieurs paramètres qualitatifs font de nombreux insectes des ressources utiles notamment en terme de protéines (et plus particulièrement en terme de composition en acides aminés plus rares) et de lipides (avec une majorité d’acides gras insaturés, des ratios omégas 3 et 6 intéressants, l’absence de cholestérol,…). Chez nous l'entomophagie est encore méconnue même si l'on peut constater un intérêt croissant notamment ces derniers mois. Entre curiosité gustative, éveil environnementaliste lié au faibles quantités de résidus liées à la production d’insectes vis-à-vis d’autres élevages, ou efficacité de transformation de ressources végétales limitées, de plus en plus de personnes souhaitent franchir le pas de ne plus regarder mais bien goûter de l’insecte. Dans le cadre de plusieurs études menées à Gembloux Agro-Bio Tech – Université de Liège ainsi qu’à l’Insectarium Jean Leclercq – Hexapoda à Waremme, certains aspects socio-culturels liés à une diversité de préparations à base d’insectes ont été investigués. Des tendances nettes sur les critères menant à l’acceptation ou le refus catégorique de manger de l’insectes ont ainsi été déterminés. Aussi, des formulations particulières peuvent également être ciblées pour favoriser l’appréciation de la dégustation d’insectes. Face au défi alimentaire du futur et à l'intérêt croissant pour l'entomophagie dans diverses régions dont l’Europe, l’élevage industriel d’insectes constitue une piste sérieuse pour fournir une part non négligeable de produits animaux afin d’assurer des ressources notamment de divers nutriments pour les populations humaines. Diverses recherches sont actuellement en cours tant sur les aspects techniques de production que sur les approches socio-culturelles. Nul doute que d’ici quelques années, entiers ou fractionnés les insectes feront partie de nos régimes et habitudes alimentaires. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailRisques d'introduction des alphavirus responsables des encéphalites virales équines américaines en Belgique
De la Grandière de Noronha Cotta, Maria Ana ULg; Dal Pozzo, Fabiana ULg; Francis, Frédéric ULg et al

Poster (2012, March)

Les virus transmis par des arthropodes hématophages (arbovirus) représentent une menace pour la santé animale et humaine en fonction de l’augmentation de l’émergence des arboviroses en dehors des ... [more ▼]

Les virus transmis par des arthropodes hématophages (arbovirus) représentent une menace pour la santé animale et humaine en fonction de l’augmentation de l’émergence des arboviroses en dehors des territoires endémiques. Les arbovirus étudiés ici appartiennent au genre Alphavirus et à la famille des Togaviridae, et sont composés d’un génome à ARN simple brin de polarité positive et enveloppés. Ces virus sont des pathogènes exotiques des équidés et causent des maladies graves chez l’homme lors d’épidémies. Les arbovirus présentent une épidémiologie complexe car ils se retrouvent au centre de l’interaction avec 5 composants : le virus, le vecteur, le réservoir, les espèces animales sensibles et l’environnement. Les voies d’introduction possible en Belgique de ces virus ont été investiguées ici en fonction des caractéristiques étiologiques et épidémiologiques de chaque virus. L’encéphalite équine de l’Est (EEEV) a un cycle complexe principal incluant les oiseaux et des moustiques comme Culiseta melanura. Les souches nord-américaines et sud-américaines peuvent être différenciées antigéniquement et génétiquement et ont des différences importantes dans leur cycle de transmission et au niveau de leur virulence. Le cycle naturel de l’EEEV se réalise chaque année dans des zones marécageuses et la migration d’oiseaux virémiques serait une hypothèse à sa réintroduction printanière annuelle. Certaines années, le virus peut être amplifié pendant ce cycle oiseaux-moustiques et le virus devient disponible à d’autres espèces de vecteurs qui font le pont entre les oiseaux et les humains ou d’autres mammifères comme les chevaux. Grâce à cette observation, l’EEEV a pu être isolé de vecteur comme Ochlerotatus sollicitans, Coquillettidia perturbans ou encore Culex pipiens et Aedes vexans qui sont deux espèces bien présentes en Europe. Le risque d’importation de l’EEEV semble peu élevé, elle pourrait se faire par l’intermédiaire du transport volontaire ou involontaire, légal ou illégal d’espèces réservoirs d’oiseaux comme des passériformes (ex : moineau domestique ou des oiseaux d’eau (ex : Egretta thula), des rongeurs comme le rat des cotonniers, des vertébrés ectothermiques comme les amphibiens (ex : Rana catesbeiana) ou des reptiles (ex : Agkistrodon piscivorus), ou encore par le transport accidentel de vecteurs compétents. L’encéphalite équine de l’Ouest (WEEV) est retrouvée dans l’Ouest de l’Amérique du Nord et en Amérique du Sud. Ce virus est un virus recombinant entre le Sindbis virus et l’EEEV. Le virus est inclus dans un cycle qui implique des passereaux et Culex tarsalis. Un deuxième cycle moins connu est rapporté et implique un lapin ou lièvre sauvage (Lepus europaeus) avec un moustique du genre Aedes. Comme pour l’EEEV, les humains et les chevaux ne développent pas une virémie suffisante pour infecter les moustiques et continuer le cycle. Le WEEV pourrait être introduit en Europe par différentes voies : les vecteurs arthropodes adultes infectés ou leurs œufs pour Aedes dorsalis, l’introduction d’oiseaux comme des passériformes ou des mammifères comme le lièvre sauvage virémiques. L’acquisition de la compétence d’un vecteur indigène local comme Culex pipiens ou Aedes dorsalis doit aussi être envisagée. Le groupe des virus de l’encéphalite équine vénézuélienne (VEEV) est sous-divisé en souches enzootiques et souches épizootiques qui utilisent le cheval comme hôte amplificateur. Les souches épizootiques sont opportunistes pour leur choix de vecteurs avec comme conséquence un large panel de vecteurs potentiels. L’introduction et l’établissement de ce virus en Belgique est possible via des moustiques infectés, des rongeurs comme le rat des cotonniers ou des oiseaux d’eau infectés, des chevaux et des hommes infectés qui sont des hôtes amplificateurs pour les souches épizootiques. En conclusion, il convient de faire la distinction entre l’introduction et l’établissement d’une infection de ces virus en Belgique. L’introduction peut se faire par l’intermédiaire de vecteurs insectes ou d’hôtes oiseaux ou mammifères comme les rongeurs ou encore le cheval et l’homme dans le cas du VEEV épizootique. Le maintien de l’infection nécessite la présence de vecteurs indigènes avec une compétence vectorielle ou de vecteurs compétents invasifs pour ces virus ainsi que la présence d’hôtes mammifères ou oiseaux phylogénétiquement apparentés à des espèces réservoirs dans les régions américaines où ces virus sont endémiques. [less ▲]

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See detailTesting semiochemicals from aphid, plant and conspecific: attraction of Harmonia axyridis
Leroy, Pascal ULg; Schillings, Thomas ULg; Farmakidis, Julien ULg et al

in Insect Science (2012), 19

Harmonia axyridis Pallas (Coleoptera: Coccinellidae) is an invasive specie affecting the dynamics and composition of several guilds. Nowadays, no biological control method is available to reduce the ... [more ▼]

Harmonia axyridis Pallas (Coleoptera: Coccinellidae) is an invasive specie affecting the dynamics and composition of several guilds. Nowadays, no biological control method is available to reduce the populations of this harmful coccinellid. Attractants and semiochemicals seem to be the best alternative but only few studies have tested the impact of semiochemicals on this Asian lady beetle. In this work, through wind-tunnel experiments, semiochemicals from aphids [Z,E-nepetalactone, (E)-β-farnesene, α-pinene and β-pinene], from coccinellids [(-)-β-caryophyllene] and from the nettle Urtica dioica L. were envisaged as potential attractants. The nettle volatile compounds [(Z)-3-hexenol and (E)-2-hexenal] were extracted using a Clevenger Apparatus® and identified by headspace-GC-MS. The main components of the aphid alarm pheromone as well as a component of the aphid sexual pheromone strongly attracted both sexes of the Asian lady beetle while (-)-β-caryophyllene only attracted few individuals and had no impact on the males. The nettle extract as well as the (Z)-3-hexenol oriented both males and females to the odour source. The (E)-2-hexenal was showed to have no effect on females even if this green leaf volatile attracted males. This study highlighted that some semiochemicals from aphids and from nettle extracts orientated the harlequin ladybird H. axyridis. These volatile compounds could certainly help for an efficient biological control approach against this invasive specie. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailInteraction network of antimicrobial peptides of Arabidopsis thaliana, based on hith-throughput yeast two-hybrid screening
Damon, Coralie ULg; Dmitrieva, Joelia Borisnova; Muhovski, Yordan et al

in Plant Physiology & Biochemistry (2012)

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Peer Reviewed
See detailPurification and characterisation of a 31 kDa chitinase from the Myzus persicae aphid, a target for Hemiptera biocontrol
Francis, Frédéric ULg; Saguez, Julien; Cherqui, Anas et al

in Applied Biochemistry and Biotechnology (2012), 166

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Peer Reviewed
See detailLe Conservatoire entomologique de Gembloux: lieu de conservation et de valorisation du patrimoine wallon
Francis, Frédéric ULg; Haubruge, Eric ULg

in Entomologie Faunistique = Faunistic Entomology (2012), 65

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Peer Reviewed
See detailE-b-farnesene synergizes the influence of an insecticide to improve control of cabbage aphids in China
Cui, L.L; Dong, J.; Francis, Frédéric ULg et al

in Crop Protection (2012)

Extensive use of pesticides to control insect pests can have negative effects on the environment, natural enemies and food safety. The aphid alarm pheromone, E-b-farnesene (Ebf), appears to hold strong ... [more ▼]

Extensive use of pesticides to control insect pests can have negative effects on the environment, natural enemies and food safety. The aphid alarm pheromone, E-b-farnesene (Ebf), appears to hold strong potential for controlling a wide variety of aphid pests. To understand the control potential of Ebf, we used field experiments in a factorial design to test its influence and that of the insecticide imidacloprid on populations of aphids Lipaphis erysimi (Kaltenbach) and Myzus persicae (Sulzer) on Chinese cabbage, Brassica rapa pekinensis (Brassicales: Brassicaceae). Our results showed imidacloprid treatment alone can significantly decrease aphid populations, and that combining insecticide with Ebf further reduced numbers of apterous aphids at distances of 5 m from pheromone emitters in two years of our experiments. Our results demonstrate that imidacloprid can be effective in reducing the abundance of aphids in Chinese cabbage fields, but the degree of control can be even stronger in the presence of Ebf. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailThe functional significance of E-b-Farnesene: Does it influence the populations of aphid natural enemies in the fields?
Cui, L-L; Francis, Frédéric ULg; Heuskin, Stéphanie ULg et al

in Biological Control (2012)

Aphids cause much damage to Chinese cabbage in northern China. Over reliance on pesticides have large environmental and human health costs that compel researchers to seek alternative management tactics ... [more ▼]

Aphids cause much damage to Chinese cabbage in northern China. Over reliance on pesticides have large environmental and human health costs that compel researchers to seek alternative management tactics for aphid control. The component of aphid alarm pheromone, E-b-Farnesene (EbF), extracted from Matricaria chamomilla L., which attracts natural enemies in the laboratory, may have significant implications for the design of cabbage aphid control strategies. The purpose of this paper is to understand the effects of EbF on natural enemies to cabbage aphid control in Chinese cabbage fields. Ladybeetles on Chinese cabbage leaves in EbF released plots and Aphidiidae in EbF released yellow traps were significantly higher than those of in controls. No significant differences were detected in the interactions of different treatments and the two years for all natural enemies. More important, lower aphid densities were found in EbF released plots. Our results suggested that the EbF extracted from M. chamomilla L. could attract natural enemies to reduce cabbage aphids in the Chinese cabbage fields. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailAphid alarm pheromone: An overview of current knowledge on biosynthesis and functions
Vandermoten, Sophie ULg; Mescher, Mark C.; Francis, Frédéric ULg et al

in Insect Biochemistry and Molecular Biology (2012), 42

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See detailChanges in termites feeding diets for gut micro-organisms selection and further cultivation
Bauwens, Julien ULg; Brasseur, Catherine ULg; Matteotti, Christel ULg et al

Poster (2011, October 02)

Termites gut may overcome important dietary perturbations, initial diversity acting as key point buffering effects on host, although termites possess their own enzymatic system. Some artificial diets ... [more ▼]

Termites gut may overcome important dietary perturbations, initial diversity acting as key point buffering effects on host, although termites possess their own enzymatic system. Some artificial diets permitted a simplification of the lower termites gut symbiotic system, which could be used as first step in symbionts isolation and cultivation. Preliminary assay of cultivation actually gave encouraging results. Proteomic proved to be suitable tool to investigate such a complex system. Nevertheless, for some symbionts very few genes are sequenced, which should lead to more targeted proteomic studies. Protein chromatography will allow to split up the proteome and more accurate analysis. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailInvestigation of mevalonate pathway in aphids
Vandermoten, Sophie ULg; Yu, Wenjuan; Chen, Julian et al

Poster (2011, October)

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Peer Reviewed
See detailMicroorganisms from aphid honeydew attract natural enemies and tending ants
Verheggen, François ULg; Leroy, Pascal; Fischer, Christophe ULg et al

Conference (2011, August)

Aphids are some of the most serious pests of cultivated crops worldwide, causing major yield and economic losses. Previous works have demonstrated ants and natural enemies (including ladybeetles and ... [more ▼]

Aphids are some of the most serious pests of cultivated crops worldwide, causing major yield and economic losses. Previous works have demonstrated ants and natural enemies (including ladybeetles and hoverflies) to be able to use aphid volatile chemicals to locate aphid colonies. Here, we report the first isolation of a bacterium from the pea aphid Acyrthosiphon pisum honeydew, Staphylococcus sciuri, which produces kairomones used by the aphidophagous hoverfly Episyrphus balteatus and the Asian Ladybeetle Harmonia axyridis during their search for prey colonies. Some specific semiochemicals produced by S. sciuri were identified as attractants and ovipositional stimulants. Similarly, we have shown scouts of the aphid tending ant species, Lasius niger, to orientate their foraging behaviour toward an Aphis fabae infested plant and we have demonstrated that the odours released by this aphid honeydew were attractive for ant scouts. Again, bacteria were involved in the production of these honeydew semiochemicals. Interestingly, ant scouts were also able to discriminate honeydew odour from A. fabae (usually attended by L. niger) and A. pisum (unattendedby L. niger). Comparison of the volatile and bacteria composition of both aphid species honeydew were attended. [less ▲]

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See detailAphid - phytovirus interactions: investigation of virus binding mechanisms in insect vectors by lectin use and proteomic approach
Yattara, Almouner Ag Alhamis ULg; Véronique Genin, Eric Haubruge; Francis, Frédéric ULg

Poster (2011, July 11)

Aphids are well known for their role in virus transmission to host plant. In some cases, the virus is transmitted from plant to plant simply attached to the cuticule of the mouthparts or the forget. For ... [more ▼]

Aphids are well known for their role in virus transmission to host plant. In some cases, the virus is transmitted from plant to plant simply attached to the cuticule of the mouthparts or the forget. For other, circulative virus transmission based on virion internalization through the aphid gut followed by transfer to salivary glands and finally to next plant during aphid feeding is required. In both situations, presence of receptor components through the digestive tract of the aphids is needed for virus binding and further transmission to next plants even if not localized at the same place. In order to investigate the specific binding of virus on particular aphid receptors, two aphid-virus models were selected to be tested using several lectins showing differential sugar binding specificities. Virus transmission efficacy assays with Myzus persicae and potato virus but also Acyrthosiphon pisum and pea enation mosaic virus were performed using a range of lectins to assess the potential competition of lectins and virus. Some interesting lectins were found to reduce the virus transmission with a 2 fold factor showing potential use of lectin in virus spread control. The aphids were also investigated by a proteomic approach using a two Dimension-Differential in Gel Electrophoresis (2D-Dige) coupled with mass spectrometry to determine the aphid proteins involved in virus transmissions. Head or digestive tubes of aphids were collected and investigated for non persistant or persistant virus models respectively. Differential abilities of aphids to transmit the selected virus models are discussed in relation with lectin affinity specificity and investigated aphid proteins found to be involved in vector-virus interactions. The application of lectin as potential way to reduce virus transmission by aphids will also be developed. [less ▲]

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