References of "Destain, Jacqueline"
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Peer Reviewed
See detailEvolution de la viabilité cellulaire dans les procédés de production de ferments lactiques : effet du type de bactérie sur l'évaluation par cytométrie en flux
Delvigne, Frank ULg; Thiry, Christophe ULg; Pierart, Céline ULg et al

Conference (2011, November 29)

La cytométrie en flux est une technique permettant d'effectuer des analyses au niveau des cellules individuelles. Cette technique a été développée à l'origine pour l'analyse de cellules animales dans des ... [more ▼]

La cytométrie en flux est une technique permettant d'effectuer des analyses au niveau des cellules individuelles. Cette technique a été développée à l'origine pour l'analyse de cellules animales dans des applications à finalité médicale. Ce n'est que dans les années 90 que cette technique a été considérée dans le cadre des cellules microbiennes procaryotes et eucaryotes. Grâce à l'évolution des technologies (laser à l'état solide, progrès dans la maîtrise des micro-écoulements,…), plusieurs développeurs proposent actuellement des cytomètres en flux pour des budgets abordables (environ 30.000 euros). Cette évolution entraîne actuellement un engouement des industriels pour la mise en oeuvre de cette technique pour le suivi de l'évolution des populations microbiennes dans divers procédés : brasserie, vinaigrerie, production de starters pour la boulangerie, production de starters lactiques,… L'intérêt manifesté pour cette technique est simple à comprendre si on considère les techniques actuelles pour l'estimation de la viabilité cellulaire. En effet, celles-ci reposent souvent sur la revification des cellules sur milieu gélosé et comptage des colonies après un temps d'incubation. Le problème fondamental de cette technique repose sur l'utilisation de conditions de culture qui ne sont pas forcément identiques à celle rencontrée au niveau du processus de production. Ce phénomène entraîne une sous-estimation des cellules microbiennes actives rassemblées sous le terme de "viables mais non cultivables". A cela s'ajoutent des problèmes techniques imposés par le temps de remise en culture et l'obtention des résultats bien après que le processus de production soit terminé, ainsi que par des procédures de laboratoire coûteuses en personnel et en consommables. La cytométrie s'impose donc comme une technique de choix qui permet d'analyser les cellules microbiennes individuelles sans étape de remise en culture et avec un débit expérimental élevé. En effet, 30.000 cellules peuvent être analysées en 30 secondes immédiatement après la prise d'échantillon, ce qui permet éventuellement de corriger les conditions de procédés en fonction de l'état des micro-organismes. L'utilisation de fluorochromes spécifiques permet l'analyse de caractéristiques cellulaires. Dans le cas des bactéries lactiques, l'utilisation du couple de colorant "carboxyfluorescéine diacétate" / "iodure de propidium" (cFDA/PI) est mis en oeuvre en routine pour la détermination de la viabilité cellulaire. L'iodure de propidium pénètre dans les cellules ayant une membrane endommagée et les colore en rouge, tandis que le cFDA est un composé non fluorescent qui diffuse au travers de toutes les membranes cellulaires et est hydrolysées par les activités estérases intracellulaires pour donner un composé fluorescent vert. Ces deux composantes de fluorescence peuvent être facilement caractérisées par analyse multi paramétrique au niveau d'un cytomètre en flux. La difficulté majeure que rencontre l'application de la cytométrie en flux au niveau industriel réside dans l'interprétation des résultats. Dans ce travail, trois souches de bactéries lactiques ayant des sensibilités différentes au stress de procédé ont été mise en oeuvre dans des schémas de production industriels faisant intervenir les étapes suivantes : production en bioréacteur agité de 2m³, récolte par centrifugation continue, congélation et lyophilisation. L'analyse par cytométrie en flux montre des tendances fondamentalement différentes pour les trois types de micro-organismes. Les deux souches microbiennes plus sensibles au stress de procédé du fait de leur caractère anaérobie strict ou microaérophile montrent des sous-populations bien distinctes au niveau des cytogrammes, tandis que la souche plus résistante ne montre qu'une seule population évoluant suivant les étapes du procédé. Ces observations sont utilisées pour une meilleure interprétation des cytogrammes pour l'estimation de la viabilité cellulaire en conditions de procédé. Une meilleure interprétation peut également être obtenue en considérant la possibilité de relargage des produits de dégradation fluorescents provenant de l'hydrolyse du cFDA en fonction de l'état de la membrane cellulaire. [less ▲]

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See detailUse of Bacillus subtilis S499 to control mould growth during malting of red sorghum from the D.R. of Congo
Bwanganga Tawaba, Jean-Claude ULg; Destain, Jacqueline ULg; Bera, François ULg et al

Poster (2011, November)

In this work, moulds growth was monitored during malting of a red sorghum from D.R. of Congo. Results obtained with chemical treatments [diluted alkalines: NaOH 0.2% (T1) and Ca(OH)2 0.1% (T2)] were ... [more ▼]

In this work, moulds growth was monitored during malting of a red sorghum from D.R. of Congo. Results obtained with chemical treatments [diluted alkalines: NaOH 0.2% (T1) and Ca(OH)2 0.1% (T2)] were compared with those of biocontrols [use of Bacillus subtilis S499 108 cells / mL: supernatant + cells (T3), cells (T4) and cells-free supernatant (T5)]. Chemical treatments have shown the highest fungal contamination levels, the highest malting loss, but better enzyme activities (α and β-amylases, limit-dextrinase, α-glucosidase and β-glucanase). The inhibition tests showed that the concentration of lipopeptides is correlated with the reduction of moulds growth. Malting trials with starters of Bacillus subtilis S499 showed that culture dilution affects the growth of moulds during red sorghum malting. The combination of a chemical treatment such as diluted NaOH with a biocontrol could be used to improve sorghum malts quality in terms of different enzymes activities and by reducing the level of fungal contamination. Key words: Bacillus subtilis S499, mould, sorghum malting [less ▲]

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See detailChanges in termites feeding diets for gut micro-organisms selection and further cultivation
Bauwens, Julien ULg; Brasseur, Catherine ULg; Matteotti, Christel ULg et al

Poster (2011, October 02)

Termites gut may overcome important dietary perturbations, initial diversity acting as key point buffering effects on host, although termites possess their own enzymatic system. Some artificial diets ... [more ▼]

Termites gut may overcome important dietary perturbations, initial diversity acting as key point buffering effects on host, although termites possess their own enzymatic system. Some artificial diets permitted a simplification of the lower termites gut symbiotic system, which could be used as first step in symbionts isolation and cultivation. Preliminary assay of cultivation actually gave encouraging results. Proteomic proved to be suitable tool to investigate such a complex system. Nevertheless, for some symbionts very few genes are sequenced, which should lead to more targeted proteomic studies. Protein chromatography will allow to split up the proteome and more accurate analysis. [less ▲]

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See detailPotentialités d’application des technologies biologiques pour la depollution des sols en Wallonie
Aldric, Jean-Marc ULg; Druart, P.; Maesen, Philippe ULg et al

in Journal des Ingénieurs (Le) (2011), 132

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Peer Reviewed
See detailEx vivo ruminal cellulosome for by-product biomass conversion
Hissette, Mathias ULg; Destain, Jacqueline ULg; Thewis, André ULg et al

Conference (2011, April 27)

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See detailIn vitro culture of the parasitic wasp Aphidius ervi: Sweet dream or Reality
Sabri, Ahmed ULg; Leroy, Pascal ULg; Haubruge, Eric ULg et al

Poster (2011, March 03)

Aphidius ervi is an entomophagous parasitoid and represents an effective parasitoid of several aphid species that cause great damages in agriculture. Several investigations, for its in vitro mass ... [more ▼]

Aphidius ervi is an entomophagous parasitoid and represents an effective parasitoid of several aphid species that cause great damages in agriculture. Several investigations, for its in vitro mass production, have achieved a limited success and suggest that in vitro culture of this valuable biological control agent is rather closer to a dream than reality. Our work provides a chronological study of A. ervi development, from the oviposition until hatching of the first instar larva, in the body of the pea aphid Acyrthosiphon pisum. We show that this parasitoid has some characteristics in its embryological development that are rather complex and different from most other reported insects, which can be phylogenetically very close. Some of these characteristics concern extraembryonic membranes and could be among the causes of the limited success achieved in the in vitro culture. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailBiochemistry of lactone formation in yeast and fungi and its utilisation for the production of flavour and fragrance compounds
Romero-Guido, C.; Belo, I.; Ta, T. M. N. et al

in Applied Microbiology & Biotechnology (2011), 89

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Peer Reviewed
See detailDimensionnement et extrapolation des bioréacteurs sur base de paramètres physiologiques : cas de la production de lipase par Yarrowia lipolytica
Kar, Tambi ULg; Delvigne, Frank ULg; Destain, Jacqueline ULg et al

in Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement = Biotechnology, Agronomy, Society and Environment [=BASE] (2011), 15(4), 585-595

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Peer Reviewed
See detailHigh-level production of extracellular lipase by Yarrowia lipolytica mutants from methyl oleate
Darvishi, F.; Destain, Jacqueline ULg; Nahvi, I. et al

in New Biotechnology (2011), 28(6), 756-760

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Peer Reviewed
See detailTechniques de séchage des starters lactiques et mécanismes affectant la viabilité cellulaire suite à la lyophilisation
Coulibaly, Ibourahema ULg; Dubois Dauphin, Robin ULg; Danthine, Sabine ULg et al

in Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement = Biotechnology, Agronomy, Society and Environment [=BASE] (2011), 15(2), 287-299

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Peer Reviewed
See detailPlacenta-Like Structure of the Aphid Endoparasitic Wasp Aphidius ervi: A Strategy of Optimal Resources Acquisition.
Sabri, Ahmed ULg; Hance, Thierry; Leroy, Pascal ULg et al

in PloS one (2011), 6(4), 18847

Aphidius ervi (Hymenoptera: Braconidae) is an entomophagous parasitoid known to be an effective parasitoid of several aphid species of economic importance. A reduction of its production cost during mass ... [more ▼]

Aphidius ervi (Hymenoptera: Braconidae) is an entomophagous parasitoid known to be an effective parasitoid of several aphid species of economic importance. A reduction of its production cost during mass rearing for inundative release is needed to improve its use in biological control of pests. In these contexts, a careful analysis of its entire development phases within its host is needed. This paper shows that this parasitoid has some characteristics in its embryological development rather complex and different from most other reported insects, which can be phylogenetically very close. First, its yolkless egg allows a high fecundity of the female but force them to hatch from the egg shell rapidly to the host hemocoel. An early cellularisation allowing a rapid differentiation of a serosa membrane seems to confirm this hypothesis. The serosa wraps the developing embryo until the first instar larva stage and invades the host tissues by microvilli projections and form a placenta like structure able to divert host resources and allowing nutrition and respiration of embryo. Such interspecific invasion, at the cellular level, recalls mammal's trophoblasts that anchors maternal uterine wall and underlines the high adaptation of A. ervi to develop in the host body. [less ▲]

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See detailLa biométhanisation : technologies de choix
Hiligsmann, Serge ULg; Hamilton, Christopher; Beckers, Laurent et al

Conference (2010, November 23)

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