References of "Daube, Georges"
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See detailDifferentiation of Bifidobacterium species by PCR-RFLP
Delcenserie, Véronique ULg; china, bernard; Daube, Georges ULg

Poster (2001)

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See detailInfections virales humaines d'origine alimentaire
Scipioni, Alexandra ULg; Daube, Georges ULg; Thiry, Etienne ULg

in Point Vétérinaire (2001), 32

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See detailBacterial Intestinal Flora Associated with Enterotoxaemia in Belgian Blue Calves
Manteca, Christophe; Daube, Georges ULg; Pirson, Vincianne et al

in Veterinary Microbiology (2001), 81(1), 1-12

The enterotoxaemia syndrome in Belgian Blue calves is characterised by a high case fatality rate, sudden death, lesions of haemorrhagic enteritis of the small intestine and, quite often an absence of ... [more ▼]

The enterotoxaemia syndrome in Belgian Blue calves is characterised by a high case fatality rate, sudden death, lesions of haemorrhagic enteritis of the small intestine and, quite often an absence of other clinical signs but its cause has not been yet identified. As a first step in this identification, the aerobic and anaerobic intestinal flora of a population of 78 calves, originating from farms located in southern Belgium and that died in circumstances defined as "calf enterotoxaemia" (study population) and of 64 calves that died in other circumstances (control population) were studied qualitatively and quantitatively. The colonies were identified after subcultures with appropriate API sugar sets. Anaerobically Clostridium perfringens was isolated in higher numbers (mean values of 10(7)-10(7.5) colony forming units (CFU) versus 10(4)-10(5) CFU per ml of intestinal content) and from more animals (79 versus 19%) in the study population than in the control population, although individual results from both populations could overlap. Other clostridial species, i.e. mainly urease-negative C. sordellii and C. bifermentans, were isolated in high numbers (>10(6) CFU per ml of intestinal content) from a few animals in the study population only. All but one of the 705 C. perfringens isolates from both populations belonged to the A toxin type and none of the urease-negative C. sordellii was toxigenic. Gram-negative anaerobes were not isolated in high numbers from any of the samples. Aerobically beta-haemolytic E. coli were significantly more frequent among the study population, but were isolated from only 25% of the animals. Salmonella Typhimurium was isolated from only two animals in the study population. Less than 1% of the E. coli isolated were verotoxigenic and one-third were necrotoxigenic. At this stage only non-enterotoxigenic type A C. perfringens are thus statistically associated with the enterotoxaemia syndrome in Belgian Blue calves and fulfil the first of the Koch's postulates. [less ▲]

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See detailMicro-organismes pathogènes et viande : la traçabilité alliée de la sécurité.
Daube, Georges ULg

in Extrait du Bulletin de la Société Royale des Sciences de Liège (2001), 1

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See detailAntimicrobial susceptilities of Campylobacter strains isolated from food animals in Belgium.
Van Looveren, M.; Daube, Georges ULg; De Zutter, L. et al

in Journal of Antimicrobial Chemotherapy (2001), 48

Afin d’assurer une transparence tout le long de la chaîne de transformation de la viande, il faut disposer d’un système de traçabilité performant. La traçabilité administative montre des limites que ... [more ▼]

Afin d’assurer une transparence tout le long de la chaîne de transformation de la viande, il faut disposer d’un système de traçabilité performant. La traçabilité administative montre des limites que l’utilisation de marqueurs génétiques pourrait surmonter. Le génome de chaque individu possède des différences de séquences, à la base du polymorphisme génétique, dont les marqueurs génétiques sont les témoins. Parmi ceux-ci, deux classes semblent s’imposer en matière de traçabilité : les microsatellites et les polymorphismes simple nucléotide. Les microsatellites sont caractérisés par un degré de polymorphisme important avec de nombreux allèles pour un même locus. De plus, leur détection se fait directement par amplification itérative. Techniquement, le problème se pose lors de la détection simultanée de plusieurs microsatellites où le patron obtenu est difficile à interpréter. Les polymorphismes simple nucléotide sont répresentés par des mutations ponctuelles dans la séquence nucléotidique. Ils sont fréquents, stables, répartis de façon aléatoire et généralement bialléliques. La détection se fait soit par hybridation sur des biopuces, soit par spectrométrie de masse ou par d’autres techniques facilement automatisables. Cette automatisation est nécessaire pour pouvoir tester un grand nombre de polymorphismes simultanément sur un grand nombre d’échantillons, permettant ainsi de diminuer les coûts. L’avantage majeur des polymophismes simple nucléotide est le signal binaire obtenu, son désavantage est le caractère population- spécifique de ce type de marqueur. [less ▲]

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See detailAntimicrobial susceptilities of Salmonella strains isolated from food animals.
Van Looveren, M.; Daube, Georges ULg; De Zutter, L. et al

in Antimicrobial Agents and Chemotherapy (2001), 48

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See detailTraçabilité dans la filière viande. 2. Les marqueurs génétiques.
China, B.; Evrard, V.; Noirfalise, R. et al

in Annales de Médecine Vétérinaire (2001), 145

Afin d’assurer une transparence tout le long de la chaîne de transformation de la viande, il faut disposer d’un système de traçabilité performant. La traçabilité administative montre des limites que ... [more ▼]

Afin d’assurer une transparence tout le long de la chaîne de transformation de la viande, il faut disposer d’un système de traçabilité performant. La traçabilité administative montre des limites que l’utilisation de marqueurs génétiques pourrait surmonter. Le génome de chaque individu possède des différences de séquences, à la base du polymorphisme génétique, dont les marqueurs génétiques sont les témoins. Parmi ceux-ci, deux classes semblent s’imposer en matière de traçabilité : les microsatellites et les polymorphismes simple nucléotide. Les microsatellites sont caractérisés par un degré de polymorphisme important avec de nombreux allèles pour un même locus. De plus, leur détection se fait directement par amplification itérative. Techniquement, le problème se pose lors de la détection simultanée de plusieurs microsatellites où le patron obtenu est difficile à interpréter. Les polymorphismes simple nucléotide sont répresentés par des mutations ponctuelles dans la séquence nucléotidique. Ils sont fréquents, stables, répartis de façon aléatoire et généralement bialléliques. La détection se fait soit par hybridation sur des biopuces, soit par spectrométrie de masse ou par d’autres techniques facilement automatisables. Cette automatisation est nécessaire pour pouvoir tester un grand nombre de polymorphismes simultanément sur un grand nombre d’échantillons, permettant ainsi de diminuer les coûts. L’avantage majeur des polymophismes simple nucléotide est le signal binaire obtenu, son désavantage est le caractère population- spécifique de ce type de marqueur. [less ▲]

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See detailTraçabilité dans la filière viande. I. La traçabilité administrative.
Evrard, V.; China, B.; Noirfalise, R. et al

in Annales de Médecine Vétérinaire (2001), 145

Le secteur de la viande a été secoué ces dernières années par quelques scandales, tels ceux des hormones et de la dioxine, avec pour conséquences une perte de confiance de la part du consommateur et une ... [more ▼]

Le secteur de la viande a été secoué ces dernières années par quelques scandales, tels ceux des hormones et de la dioxine, avec pour conséquences une perte de confiance de la part du consommateur et une perturbation du marché de la viande. Pour redresser l’image des produits carnés belges, il est important de pouvoir en déterminer et en garantir l’origine. En Belgique, il existe divers systèmes de traçabilité administrative dont le principal est le système SANITEL qui comprend un système automatisé de traitement de données relatives à l’identification et l’enregistrement des animaux. Au-delà de l’aspect légal et réglementaire, différentes initiatives, visant une amélioration de la qualité, fleurissent : "les labels". Ceux-ci intègrent fréquemment la traçabilité dans leur cahier des charges. La traçabilité administrative n’est pas infaillible, la perte de documents et les fraudes peuvent ternir l’image de celle-ci. C’est pourquoi le système documentaire a été associé aux empreintes génétiques des animaux. 5 [less ▲]

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See detailL'entérotoxémie bovine en Belgique. II. Epizootiologie élémentaire et pathologie descriptive.
Manteca, Christophe; Daube, Georges ULg; Jauniaux, Thierry ULg et al

in Annales de Médecine Vétérinaire (2000), 145

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See detailLa contamination de l'eau et des aliments par les virus pathogènes pour l'homme
Scipioni, Alexandra ULg; Daube, Georges ULg; Thiry, Etienne ULg

in Annales de Médecine Vétérinaire (2000), 144

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See detailLa maîtrise des risques microbiologiques liés à la viande fraîche en Belgique
Daube, Georges ULg

Article for general public (2000)

Nous connaissons de mieux en mieux les risques liés à la consommation de viande fraîche. Certains risques biologiques diminuent comme la yersiniose ou la brucellose ; certains semblent augmenter, telles ... [more ▼]

Nous connaissons de mieux en mieux les risques liés à la consommation de viande fraîche. Certains risques biologiques diminuent comme la yersiniose ou la brucellose ; certains semblent augmenter, telles la salmonellose ou la campylobactériose ; enfin, certains émergent, comme les syndromes hémolytiques et urémiques dus à E. coli, ou ont été récemment identifiés comme transmissibles par les aliments, comme la cryptosporidiose et la listériose. Ce tableau un peu sombre et les solutions qui semblent bien complexes à mettre en œuvre ne doit pas nous faire oublier que pratiquement tous ces agents microbiens sont détruits par une cuisson à cœur de quelques minutes au delà de 70°C, barème qui correspond à l’arrêt d’écoulement de liquide sanguinolent. Il faut, en outre, éviter les contaminations croisées entre les viandes crues et les autres aliments via les mains ou les équipements de préparation des aliments. De bonnes pratiques d’hygiène culinaire au stade du consommateur peuvent donc réduire le risque biologique à un niveau très bas. Cette alternative devrait donner le temps à nos autorités et à nos entreprises de réduire drastiquement les risques jugés les moins tolérables par des actions ciblées tout au long de la filière de production des viandes. Cependant, il faudra toujours considérer la consommation de viande crue, comme un comportement à risque. Le tout est de le maintenir à un niveau compatible avec les possibilités de notre société et d'informer les populations les plus à risque. La nouvelle agence fédérale pour la sécurité de la chaîne alimentaire aura cette mission à remplir. [less ▲]

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See detailAnalysis of foodborne disease in Belgium in 1997.
Van Loock, F.; Ducoffre, G.; Dumont, J.-M. et al

in Acta Clinica Belgica (2000), 55

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See detailEtude du rôle de Clostridium perfringens dans l'entérotoxémie bovine
Manteca, Christophe; Daube, Georges ULg; Mainil, Jacques ULg

Conference (1999)

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Peer Reviewed
See detailEtude du role de Clostridium perfringens dans l'entérotoxémie bovine
Manteca, Christophe; Daube, Georges ULg; Mainil, Jacques ULg

in Bulletin et Mémoires de l'Académie Royale de Médecine de Belgique (1999), 154(6, Pt 2),

Bovine enterotoxaemia is an acute to peracute syndrome occurring mainly in calves and characterized by the sudden or very rapid death of the calf, with colics, convulsions and nervous disorders as ... [more ▼]

Bovine enterotoxaemia is an acute to peracute syndrome occurring mainly in calves and characterized by the sudden or very rapid death of the calf, with colics, convulsions and nervous disorders as clinical signs, if any. The most pronounced lesion is a necrohaemorrhagic enteritis of the jejunum, the ileum, and sometimes the colon. Suckling beef calves are the most frequently affected ones. In 67% of the 78 field cases investigated, some kind of stress was observed 24 to 36 hours prior to the death: change in diet or pasture, vaccination... The most frequently isolated bacteria, and the one isolated in highest numbers, was non-sporulated non-enterotoxigenic toxinotype A Clostridium perfringens. Reproduction of the lesions was successful in a ligated intestinal loop assay in one calf with a few of these strains, more especially with one of them, which was shown later to produce another recently described toxin, the beta 2 toxin. A role for this beta 2 toxin in bovine enterotoxaemia is thus speculated for future research. [less ▲]

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See detailVirulence Plasmids of Enterotoxigenic Escherichia Coli Isolates from Piglets
Mainil, Jacques ULg; Daube, Georges ULg; Jacquemin, Etienne et al

in Veterinary Microbiology (1998), 62(4), 291-301

Virulence plasmids of 68 ETEC isolates from piglets belonging to different pathotypes and six ETEC isolates from calves with pathotypes typical of porcine ETEC were identified with seven virulence probes ... [more ▼]

Virulence plasmids of 68 ETEC isolates from piglets belonging to different pathotypes and six ETEC isolates from calves with pathotypes typical of porcine ETEC were identified with seven virulence probes for the heat-stable (STa and STb) and heat-labile (LT) enterotoxins, for the F4, F5, F6, and F41 fimbrial adhesion subunit, and also with five Rep probes for the RepFIA and RepFIB basic replicons, and the RepFIC family of basic replicons. With the exception of the F41 probe, the other virulence probes hybridized with at least one plasmid band of a size range from 65 to more than 100 Mda. Common associations of virulence factor-encoding genes on plasmid bands were: STb/LT, STa/F5, STa/F6, STa/STb. Other associations, STa/F4, STa/F4/F6, and STa/STb/LT/F6, were rarer. On the other hand the F4 adhesin-encoding genes were isolated on one plasmid band in all but three F4+ isolates. All but one of the 92 virulence plasmids which were studied have Rep probe hybridization profiles and replicon types typical of the uni- or multireplicon plasmids belonging to the various incompatibility groups of the F incompatibility complex. [less ▲]

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See detailAn Efficient Sampling Technique Used to Detect Four Foodborne Pathogens on Pork and Beef Carcasses in Nine Belgian Abattoirs
Korsak Koulagenko, Nicolas ULg; Daube, Georges ULg; Ghafir, Yasmine et al

in Journal of Food Protection (1998), 61(5), 535-541

The method presented in this paper should prove useful in assessing the effectiveness of HACCP plans developed in slaughterhouses. Samples were collected by swabbing well-defined areas of pork and beef ... [more ▼]

The method presented in this paper should prove useful in assessing the effectiveness of HACCP plans developed in slaughterhouses. Samples were collected by swabbing well-defined areas of pork and beef carcasses with sterile gauze. Between 160 and 420 half-carcasses were swabbed in each of nine pork or beef slaughterhouses. Swabs from five carcasses were placed in the same sterile Stomacher bag, constituting a single composite sample. Standard or validated analytical methods were used to isolate and characterize four foodborne pathogens. Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Campylobacter spp., and verocytotoxin-producing E. coli were detected, respectively, in 27, 2, 2, and 14% of the pork samples and 0, 22, 10, and 5% of the beef samples. Of the 10 samples positive for E. coli O157, only one yielded an isolate confirmed to be enterohemorrhagic. Since Salmonella spp. appear as the main contaminant port (27%) and L. monocytogenes as the main containment of beef (22%), any slaughterhouse sampling plan should include testing for the former in the case of pork carcasses and for the latter in the case of beef carcasses. One should also test regularly for the presence of E. coli O157 and Campylobacter spp. in pork and beef abattoirs. The method presented here is an easy way to assess the contamination rate of carcasses at the end of the slaughtering process. [less ▲]

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See detailClostridium perfringens urease genes are plasmid-borne.
Dupuy, B.; Daube, Georges ULg; Popoff, M. R. et al

in Infection and Immunity (1997), 65

Although many bacteria are ureolytic, and in some cases urease acts as a virulence factor, the urease phenotype has not been analyzed in the anaerobic pathogen Clostridium perfringens. In this study, ;2 ... [more ▼]

Although many bacteria are ureolytic, and in some cases urease acts as a virulence factor, the urease phenotype has not been analyzed in the anaerobic pathogen Clostridium perfringens. In this study, ;2% of C. perfringens strains, representing the principal biotypes, were found to harbor the urease structural genes, ureABC, and these were localized on large plasmids that often encode, in addition, the lethal « or i toxins or the enterotoxin. This represents the first report of a plasmid-encoded urease in a gram-positive bacterium. The C. perfringens enzyme was highly similar to the ureases of other bacteria and cross-reacted with antibodies raised against the urease purified from Helicobacter pylori. Urease production was inhibited by urea and induced under growth conditions where the availability of nitrogen sources was limiting. To date, this form of regulation has been observed only for chromosomal ureABC genes. [less ▲]

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Peer Reviewed
See detailSurveillance of foodborne illnesses in Belgium.
Daube, Georges ULg; Van Look, F.

in Archives of Public Health (1997), 55

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Peer Reviewed
See detailIsolation, identification and serotyping of Clostridium perfringens from goats.
Phukan, A.; Dutta, G. N.; Daube, Georges ULg et al

in Indian Journal of Animal Sciences (The) (1997), 67

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See detailIsolation of O157 : H7 and other enterohaemorrhagic Escherichia coli from foodstuffs.
Daube, Georges ULg; Chahed, Amina

in Factors affecting the microbial quality of meat, 4. Microbial methods for the meat industry. Concerted Action CT94-1456 (1997)

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